V zime potrebujeme zdravé antioxidanty ako soľ: Dopĺňajte si ich touto zeleninou!
20. 2. 2024, 18:02 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zatočí so zápalom, nakopne imunitu a pôsobí preventívne pri onkologických aj kardiovaskulárnych ochoreniach. Doprajte si ju pravidelne!
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CnL5_uMquKx/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CaUlPGpKnbr/
Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Cvikla (Beta vulgaris) je koreňová zelenina, ktorá je známa svojimi vysokými koncentráciami antioxidantov. Antioxidanty sú látky, ktoré neutralizujú voľné radikály v tele, čím chránia bunky pred poškodením a pomáhajú bojovať proti rôznym chorobám a starnutiu.
Anketa
Máte radi cviklu?
- Áno94%
- Nie5%
Hlasovanie bolo ukončené
V cvikle sa nachádzajú rôzne druhy antioxidantov, z ktorých niektoré sú:
- Betacyaníny: Cvikla je bohatá na betacyaníny, čo sú pigmenty, ktoré jej dávajú charakteristickú tmavofialovú farbu. Betacyaníny majú silné antioxidačné vlastnosti a tiež pomáhajú znižovať zápal v tele.
- Betaxantíny: Okrem betacyanínov obsahuje cvikla aj betaxantíny, ktoré sú antioxidantmi s podobnými vlastnosťami ako betacyaníny.
- Vitamín C: Cvikla obsahuje aj vitamín C, ktorý je silným antioxidantom. Vitamín C podporuje imunitný systém, pomáha pri oprave tkanív a chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
- Flavonoidy: Tieto fytochemikálie sú tiež prítomné v cvikle a majú silné antioxidačné účinky. Flavonoidy sa pripisujú rôznym zdravotným prospechom, vrátane zlepšenia kardiovaskulárneho zdravia a ochrany pred niektorými typmi rakoviny.
- Kvercetín: Ide o flavonoid, ktorý je prítomný aj v cvikle a má silné antioxidačné vlastnosti. Kvercetín tiež pôsobí proti zápalom a podporuje zdravie srdca.
- Alfa-lipoová kyselina: Táto kyselina sa tiež nachádza v cvikle a má schopnosť regenerovať iné antioxidanty v tele, čím posilňuje ich účinky.

Pri pravidelnej konzumácii cvikly môžete získať výhody z týchto antioxidantov, vrátane zlepšenia zdravia srdca, posilnenia imunitného systému a zníženia rizika vzniku určitých ochorení. Konzumácia cvikly v surovej forme (napríklad v šalátoch alebo ako šťava) môže zabezpečiť maximálny prínos z týchto antioxidantov, pretože tepelné spracovanie môže niektoré z týchto látok zničiť.
Namiešajte si tento parádny CVIKLOVÝ ŠALÁT plný antioxidantov, ktoré teraz potrebujeme ako soľ. Dobrú chuť!
Cviklový šalát
Zdroj: ALEXANDRA RYMŠINOVÁ
Cviklový šalát
1 PORCIA PRÍPRAVA 15 MINÚT
Potrebujete:
- 90 g očistenej cvikly
- 40 g červenej cibule
- 60 g červenej papriky
- 70 g červenej varenej fazule (z konzervy)
- 1 lyžička sušeného oregana
- pol lyžičky sušenej bazalky
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- olivový olej
- soľ, štipka čierneho korenia
- 30 g fety a ražná hrianka na podávanie
POSTUP:
- Cviklu nastrúhajte, zvyšnú zeleninu nakrájajte na menšie kúsky. Pridajte uvarenú červenú fazuľu, bylinky a soľ.
- Podlejte citrónovou šťavou a olivovým olejom, ozdobte syrom feta a podávajte s ražnou hriankou. Dobrú chuť!