Nezabúdajte na NEVYHNUTNÉ BIELKOVINY: Tieto potraviny sú nimi nabité!
29. 2. 2024, 21:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Patria medzi najdôležitejšie stavebné prvky nášho tela. Pripravte si jedlá, ktoré sú na ne naozaj bohaté a budú vám aj veľmi chutiť.
Bielkoviny majú nenahraditeľnú úlohu pri tvorbe ale aj regenerácii kože, šliach a svalov, i telesných orgánov. Majú veľký význam aj pre náš imunitný systém, pohyb i rôzne chemické reakcie v tele. Skladajú sa z aminokyselín, ktoré sú doslova nevyhnutné pre život. Aby sme ich dostali do tela, musíme ich prijať v pestrej rastlinnej i živočíšnej strave. Ich štyri dôležité zdroje uvádza na webe časopis Záhradkár. A my k nim pridávame tipy na chutné jedlá.
Ružičkový kel
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
V 100 gramoch ružičkového kelu sa nachádza 4,5 gramu rastlinných bielkovín. Okrem toho je bohatý na vitamín C a tak ním posilnite aj svoju imunitu. Pripraviť si ho môžete ako pyré, chutný prívarok, no konzumovať sa dá aj v surovom stave. Pre zachovanie živín si ho viete uvariť aj na pare ako chutnú prílohu k mäsu.
Náš tip: Ružičkový kel pridajte do hrnca k vykosteným kuracím stehnám restovaným na cibuľke a jablku. Podlejte bielym vínom a podávajte so zemiakovým pyré.

Vajíčka
Zdroj: Dobré jedlo
V menšom vajíčku sa nachádzajú približne 4 gramy bielkovín, pričom veľké vajce ich obsahuje až 7 gramov. Keďže vajíčka majú vysoký index sýtosti, dostatočne vás zasýtia na dlhšiu dobu a tak nemusíte siahať po ďalšom jedle. Vhodné sú teda aj pri chudnutí. Okrem bielkovín sú vo vajciach aj omega-3 mastné kyseliny, širokú škálu vitamínov i minerálnych látok.
Náš tip: Pripravte sýtu omeletu z vajec, trochy mlieka, syra, byliniek a predvarenej červenej šošovice. Podávajte s čerstvou zeleninou.

Mandle
Zdroj: Archív vydavateľstva
Mandle sú chutnou potravinou, ktorou doplníte svoj denný príjem bielkovín, no zároveň slúžia ako prevencia srdcových chorôb. Znižujú tiež cholesterol a krvný tlak. Môžete ich chrúmať pred televízorom, alebo si nimi ochutíterannú kašu. Z mandlí však viete pripraviť aj skvelé mlieko.
Náš tip: Nasekanými mandľami alebo lupienkami posypte napríklad jarnú bylinkovú plnku z rožkov, žihľavy, petržlenovej vňate a medvedieho cesnaku, zaliatu vajíčkovo- mliekovou zálievkou.

Kuracie mäso
Mäso by malo byť súčasťou pestrej a vyváženej stravy. Azda najkvalitnejším zdrojom bielkovín je kuracie mäso. Má minimum tuku a jeho výhodou je, že sa dá pripraviť na desiatky spôsobov. Teda ak si chcete zvýšiť príjem bielkovín, kuracie mäso rozhodne nevynechávajte!
Zdroj: Do ré jedlo/Laura Witteková
Náš tip: Upečené kuracie stehná podávajte so smotanovou omáčkou z bielej maslovej fazule, ktorá je tiež zdrojom bielkovín potrebných pre rast svalovej hmoty. Obsahuje asi 20 až 25 g bielkovín na 100 g.
Podľa Dobrého jedla si pripravte aj tieto chutné jedlá: