Reklama

V zime potrebujeme zdravé antioxidanty ako soľ: Dopĺňajte si ich touto zeleninou!

Cviklový šalát.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Zatočí so zápalom, nakopne imunitu a pôsobí preventívne pri onkologických aj kardiovaskulárnych ochoreniach. Doprajte si ju pravidelne!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    9 potravín pre DLHŠÍ ŽIVOT: Podložené výskumami, vyskúšajte!
    Zdroj: NMH

    Cvikla (Beta vulgaris) je koreňová zelenina, ktorá je známa svojimi vysokými koncentráciami antioxidantov. Antioxidanty sú látky, ktoré neutralizujú voľné radikály v tele, čím chránia bunky pred poškodením a pomáhajú bojovať proti rôznym chorobám a starnutiu.

    Anketa

    Máte radi cviklu?

    • Áno94%
    • Nie5%

    Hlasovanie bolo ukončené

    V cvikle sa nachádzajú rôzne druhy antioxidantov, z ktorých niektoré sú:

    1. Betacyaníny: Cvikla je bohatá na betacyaníny, čo sú pigmenty, ktoré jej dávajú charakteristickú tmavofialovú farbu. Betacyaníny majú silné antioxidačné vlastnosti a tiež pomáhajú znižovať zápal v tele.
    2. Betaxantíny: Okrem betacyanínov obsahuje cvikla aj betaxantíny, ktoré sú antioxidantmi s podobnými vlastnosťami ako betacyaníny.
    3. Vitamín C: Cvikla obsahuje aj vitamín C, ktorý je silným antioxidantom. Vitamín C podporuje imunitný systém, pomáha pri oprave tkanív a chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
    4. Flavonoidy: Tieto fytochemikálie sú tiež prítomné v cvikle a majú silné antioxidačné účinky. Flavonoidy sa pripisujú rôznym zdravotným prospechom, vrátane zlepšenia kardiovaskulárneho zdravia a ochrany pred niektorými typmi rakoviny.
    5. Kvercetín: Ide o flavonoid, ktorý je prítomný aj v cvikle a má silné antioxidačné vlastnosti. Kvercetín tiež pôsobí proti zápalom a podporuje zdravie srdca.
    6. Alfa-lipoová kyselina: Táto kyselina sa tiež nachádza v cvikle a má schopnosť regenerovať iné antioxidanty v tele, čím posilňuje ich účinky.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Cvikla je v kuchyni skvelá. Čo si z nej môžete urobiť?

      Pri pravidelnej konzumácii cvikly môžete získať výhody z týchto antioxidantov, vrátane zlepšenia zdravia srdca, posilnenia imunitného systému a zníženia rizika vzniku určitých ochorení. Konzumácia cvikly v surovej forme (napríklad v šalátoch alebo ako šťava) môže zabezpečiť maximálny prínos z týchto antioxidantov, pretože tepelné spracovanie môže niektoré z týchto látok zničiť.

      Namiešajte si tento parádny CVIKLOVÝ ŠALÁT plný antioxidantov, ktoré teraz potrebujeme ako soľ. Dobrú chuť!

      Cviklový šalát

      1 PORCIA PRÍPRAVA 15 MINÚT

      Potrebujete:

      • 90 g očistenej cvikly
      • 40 g červenej cibule
      • 60 g červenej papriky
      • 70 g červenej varenej fazule (z konzervy)
      • 1 lyžička sušeného oregana
      • pol lyžičky sušenej bazalky
      • 1 lyžička citrónovej šťavy
      • olivový olej
      • soľ, štipka čierneho korenia
      • 30 g fety a ražná hrianka na podávanie

      POSTUP:

      1. Cviklu nastrúhajte, zvyšnú zeleninu nakrájajte na menšie kúsky. Pridajte uvarenú červenú fazuľu, bylinky a soľ.
      2. Podlejte citrónovou šťavou a olivovým olejom, ozdobte syrom feta a podávajte s ražnou hriankou. Dobrú chuť!

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.