Prázdninové BUCHTY speváčky Simi Magušinovej: Mňam, máme recept od babičky!
5. 8. 2024, 8:02

Zdroj: archív S.M.
„V jej domčeku sme sa stretávali celá rodina každý víkend. Babka miesila cesto a my sme sa nevedeli dočkať, kedy bude kuchyňa opäť tak krásne rozvoniavať,“ zaspomínala si Sima pre Dobré jedlo.
Zdroj: Archív S.M.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: JULIUS DUBRAVAY
Galéria k článku

Zdroj: NMH
"... najlepšie buchty od babky z Dolnej Maríkovej boli plnené domácim slivkovým lekvárom. Dnes by som si dala radšej dobré tvarohové. Takisto mi chutila jej vianočka, no babku som najviac ľúbila pre jej dobrosrdečnosť, pokoru a štedrosť," dodala Sima.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Buchty so slivkovým lekvárom.
Babičkine buchty
25 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, KYSNUTIE 60 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 375 ml mlieka
- 70 g práškového cukru
- 30 g droždia
- 640 g polohrubej múky (+ na pomúčenie dosky)
- 3 žĺtky
- 1 vajce
- 120 g masla (+ na vymastenie plechu a potretie buchiet)
- kôra z pol citróna
- štipka soli
- slivkový lekvár na plnenie
POSTUP:
- Najprv urobte kvások: Do 75 ml vlažného mlieka dajte 20 g práškového cukru, rozmrvené droždie a 40 g múky. Nechajte vzísť.
- Zvyšnú múku preosejte do misy, pridajte kvások a postupne pridávajte žĺtky rozšľahané vo zvyšnom mlieku, celé vajce, zvyšný cukor, vlažné roztopené maslo, postrúhanú citrónovú kôru a štipku soli. Vymieste cesto a nechajte kysnúť 35-40 minút.
- Cesto rozvaľkajte na kuchynskej doske. Vykrajujte z neho obdĺžniky, naplňte ich lekvárom a stočte do tvaru buchtičiek.
- Buchty ukladajte na vymastený plech veľmi natesnoa okraje potrite roztopeným maslom, aby sa nelepili. Na plechu ich nechajte podkysnúť ešte 15 minút. Pečte v rúre vyhriatej na 220 °C 10-15 minút. Potom teplotu znížte na 200 °C a dopekajte ešte 10 minút. Vychladnuté buchty posypte cukrom a servírujte. Dobrú chuť!

Tvarohovú plnku do týchto buchiet máte raz-dva!
Sima by si dnes ešte radšej ako slivkové, dala dobré tvarohové buchty. Ste na tom rovnako Vymiešajte 300 g tvarohu, 100 g práškového cukru, 1 žĺtok, 3 lyžice smotany na šľahanie a 50 g hrozienok. Nakoniec zašľahajte sneh z 1 bielka a môžete plniť buchty!