Reklama

PRÁZDNINOVÉ RAŇAJKY: Vytiahnu z postele všetkých spachtošov!

Lievance s džemom.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Voňavé lievance s ovocím, palacinky, omelety, chleby vo vajci, sladké kaše... Kto by si na nich hneď zrána nepochutil. Verte, že náš výber "zapasuje" všetkým prázdninujúcim i neprázdninujúcim školákom, ale aj ich rodičom!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:18
Remaining Time 0:18
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Výborné BANÁNOVÉ LIEVANCE: Recept podľa Nely Pociskovej

    Ricottové lievance s ovocnou omáčkou

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

    POTREBUJETE:

    • 500 g ricotty
    • 1 vajce
    • pol lyžičky vanilkového extraktu
    • 50 g krupicového cukru
    • 120-150 g hladkej múky
    • pol lyžičky kypriaceho prášku
    • olej na smaženie

    Na omáčku:

    • 500 g jahôd
    • 200 g čučoriedok
    • 4 lyžice cukru
    • pol lyžičky vanilkovej pasty

    POSTUP:

    1. Najprv pripravte džem: Do hlbšej panvice vsypte jahody nakrájané na väčšie kusy, umyté čučoriedky, pridajte cukor podľa chuti a priveďte do varu. Za stáleho miešania varte na vyššom plameni, aby sa tekutina čo najrýchlejšie vyparila. Následne odstavte, pridajte vanilkovú pastu a nechajte vychladnúť.
    2. Pripravte lievance: Zmiešajte ricottu s vajíčkom. Pridajte vanilkový extrakt, cukor, múku a dobre premiešajte. Nakoniec vsypte kypriaci prášok a už len jemne zamiešajte.
    3. Naberte za lyžicu zmesi a vložte do misky s múkou. Kôpku cesta v nej jemne obaľte a vyformujte do tvaru placky. Takto pripravené lievance opečte na panvici, ktorú ste predtým potreli olejom.
    4. Lievance jemne posypte cukrom a servírujte s lyžicou džemu.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Najlepšia PIZZA margherita, akú ste kedy jedli: Dostali sme TOP RECEPT od Martina Záhumenského!
      Zdroj: NMH

      Hráškové lievance s kukuricou

      4 porcie, príprava 15 minút

      POTREBUJETE:

      • 100 g hladkej špaldovej múky
      • 1 lyžička kypriaceho prášku
      • 1 vajce
      • 100 ml mlieka
      • 200 g hrášku a kukurice
      • 2-3 jarné cibuľky
      • zopár vetvičiek čerstvého oregana
      • soľ, korenie

      Na jogurtový dip:

      • 100 g hustého jogurtu
      • pol lyžičky sušeného cesnaku
      • nasekaná pažítka
      • soľ, korenie

      POSTUP:

      1. Pripravte cesto na lievance: Do misy dajte 100 g hladkej špaldovej múky a 1 lyžičku kypriaceho prášku. Dobre premiešajte a pridajte 1 vajce, 100 ml mlieka, 200 g kukurice a hrášku (dokopy), 2-3 jarné cibuľky nakrájané na tenké kolieska, nasekané lístky oregana, soľ a korenie podľa chuti. Všetko dobre premiešajte.
      2. Rozohrejte panvicu, pridajte kvapku oleja a opekajte lievance – z každej strany 3-4 minúty, aby boli krásne zlatisté.
      3. Opečené lievance osušte papierovou utierkou, aby ste odsali prebytočný tuk.
      4. Urobte dresing: Dobre zmiešajte 100 g hustého bieleho jogurtu, pol lyžičky sušeného cesnaku, nasekanú pažítku, soľ a korenie podľa chuti. Na lievance dajte za lyžicu dresingu a môžete sa do nich pustiť.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Kaša z naklíčenej červene pšenice: Varí Jaroslav Žídek

        Pečená ovsená kaša

        2 porcie, príprava 10 minút, pečenie 15 minút

        Zdroj: Shutterstock

        Pečená kaša s čokoládou.

        POTREBUJETE:

        • 80 g na hrubo pomletých ovsených vločiek
        • 1 lyžica javorového sirupu
        • 1 banán
        • pol lyžičky kypriaceho prášku
        • 250 ml mlieka (alebo bezlaktózového mandľového mlieka)
        • 50 g horkej čokolády
        • za dve hrste čerstvých alebo mrazených čučoriedok alebo malín

        POSTUP:

        1. Zmiešajte vločky, sirup, na hrubo popučený banán, kypriaci prášok a mlieko. Nechajte pár minút odstáť.
        2. Zo zmesi odložte asi polovicu. Zvyšok rozdeľte do dvoch ohňuvzdorných misiek. Nasypte nasekanú horkú čokoládu. Trocha si nechajte.
        3. Do odloženej zmesi zľahka vmiešajte ovocie, navrstvite do misiek takmer po vrch a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte približne 15 minút. Na horúcu kašu nasypte odloženú čokoládu. Môžete posypať aj mandľami.

        Inšpirujte sa aj týmito receptami: