NAJLEPŠIE CESTOVINY: Takéto skvelé varia slovenskí FOODBLOGERI!
23. 2. 2024, 7:33 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Lucia Súkeníková/moje-jedlo.sk
Slíže, špagety, vrtuľky, mušličky, penne či kolienka nemusia byť nemastné-neslané, ak ich zoberú do parády šikovné ruky foodblogerov. Takto si na nich môžete pochutiť aj dva razy do týždňa. Alebo aj tri…
Zdroj: hitjezdravozit.sk
Zdroj: archív Patrícia Molnárová Turiničová
Zdroj: stvoryzkuchyne.com
Galéria k článku

Slíže s makom
Recept: Lucia Súkeníková, moje-jedlo.sk
4 porcie, príprava 20 minút, varenie 5 minút
POTREBUJETE:
- 300 g hrubej múky
- 1 vajce
- štipka soli
- 100 ml vody
- maslo, cukor a mletý mak na poliatie a posypanie
POSTUP:
- Približne 300 g hrubej múky, vajce a štipku soli zmiešajte a postupne pridajte asi 100 ml vody. Vypracujte hrudku cesta, ktorá by mala mať konzistenciu ako plastelína.
- Hrubou múkou pomúčte dosku a vyvaľkajte plát. Nožom nakrájajte na 6 až 7 cm pláty, dobre pomúčte a naskladajte na seba. Ostrým nožom krájajte rezance podľa toho, akú hrúbku chcete.
- Do hrnca nalejte vodu, pridajte lyžičku soli a uveďte do varu. Vložte rezance a varte, kým nevyplávajú na povrch. Sceďte a v mise premiešajte s maslom a kopou mletého maku s cukrom.

Penne s hubovou omáčkou
Recept: Veronika Čopíková, lenivakucharka.sk
3 porcie, príprava 10 minút, varenie 15 minút
POTREBUJETE:
- 250 g cestovín penne
- panenský olivový olej
- 2 plátky masla
- 1 cibuľa
- 300 g šampiňónov
- 3 nakrájané strúčiky cesnaku
- 1 lyžička horčice
- 3 stonky tymianu
- 100 ml vína
- šťava a kôra z polovice biocitróna";i:10;s:30:"60 g nastrúhaného parmezánu";i:11;s:39:"za hrsť nasekanej petržlenovej vňate";i:12;s:28:"250 ml smotany na šľahanie";i:13;s:38:"1 lyžička tapiokového škrobu ";i:14;s:21:"provensalské bylinky";i:15;s:21:"soľ, čierne korenie";i:16;s:66:" petržlenová vňať, burrata alebo mozzarella na podávanie
POSTUP:
- Vo veľkom hrnci uvarte penne nazhryz. Kým sa varia, na lyžici zohriateho panenského olivového oleja a 2 plátkoch masla opečte cibuľu nasekanú nadrobno a šampiňóny nakrájaných na plátky.
- Pridajte nakrájané strúčiky cesnaku, lyžičku horčice, stonky tymianu a minútu opekajte. Prilejte 100 ml vína, šťavu a kôru z polovice biocitróna a minútu povarte.
- Omáčku odstavte a pridajte k nej pár lyžíc vody z cestovín, nastrúhaný parmezán a za hrsť petržlenovej vňate. Zmiešajte smotanu na šľahanie s lyžičkou tapiokového škrobu a prilejte do omáčky. Dobre premiešajte a priveďte do varu.
- Ochuťte soľou, čiernym korením a provensalskými bylinkami. Do omáčky pridajte penne a dochuťte. Ozdobte petržlenovou vňaťou a kúskami burraty alebo mozzarelly.

Cestoviny so syrovou omáčkou
Recept: Ela Krídlová, zosrdcadohrnca.sk
4 porcie, príprava 10 minút, varenie 10 minút
POTREBUJETE:
- balík cestovín
- 2 kuracie prsia
- bylinky (oregano, tymian, bazalka)
- olivový olej
- 250 ml smotany na šľahanie
- 150 g strúhaného syra
- kukurica z konzervy
- soľ
POSTUP:
- Balík cestovín uvarte v slanej vode podľa návodu. Medzitým nakrájajte na slížiky dve porcie kuracích pŕs, dochuťte bylinkami (oregano, tymian, bazalka), soľou a pridajte trochu olivového oleja.
- Sprudka opečte na panvici a odložte. V malej rajnici zohrejte smotanu na šľahanie a do horúcej pridajte strúhaný syr. Omáčka má byť primerane tekutá, ak treba, prilejte ešte trochu smotany alebo mlieka a dochuťte bylinkami.
- Uvarené cestoviny zmiešajte s opečeným mäsom, kukuricou z konzervy, prelejte syrovou omáčkou a ihneď podávajte.

Zdroj: NMH
Orecchiette s cuketovým pestom
Recept: Patrícia Molnárová Turiničová, hitjezdravozit.sk
3 porcie, príprava 10 minút, varenie 10 minút
POTREBUJETE:
- 300 g cestovín orecchiette
- olivový olej
- 1 biela cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 menšia cuketa
- za hrsť umytej bazalky
- 1 lyžica konopných semienok
- 1 lyžička konopného oleja
- soľ, korenie
POSTUP:
- Asi 300 g cestovín orecchiette (alebo vašich obľúbených) uvarte v osolenej vode nazhryz. Na lyžici olivového oleja opražte bielu cibuľu nakrájanú nadrobno a strúčik cesnaku. Pridajte menšiu cuketu nastrúhanú na jemné plátky. Osoľte, okoreňte a duste pár minút, kým cuketa nezmäkne.
- Medzitým rozmixujte za hrsť umytej bazalky a pridajte po lyžici konopných semienok, olivového oleja a lyžičku konopného oleja. Pridajte väčšiu časť cukety a rozmixujte dohladka. Cestoviny premiešajte s cuketovým pestom a so zvyšnou cuketovou zmesou a podávajte.

Zdroj: Dobré jedlo
Špagety so špenátom a s fazuľou
Recept: Martina Dorkinová, stvoryzkuchyne.com
2- 3 porcie, príprava 10 minút, varenie 10 minút
POTREBUJETE:
- 160 g špagiet
- 100 g mladého špenátu
- 6 lístkov bazalky
- 240 g maslovej fazule z konzervy
- soľ
- 3 strúčiky cesnaku
- pol lyžičky mletej rasce
- 20 ml olivového oleja
- 3 lyžice smotanovej nátierky (Philadelphia) alebo mascarpone
- 40 g parmezánu";i:10;s:51:"opečené vlašské orechy alebo píniové oriešky
POSTUP:
- Približne 160 g špagiet uvarte v osolenej vode. Odoberte 50 ml vývaru a dajte do mixéra.
- Pridajte 100 g mladého špenátu, 6 lístkov bazalky, 240 g maslovej fazule z konzervy, soľ, 3 strúčiky cesnaku, pol lyžičky mletej rasce, 20 ml olivového oleja a mixujte dohladka.
- Omáčku prelejte do panvice, zahrejte a pridajte 3 lyžice smotanovej nátierky (Philadelphia) alebo mascarpone a 40 g parmezánu.
- Na záver vmiešajte cestoviny. Podávajte posypané parmezánom a opečenými vlašskými orechmi alebo píniovými orieškami.
Ponúkame aj ďalšie tipy na skvelý obed: