Reklama

Prázdninové BUCHTY speváčky Simi Magušinovej: Mňam, máme recept od babičky!

Sima Magušinová miluje babkine buchty aj slovenské hory.

Zdroj: archív S.M.

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„V jej domčeku sme sa stretávali celá rodina každý víkend. Babka miesila cesto a my sme sa nevedeli dočkať, kedy bude kuchyňa opäť tak krásne rozvoniavať,“ zaspomínala si Sima pre Dobré jedlo.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:11
Remaining Time 0:11
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Fantastické PIROHY Janky Majeskej z Dunaja: Rodinný RECEPT nemá chybu!
    Zdroj: NMH

    "... najlepšie buchty od babky z Dolnej Maríkovej boli plnené domácim slivkovým lekvárom. Dnes by som si dala radšej dobré tvarohové. Takisto mi chutila jej vianočka, no babku som najviac ľúbila pre jej dobrosrdečnosť, pokoru a štedrosť," dodala Sima.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Buchty so slivkovým lekvárom.

    Babičkine buchty

    25 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, KYSNUTIE 60 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

    Potrebujete:

    • 375 ml mlieka
    • 70 g práškového cukru
    • 30 g droždia
    • 640 g polohrubej múky (+ na pomúčenie dosky)
    • 3 žĺtky
    • 1 vajce
    • 120 g masla (+ na vymastenie plechu a potretie buchiet)
    • kôra z pol citróna
    • štipka soli
    • slivkový lekvár na plnenie

    POSTUP:

    1. Najprv urobte kvások: Do 75 ml vlažného mlieka dajte 20 g práškového cukru, rozmrvené droždie a 40 g múky. Nechajte vzísť.
    2. Zvyšnú múku preosejte do misy, pridajte kvások a postupne pridávajte žĺtky rozšľahané vo zvyšnom mlieku, celé vajce, zvyšný cukor, vlažné roztopené maslo, postrúhanú citrónovú kôru a štipku soli. Vymieste cesto a nechajte kysnúť 35-40 minút.
    3. Cesto rozvaľkajte na kuchynskej doske. Vykrajujte z neho obdĺžniky, naplňte ich lekvárom a stočte do tvaru buchtičiek.
    4. Buchty ukladajte na vymastený plech veľmi natesnoa okraje potrite roztopeným maslom, aby sa nelepili. Na plechu ich nechajte podkysnúť ešte 15 minút. Pečte v rúre vyhriatej na 220 °C 10-15 minút. Potom teplotu znížte na 200 °C a dopekajte ešte 10 minút. Vychladnuté buchty posypte cukrom a servírujte. Dobrú chuť!
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:15
    Remaining Time 0:15
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Ivana Gáborík má TRI KUCHYNE: A každá vyzerá inak!

      Tvarohovú plnku do týchto buchiet máte raz-dva!

      Sima by si dnes ešte radšej ako slivkové, dala dobré tvarohové buchty. Ste na tom rovnako Vymiešajte 300 g tvarohu, 100 g práškového cukru, 1 žĺtok, 3 lyžice smotany na šľahanie a 50 g hrozienok. Nakoniec zašľahajte sneh z 1 bielka a môžete plniť buchty!

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.