Reklama

NAJLEPŠIE CESTOVINY: Takéto skvelé varia slovenskí FOODBLOGERI!

Domáce makové slíže.

Zdroj: Lucia Súkeníková/moje-jedlo.sk

Reklama

Slíže, špagety, vrtuľky, mušličky, penne či kolienka nemusia byť nemastné-neslané, ak ich zoberú do parády šikovné ruky foodblogerov. Takto si na nich môžete pochutiť aj dva razy do týždňa. Alebo aj tri…

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Makové nebíčko: Tieto DEZERTY S MAKOM budete zbožňovať!

    Slíže s makom

    Recept: Lucia Súkeníková, moje-jedlo.sk

    4 porcie, príprava 20 minút, varenie 5 minút

    POTREBUJETE:

    • 300 g hrubej múky
    • 1 vajce
    • štipka soli
    • 100 ml vody
    • maslo, cukor a mletý mak na poliatie a posypanie

    POSTUP:

    1. Približne 300 g hrubej múky, vajce a štipku soli zmiešajte a postupne pridajte asi 100 ml vody. Vypracujte hrudku cesta, ktorá by mala mať konzistenciu ako plastelína.
    2. Hrubou múkou pomúčte dosku a vyvaľkajte plát. Nožom nakrájajte na 6 až 7 cm pláty, dobre pomúčte a naskladajte na seba. Ostrým nožom krájajte rezance podľa toho, akú hrúbku chcete.
    3. Do hrnca nalejte vodu, pridajte lyžičku soli a uveďte do varu. Vložte rezance a varte, kým nevyplávajú na povrch. Sceďte a v mise premiešajte s maslom a kopou mletého maku s cukrom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      NAJLEPŠIE CESTOVINY: Prelejte ich zeleninovou pečenou omáčkou!

      Penne s hubovou omáčkou

      Recept: Veronika Čopíková, lenivakucharka.sk

      3 porcie, príprava 10 minút, varenie 15 minút

      POTREBUJETE:

      • 250 g cestovín penne
      • panenský olivový olej
      • 2 plátky masla
      • 1 cibuľa
      • 300 g šampiňónov
      • 3 nakrájané strúčiky cesnaku
      • 1 lyžička horčice
      • 3 stonky tymianu
      • 100 ml vína
      • šťava a kôra z polovice biocitróna";i:10;s:30:"60 g nastrúhaného parmezánu";i:11;s:39:"za hrsť nasekanej petržlenovej vňate";i:12;s:28:"250 ml smotany na šľahanie";i:13;s:38:"1 lyžička tapiokového škrobu ";i:14;s:21:"provensalské bylinky";i:15;s:21:"soľ, čierne korenie";i:16;s:66:" petržlenová vňať, burrata alebo mozzarella na podávanie

      POSTUP:

      1. Vo veľkom hrnci uvarte penne nazhryz. Kým sa varia, na lyžici zohriateho panenského olivového oleja a 2 plátkoch masla opečte cibuľu nasekanú nadrobno a  šampiňóny nakrájaných na plátky.
      2. Pridajte nakrájané strúčiky cesnaku, lyžičku horčice, stonky tymianu a minútu opekajte. Prilejte 100 ml vína, šťavu a kôru z polovice biocitróna a minútu povarte.
      3. Omáčku odstavte a pridajte k nej pár lyžíc vody z cestovín, nastrúhaný parmezán a za hrsť petržlenovej vňate. Zmiešajte smotanu na šľahanie s lyžičkou tapiokového škrobu a prilejte do omáčky. Dobre premiešajte a priveďte do varu.
      4. Ochuťte soľou, čiernym korením a provensalskými bylinkami. Do omáčky pridajte penne a dochuťte. Ozdobte petržlenovou vňaťou a kúskami burraty alebo mozzarelly.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Navarené Zlatou vareškou: Granatiersky pochod ako ho robila babička

        Cestoviny so syrovou omáčkou

        Recept: Ela Krídlová, zosrdcadohrnca.sk

        4 porcie, príprava 10 minút, varenie 10 minút

        POTREBUJETE:

        • balík cestovín
        • 2 kuracie prsia
        • bylinky (oregano, tymian, bazalka)
        • olivový olej
        • 250 ml smotany na šľahanie
        • 150 g strúhaného syra
        • kukurica z konzervy
        • soľ

        POSTUP:

        1. Balík cestovín uvarte v slanej vode podľa návodu. Medzitým nakrájajte na slížiky dve porcie kuracích pŕs, dochuťte bylinkami (oregano, tymian, bazalka), soľou a pridajte trochu olivového oleja.
        2. Sprudka opečte na panvici a odložte. V malej rajnici zohrejte smotanu na šľahanie a do horúcej pridajte strúhaný syr. Omáčka má byť primerane tekutá, ak treba, prilejte ešte trochu smotany alebo mlieka a dochuťte bylinkami.
        3. Uvarené cestoviny zmiešajte s opečeným mäsom, kukuricou z konzervy, prelejte syrovou omáčkou a ihneď podávajte.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Najlepšia PIZZA margherita, akú ste kedy jedli: Dostali sme TOP RECEPT od Martina Záhumenského!
          Zdroj: NMH

          Orecchiette s cuketovým pestom

          Recept: Patrícia Molnárová Turiničová, hitjezdravozit.sk

          3 porcie, príprava 10 minút, varenie 10 minút

          POTREBUJETE:

          • 300 g cestovín orecchiette
          • olivový olej
          • 1 biela cibuľa
          • 1 strúčik cesnaku
          • 1 menšia cuketa
          • za hrsť umytej bazalky
          • 1 lyžica konopných semienok
          • 1 lyžička konopného oleja
          • soľ, korenie

          POSTUP:

          1. Asi 300 g cestovín orecchiette (alebo vašich obľúbených) uvarte v osolenej vode nazhryz. Na lyžici olivového oleja opražte bielu cibuľu nakrájanú nadrobno a strúčik cesnaku. Pridajte menšiu cuketu nastrúhanú na jemné plátky. Osoľte, okoreňte a duste pár minút, kým cuketa nezmäkne.
          2. Medzitým rozmixujte za hrsť umytej bazalky a pridajte po lyžici konopných semienok, olivového oleja a lyžičku konopného oleja. Pridajte väčšiu časť cukety a rozmixujte dohladka. Cestoviny premiešajte s cuketovým pestom a so zvyšnou cuketovou zmesou a podávajte.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Chuťovky z hermelínu: Pripravte z neho zaujímavé jedlá
            Zdroj: Dobré jedlo

            Špagety so špenátom a s fazuľou

            Recept: Martina Dorkinová, stvoryzkuchyne.com

            2- 3 porcie, príprava 10 minút, varenie 10 minút

            POTREBUJETE:

            • 160 g špagiet
            • 100 g mladého špenátu
            • 6 lístkov bazalky
            • 240 g maslovej fazule z konzervy
            • soľ
            • 3 strúčiky cesnaku
            • pol lyžičky mletej rasce
            • 20 ml olivového oleja
            • 3 lyžice smotanovej nátierky (Philadelphia) alebo mascarpone
            • 40 g parmezánu";i:10;s:51:"opečené vlašské orechy alebo píniové oriešky

            POSTUP:

            1. Približne 160 g špagiet uvarte v osolenej vode. Odoberte 50 ml vývaru a dajte do mixéra.
            2. Pridajte 100 g mladého špenátu, 6 lístkov bazalky, 240 g maslovej fazule z konzervy, soľ, 3 strúčiky cesnaku, pol lyžičky mletej rasce, 20 ml olivového oleja a mixujte dohladka.
            3. Omáčku prelejte do panvice, zahrejte a pridajte 3 lyžice smotanovej nátierky (Philadelphia) alebo mascarpone a 40 g parmezánu.
            4. Na záver vmiešajte cestoviny. Podávajte posypané parmezánom a opečenými vlašskými orechmi alebo píniovými orieškami.

            Ponúkame aj ďalšie tipy na skvelý obed: