Reklama

Vynikajúci KYSNUTÝ KOLÁČ so slivkami a s jablkami: Recept Agáty z Modry si odložíte

Agáta Petrakovičová a jej kamarátka
Verona Tarkayová. Obe pracujú v Múzeu slovenskej keramickej plastiky.

Zdroj: Matej Kalina

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Domáci hovoria kamennému domu nad Modrou, kde sme tento koláč ochutnali, Hamrštíl. Spisovateľ Vincent Šikula v ňom rád pohostil susedov „zdola“ aj rôzne známe osobnosti. „Všetci sa u nás dobre najedli,“ usmieva sa jeho dcéra, ktorá otcove recepty stráži ako oko v hlave a tento nám darovala pre vás.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Parádny ČUČORIEDKOVÝ KOLÁČ z Telgártu: Extra šťavnatý RECEPT, budete sa zalizovať!
    Zdroj: NMH

    A keď máte chuť, upečte nadýchaný kysnutý koláč v slanej verzii. „So smotanou a kôprom, oškvarkový... a odkrojte z neho k dobrej polievke. Namiesto chleba,“ odporúča Agáta Petrakovičová, dcéra slávneho spisovateľa a vychýreného hostiteľa Vincenta Šikulu.

    Spomínate si na tradičné SCÍSKANICE z Modry? Aj na tie nám Agáta venovala zdedený recept po otcovi. Určite si ich urobte tiež - my sme ich "kradli" z taniera už počas fotenia!

    Anketa

    Máte dobrý recept na KYSNUTÝ KOLÁČ S OVOCÍM?

    • Áno72%
    • Nie9%
    • Teraz už áno18%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Zdroj: Matej Kalina

    Upečte tento nadýchaný kysnutý koláč v slanej verzii. „So smotanou a s kôprom, oškvarkový... a odkrojte z neho k dobrej polievke. Namiesto chleba,“ odporúča Agáta.

    Kysnutý koláč so slivkami, s jablkami a orechmi

    2 KUSY, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 45 MINÚT

    Potrebujete:

    • 750 g hladkej múky
    • 300-400 ml mlieka
    • 1-2 lyžice kryštálového cukru
    • 1 kocka droždia
    • 3 žĺtky
    • 250 g masla (plus na vymastenie foriem a potretie koláča)
    • štipka soli
    • slivky, jablká a vlašské orechy
    • práškový cukor na ozdobu

    POSTUP:

    1. Do misky odlejte trochu mlieka, pridajte cukor a rozdrobené droždie. Odložte na teplé miesto a nechajte vzísť kvások.
    2. Múku vysypte na dosku, osoľte ju a pridajte kvások. Postupne prilievajte zvyšné mlieko a zapracujte žĺtky s maslom. Vymieste hladké cesto, preložte ho do pomúčenej misy, zakryte utierkou a čakajte asi 45 minút, kým vykysne.
    3. Vykysnuté cesto rozdeľte na dva bochníky a každý rozvaľkajte do kruhu. Preložte do okrúhlych vymastených foriem a nechajte ešte pár minút podkysnúť. Potom cesto obložte rozpolenými slivkami, nastrúhanými jablkami a drvenými orechmi. Nakoniec oba koláče pokvapkajte roztopeným maslom a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút. Koláč pred podávaním poprášte cukrom. Dobrú chuť!

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.