Fantastický PAPRIKÁŠ Zuzky Tlučkovej vás vráti do detstva: Recept jej maminy je TOP!
26. 2. 2024, 8:11 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: LÝDIA CZAKÓ
„Celé detstvo, ale aj neskôr v dospelosti, som sa jej v kuchyni plietla pod nohami. Sledovala som každý jej krok... napriek tomu v živote nič nenavarím ako ona,“ s láskou priznáva Zuzana Tlučková.
Zdroj: Archív, Emil Vaško
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Obľúbená herečka si pre Dobré jedlo zaspomínala na svoju maminu, fantastickú kuchárku. „Milovala som absolútne všetko, čo ukuchtila. Segedínsky guláš, plnenú papriku, fazuľovú polievku s klobásou, prívarok z fazuľových strúčikov, šišky. Moja nebohá mama bola fantastická kuchárka!
... a keď nám naservírovala csirke paprikáš s domácimi maslovými haluškami, ktoré sa samy šmýkajú dole krkom, mali sme doma sviatok,“ prezradila nám o šťastnom aj veľmi chutnom detstve v Košiciach. A páči sa, venovala TOP rodinný recept na paprikáš. Budete sa zalizovať za ušami!
Kurací paprikáš s maslovými haluškami
Zdroj: Archív Dobré jedlo
Kurací paprikáš podľa Zuzkinej mamy chutí ako sen.
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT
Potrebujete:
- 1 celé kurča
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica mletej papriky
- 400 ml kuracieho vývaru (zeleninového)
- 180 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice hladkej múky
- petržlenová vňať na ozdobu
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
Na halušky:
- 500 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 1 lyžička soli
- 3 lyžice rozpusteného masla
- 200 ml vody

Zdroj: NMH
POSTUP:
- Umyté kurča rozporciujte. Na oleji osmažte dosklovita cibuľu nakrájanú nadrobno, pridajte cesnak nakrájaný nadrobno a po chvíli mletú papriku. Vložte mäso, nechajte ho zatiahnuť zo všetkých strán a potom zalejte vývarom. Osoľte, okoreňte a duste asi 45 minút.
- Zatiaľ pripravte maslové halušky: Dobre zmiešajte všetky suroviny a nechajte 10 minút postáť. Potom cez haluškovač hádžte do vriacej osolenej vody a keď halušky vyplávajú, varte ich ešte minútu.
- V smotane na šľahanie poriadne roztrepte múku a pomaly, za stáleho miešania ju pridajte do paprikáša. Prevarte ešte 2-3 minúty.
- Paprikáš dochuťte, ak treba, a podávajte s maslovými haluškami. Na tanieri ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.