Reklama

Nezabúdajte na NEVYHNUTNÉ BIELKOVINY: Tieto potraviny sú nimi nabité!

Kuracie stehná na maslovej fazuli.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Patria medzi najdôležitejšie stavebné prvky nášho tela. Pripravte si jedlá, ktoré sú na ne naozaj bohaté a budú vám aj veľmi chutiť.

Bielkoviny majú nenahraditeľnú úlohu pri tvorbe ale aj regenerácii kože, šliach a svalov, i telesných orgánov. Majú veľký význam aj pre náš imunitný systém, pohyb i rôzne chemické reakcie v tele. Skladajú sa z aminokyselín, ktoré sú doslova nevyhnutné pre život. Aby sme ich dostali do tela, musíme ich prijať v pestrej rastlinnej i živočíšnej strave. Ich štyri dôležité zdroje uvádza na webe časopis Záhradkár. A my k nim pridávame tipy na chutné jedlá.

Ružičkový kel

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

V 100 gramoch ružičkového kelu sa nachádza 4,5 gramu rastlinných bielkovín. Okrem toho je bohatý na vitamín C a tak ním posilnite aj svoju imunitu. Pripraviť si ho môžete ako pyré, chutný prívarok, no konzumovať sa dá aj v surovom stave. Pre zachovanie živín si ho viete uvariť aj na pare ako chutnú prílohu k mäsu.

Náš tip: Ružičkový kel pridajte do hrnca k vykosteným kuracím stehnám restovaným na cibuľke a jablku. Podlejte bielym vínom a podávajte so zemiakovým pyré.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dobré jedlo pre Zdravie: Pripravte si omeletu, nalejte pohár vína a znížte cholesterol

    Vajíčka

    Zdroj: Dobré jedlo

    V menšom vajíčku sa nachádzajú približne 4 gramy bielkovín, pričom veľké vajce ich obsahuje až 7 gramov. Keďže vajíčka majú vysoký index sýtosti, dostatočne vás zasýtia na dlhšiu dobu a tak nemusíte siahať po ďalšom jedle. Vhodné sú teda aj pri chudnutí. Okrem bielkovín sú vo vajciach aj omega-3 mastné kyseliny, širokú škálu vitamínov i minerálnych látok.

    Náš tip: Pripravte sýtu omeletu z vajec, trochy mlieka, syra, byliniek a predvarenej červenej šošovice. Podávajte s čerstvou zeleninou.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
     
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • captions and subtitles off, selected

      Mandle

      Zdroj: Archív vydavateľstva

      Mandle sú chutnou potravinou, ktorou doplníte svoj denný príjem bielkovín, no zároveň slúžia ako prevencia srdcových chorôb. Znižujú tiež cholesterol a krvný tlak. Môžete ich chrúmať pred televízorom, alebo si nimi ochutíterannú kašu. Z mandlí však viete pripraviť aj skvelé mlieko.

      Náš tip: Nasekanými mandľami alebo lupienkami posypte napríklad jarnú bylinkovú plnku z rožkov, žihľavy, petržlenovej vňate a medvedieho cesnaku, zaliatu vajíčkovo- mliekovou zálievkou.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
       
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • captions and subtitles off, selected

        Kuracie mäso

        Mäso by malo byť súčasťou pestrej a vyváženej stravy. Azda najkvalitnejším zdrojom bielkovín je kuracie mäso. Má minimum tuku a jeho výhodou je, že sa dá pripraviť na desiatky spôsobov. Teda ak si chcete zvýšiť príjem bielkovín, kuracie mäso rozhodne nevynechávajte!

        Zdroj: Do ré jedlo/Laura Witteková

        Náš tip: Upečené kuracie stehná podávajte so smotanovou omáčkou z bielej maslovej fazule, ktorá je tiež zdrojom bielkovín potrebných pre rast svalovej hmoty. Obsahuje asi 20 až 25 g bielkovín na 100 g.

        Podľa Dobrého jedla si pripravte aj tieto chutné jedlá: