PRÁZDNINOVÉ RAŇAJKY: Vytiahnu z postele všetkých spachtošov!
26. 2. 2024, 6:01 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Voňavé lievance s ovocím, palacinky, omelety, chleby vo vajci, sladké kaše... Kto by si na nich hneď zrána nepochutil. Verte, že náš výber "zapasuje" všetkým prázdninujúcim i neprázdninujúcim školákom, ale aj ich rodičom!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/LýdiaCzakó
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
18 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Výborné BANÁNOVÉ LIEVANCE: Recept podľa Nely PociskovejRicottové lievance s ovocnou omáčkou
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
- 500 g ricotty
- 1 vajce
- pol lyžičky vanilkového extraktu
- 50 g krupicového cukru
- 120-150 g hladkej múky
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- olej na smaženie
Na omáčku:
- 500 g jahôd
- 200 g čučoriedok
- 4 lyžice cukru
- pol lyžičky vanilkovej pasty
POSTUP:
- Najprv pripravte džem: Do hlbšej panvice vsypte jahody nakrájané na väčšie kusy, umyté čučoriedky, pridajte cukor podľa chuti a priveďte do varu. Za stáleho miešania varte na vyššom plameni, aby sa tekutina čo najrýchlejšie vyparila. Následne odstavte, pridajte vanilkovú pastu a nechajte vychladnúť.
- Pripravte lievance: Zmiešajte ricottu s vajíčkom. Pridajte vanilkový extrakt, cukor, múku a dobre premiešajte. Nakoniec vsypte kypriaci prášok a už len jemne zamiešajte.
- Naberte za lyžicu zmesi a vložte do misky s múkou. Kôpku cesta v nej jemne obaľte a vyformujte do tvaru placky. Takto pripravené lievance opečte na panvici, ktorú ste predtým potreli olejom.
- Lievance jemne posypte cukrom a servírujte s lyžicou džemu.

Video Player is loading.
Najlepšia PIZZA margherita, akú ste kedy jedli: Dostali sme TOP RECEPT od Martina Záhumenského!Zdroj: NMH
Hráškové lievance s kukuricou
4 porcie, príprava 15 minút
POTREBUJETE:
- 100 g hladkej špaldovej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 1 vajce
- 100 ml mlieka
- 200 g hrášku a kukurice
- 2-3 jarné cibuľky
- zopár vetvičiek čerstvého oregana
- soľ, korenie
Na jogurtový dip:
- 100 g hustého jogurtu
- pol lyžičky sušeného cesnaku
- nasekaná pažítka
- soľ, korenie
POSTUP:
- Pripravte cesto na lievance: Do misy dajte 100 g hladkej špaldovej múky a 1 lyžičku kypriaceho prášku. Dobre premiešajte a pridajte 1 vajce, 100 ml mlieka, 200 g kukurice a hrášku (dokopy), 2-3 jarné cibuľky nakrájané na tenké kolieska, nasekané lístky oregana, soľ a korenie podľa chuti. Všetko dobre premiešajte.
- Rozohrejte panvicu, pridajte kvapku oleja a opekajte lievance – z každej strany 3-4 minúty, aby boli krásne zlatisté.
- Opečené lievance osušte papierovou utierkou, aby ste odsali prebytočný tuk.
- Urobte dresing: Dobre zmiešajte 100 g hustého bieleho jogurtu, pol lyžičky sušeného cesnaku, nasekanú pažítku, soľ a korenie podľa chuti. Na lievance dajte za lyžicu dresingu a môžete sa do nich pustiť.

Video Player is loading.
Kaša z naklíčenej červene pšenice: Varí Jaroslav ŽídekPečená ovsená kaša
2 porcie, príprava 10 minút, pečenie 15 minút
Zdroj: Shutterstock
Pečená kaša s čokoládou.
POTREBUJETE:
- 80 g na hrubo pomletých ovsených vločiek
- 1 lyžica javorového sirupu
- 1 banán
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- 250 ml mlieka (alebo bezlaktózového mandľového mlieka)
- 50 g horkej čokolády
- za dve hrste čerstvých alebo mrazených čučoriedok alebo malín
POSTUP:
- Zmiešajte vločky, sirup, na hrubo popučený banán, kypriaci prášok a mlieko. Nechajte pár minút odstáť.
- Zo zmesi odložte asi polovicu. Zvyšok rozdeľte do dvoch ohňuvzdorných misiek. Nasypte nasekanú horkú čokoládu. Trocha si nechajte.
- Do odloženej zmesi zľahka vmiešajte ovocie, navrstvite do misiek takmer po vrch a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte približne 15 minút. Na horúcu kašu nasypte odloženú čokoládu. Môžete posypať aj mandľami.
Inšpirujte sa aj týmito receptami: