Reklama

Rýdzo ZELENINOVÁ VEČERA: Ani štipka mäsa a najete sa do prasknutia!

Pečená mrkva s hummusom.

Zdroj: Dobré jedlo

Reklama

Predzvesť jari privítajte na tanieri odľahčenými jedlami. Využívajte viac zeleniny, jej spôsob kulinárskeho spracovania je naozaj neobmedzený. Ak neveríte, pozrite si našu ponuku!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dokonalé zimné jedlo PEČENÉ ZEMIAKY: Vylepšite ich chutnými plnkami!

    PEČENÁ MLADÁ MRKVA S HUMMUSOM

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

    POTREBUJETE:

    • 600 g mladej mrkvy
    • 2 lyžice olivového oleja
    • 1 granátové jablko
    • 60 g mandlí alebo pistáciových orechov
    • 3 lyžice petržlenovej vňate
    • soľ

    Na dresing:

    • pol granátového jablka
    • 2 lyžice citrónovej šťavy
    • 1 lyžica olivového oleja

    Na hummus:

    • 250 g cícera z konzervy
    • 2 lyžice citrónovej šťavy
    • 2 lyžice tahini (sezamová pasta)
    • 60-80 ml ľadovej vodysoľ, mleté čierne korenie

    POTREBUJETE:

    1.  Mrkvy umyte a časť vňate nechajte. Dajte do plechu na pečenie, prilejte olivový olej a soľ. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.
    2. Pripravte humus: V mixéri do krémova rozmixujte scedený cícer, citrónovú šťavu, tahini, soľ a vodu. Ak je zmes hustá, pridajte ešte vodu a znovu premixujte. Ochuťte mletým čiernym korením.
    3. Granátové jablko prekrojte na polovicu a na odšťavovači citrusov ho odšťavte. V miske zmiešajte 3 lyžice šťavy z granátového jablka s citrónovou šťavou a olivovým olejom. Druhé granátové jablko očistite.
    4. Na taniere dajte humus, uložte naň upečené mrkvy, posypte ich zrniečkami granátového jablka, mandľami a petržlenovou vňaťou. Pokvapkajte dresingom z granátového jablka.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Ondrej KANDRÁČ vyhráva aj v kuchyni: S Erikou a Maruškou pripravili bryndzovú nátierku!

      JARNÁ MINESTRONE

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT
       

      POTREBUJETE:

      • 50 g tenkých rezancov
      • 1 konzerva malých bielych fazúľ
      • 1 cibuľa
      • 2 mrkvy
      • 1 malý fenikel
      • 250 g zelenej špargle
      • 2 paradajky
      • 5 lyžíc olivového oleja
      • 1,25 l zeleninového vývaru
      • 2 bobkové listy";i:10;s:21:"1 viazanička bazalky";i:11;s:42:"1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry";i:12;s:31:"2 lyžice slnečnicového oleja";i:13;s:42:"soľ, mleté čierne korenie, trochu cukru

      POSTUP:

      1. Rezance uvarte vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale. Sceďte, prepláchnite a nechajte odkvapkať. Fazuľu sceďte, prepláchnite a nechajte odkvapkať.
      2. Cibuľu pokrájajte na pásiky. Mrkvu očistite, po dĺžke prekrojte a pokrájajte na šikmé plátky. Fenikel očistite a hlúb vykrojte. Feniklovú hľuzu pokrájajte na centimetrové pásiky. Zo špargle odrežte drevnaté konce a výhonky pokrájajte na 3-centimetrové kúsky. Paradajky pokrájajte na väčšie kocky
      3. V polievkovom hrnci rozohrejte 3 lyžice oleja. Cibuľu a mrkvu poduste pri strednej teplote. Prilejte vývar, priveďte do varu a ochuťte soľou, korením, štipkou soli a bobkovými listami. Prikryte a 5 minút povaríme. Potom pridajte paradajky, fenikel a špargľu. Priveďte do varu, stlmte plameň, prikryte pokrievkou a ešte 8-10 minút povarte.
      4. Medzitým 20 g bazalkových listov zmiešajte s nastrúhanou citrónovou kôrou, 2 lyžicami polievkového vývaru a 2 lyžicami slnečnicového oleja. Tyčovým mixérom rozšľahajte na pyré, ktoré zmiešajte s 2 lyžicami olivového oleja.
      5. V polievke prehrejte odkvapkané rezance a fazuľu. Porcie polievky dochuťte bazalkovým olejom a ozdobte listami bazalky. 
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Navarené Zlatou vareškou: Granatiersky pochod ako ho robila babička

        KARFIOLOVÝ STEAK S KUKURICOVÝM PYRÉ

        3 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE A VARENIA 15 MINÚT

        POTREBUJETE:

        • 1 menší karfiol
        • soľ, mleté čierne korenie
        • olivový olej

        Na pyré:

        • 400 g zrniečok kukurice
        • 20 g masla
        • 1 lyžica kurkumy
        • 1malú konzervu kokosového mlieka (165 ml)
        • 2 lyžice olivového oleja
        • za hrsť bazalkových listov

        POSTUP:

        1. Karfiol umyte a vyrežte zo stredu dva plátky, ktoré budú obsahovať kmeň. Rúru predhrejte na 180 °C. 
        2. Obidva steaky osoľte a okoreňte z každej strany. V grilovacej panvici, ktorú môžete dať aj do rúry, rozohrejte olivový olej a steaky opekajte z každej strany 4 minúty. Preložte do rúry a pečte ešte 15 minút. 
        3. Pripravte pyré: Kukuričné zrná rozmixujte v robote alebo tyčovým mixérom na pyré. V panvici rozohrejte maslo, pridajte pyré a pár minút zohrievajte. Prisypte kurkumu, prilejte kokosové mlieko, dochuťte soľou a korením. 
        4.  Karfiolové steaky podávajte s pyré a posypané lístkami bazalky.

        Pripravte si tiež: