Vynikajúci KYSNUTÝ KOLÁČ so slivkami a s jablkami: Recept Agáty z Modry si odložíte
26. 7. 2024, 10:04

Zdroj: Matej Kalina
Domáci hovoria kamennému domu nad Modrou, kde sme tento koláč ochutnali, Hamrštíl. Spisovateľ Vincent Šikula v ňom rád pohostil susedov „zdola“ aj rôzne známe osobnosti. „Všetci sa u nás dobre najedli,“ usmieva sa jeho dcéra, ktorá otcove recepty stráži ako oko v hlave a tento nám darovala pre vás.
Zdroj: Marek Bartoš
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NMH
A keď máte chuť, upečte nadýchaný kysnutý koláč v slanej verzii. „So smotanou a kôprom, oškvarkový... a odkrojte z neho k dobrej polievke. Namiesto chleba,“ odporúča Agáta Petrakovičová, dcéra slávneho spisovateľa a vychýreného hostiteľa Vincenta Šikulu.
Spomínate si na tradičné SCÍSKANICE z Modry? Aj na tie nám Agáta venovala zdedený recept po otcovi. Určite si ich urobte tiež - my sme ich "kradli" z taniera už počas fotenia!
Anketa
Máte dobrý recept na KYSNUTÝ KOLÁČ S OVOCÍM?
- Áno72%
- Nie9%
- Teraz už áno18%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Matej Kalina
Upečte tento nadýchaný kysnutý koláč v slanej verzii. „So smotanou a s kôprom, oškvarkový... a odkrojte z neho k dobrej polievke. Namiesto chleba,“ odporúča Agáta.
Kysnutý koláč so slivkami, s jablkami a orechmi
2 KUSY, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
- 750 g hladkej múky
- 300-400 ml mlieka
- 1-2 lyžice kryštálového cukru
- 1 kocka droždia
- 3 žĺtky
- 250 g masla (plus na vymastenie foriem a potretie koláča)
- štipka soli
- slivky, jablká a vlašské orechy
- práškový cukor na ozdobu
POSTUP:
- Do misky odlejte trochu mlieka, pridajte cukor a rozdrobené droždie. Odložte na teplé miesto a nechajte vzísť kvások.
- Múku vysypte na dosku, osoľte ju a pridajte kvások. Postupne prilievajte zvyšné mlieko a zapracujte žĺtky s maslom. Vymieste hladké cesto, preložte ho do pomúčenej misy, zakryte utierkou a čakajte asi 45 minút, kým vykysne.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na dva bochníky a každý rozvaľkajte do kruhu. Preložte do okrúhlych vymastených foriem a nechajte ešte pár minút podkysnúť. Potom cesto obložte rozpolenými slivkami, nastrúhanými jablkami a drvenými orechmi. Nakoniec oba koláče pokvapkajte roztopeným maslom a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút. Koláč pred podávaním poprášte cukrom. Dobrú chuť!