Rýdzo ZELENINOVÁ VEČERA: Ani štipka mäsa a najete sa do prasknutia!
21. 2. 2024, 18:01 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo
Reklama
Predzvesť jari privítajte na tanieri odľahčenými jedlami. Využívajte viac zeleniny, jej spôsob kulinárskeho spracovania je naozaj neobmedzený. Ak neveríte, pozrite si našu ponuku!
Zdroj: Dobré jedlo/Lýdia Czakó
Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Laura Witteková
Galéria k článku
10 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Dokonalé zimné jedlo PEČENÉ ZEMIAKY: Vylepšite ich chutnými plnkami!PEČENÁ MLADÁ MRKVA S HUMMUSOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
POTREBUJETE:
- 600 g mladej mrkvy
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 granátové jablko
- 60 g mandlí alebo pistáciových orechov
- 3 lyžice petržlenovej vňate
- soľ
Na dresing:
- pol granátového jablka
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica olivového oleja
Na hummus:
- 250 g cícera z konzervy
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice tahini (sezamová pasta)
- 60-80 ml ľadovej vodysoľ, mleté čierne korenie
POTREBUJETE:
- Mrkvy umyte a časť vňate nechajte. Dajte do plechu na pečenie, prilejte olivový olej a soľ. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.
- Pripravte humus: V mixéri do krémova rozmixujte scedený cícer, citrónovú šťavu, tahini, soľ a vodu. Ak je zmes hustá, pridajte ešte vodu a znovu premixujte. Ochuťte mletým čiernym korením.
- Granátové jablko prekrojte na polovicu a na odšťavovači citrusov ho odšťavte. V miske zmiešajte 3 lyžice šťavy z granátového jablka s citrónovou šťavou a olivovým olejom. Druhé granátové jablko očistite.
- Na taniere dajte humus, uložte naň upečené mrkvy, posypte ich zrniečkami granátového jablka, mandľami a petržlenovou vňaťou. Pokvapkajte dresingom z granátového jablka.

Video Player is loading.
Ondrej KANDRÁČ vyhráva aj v kuchyni: S Erikou a Maruškou pripravili bryndzovú nátierku!JARNÁ MINESTRONE
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT
POTREBUJETE:
- 50 g tenkých rezancov
- 1 konzerva malých bielych fazúľ
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 malý fenikel
- 250 g zelenej špargle
- 2 paradajky
- 5 lyžíc olivového oleja
- 1,25 l zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy";i:10;s:21:"1 viazanička bazalky";i:11;s:42:"1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry";i:12;s:31:"2 lyžice slnečnicového oleja";i:13;s:42:"soľ, mleté čierne korenie, trochu cukru
POSTUP:
- Rezance uvarte vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale. Sceďte, prepláchnite a nechajte odkvapkať. Fazuľu sceďte, prepláchnite a nechajte odkvapkať.
- Cibuľu pokrájajte na pásiky. Mrkvu očistite, po dĺžke prekrojte a pokrájajte na šikmé plátky. Fenikel očistite a hlúb vykrojte. Feniklovú hľuzu pokrájajte na centimetrové pásiky. Zo špargle odrežte drevnaté konce a výhonky pokrájajte na 3-centimetrové kúsky. Paradajky pokrájajte na väčšie kocky
- V polievkovom hrnci rozohrejte 3 lyžice oleja. Cibuľu a mrkvu poduste pri strednej teplote. Prilejte vývar, priveďte do varu a ochuťte soľou, korením, štipkou soli a bobkovými listami. Prikryte a 5 minút povaríme. Potom pridajte paradajky, fenikel a špargľu. Priveďte do varu, stlmte plameň, prikryte pokrievkou a ešte 8-10 minút povarte.
- Medzitým 20 g bazalkových listov zmiešajte s nastrúhanou citrónovou kôrou, 2 lyžicami polievkového vývaru a 2 lyžicami slnečnicového oleja. Tyčovým mixérom rozšľahajte na pyré, ktoré zmiešajte s 2 lyžicami olivového oleja.
- V polievke prehrejte odkvapkané rezance a fazuľu. Porcie polievky dochuťte bazalkovým olejom a ozdobte listami bazalky.

Video Player is loading.
Navarené Zlatou vareškou: Granatiersky pochod ako ho robila babičkaKARFIOLOVÝ STEAK S KUKURICOVÝM PYRÉ
3 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE A VARENIA 15 MINÚT
POTREBUJETE:
- 1 menší karfiol
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
Na pyré:
- 400 g zrniečok kukurice
- 20 g masla
- 1 lyžica kurkumy
- 1malú konzervu kokosového mlieka (165 ml)
- 2 lyžice olivového oleja
- za hrsť bazalkových listov
POSTUP:
- Karfiol umyte a vyrežte zo stredu dva plátky, ktoré budú obsahovať kmeň. Rúru predhrejte na 180 °C.
- Obidva steaky osoľte a okoreňte z každej strany. V grilovacej panvici, ktorú môžete dať aj do rúry, rozohrejte olivový olej a steaky opekajte z každej strany 4 minúty. Preložte do rúry a pečte ešte 15 minút.
- Pripravte pyré: Kukuričné zrná rozmixujte v robote alebo tyčovým mixérom na pyré. V panvici rozohrejte maslo, pridajte pyré a pár minút zohrievajte. Prisypte kurkumu, prilejte kokosové mlieko, dochuťte soľou a korením.
- Karfiolové steaky podávajte s pyré a posypané lístkami bazalky.
Pripravte si tiež: