Potraviny z MRAZNIČKY budú ako čerstvé: Treba dodržať pár pravidiel!
22. 2. 2024, 21:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Shutterstock
Správne zmrazenie i rozmrazenie môže zachovať nutričný obsah potravín lepšie ako iné metódy konzervovania. Pokojne si urobte domáce zásoby ovocia, zeleniny, byliniek i hotových jedál.

Zdroj: NMH
Zmrazenie potravín drasticky nemení ich výživovú hodnotu! Tak znie verdikt Ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov amerických (USDA). Záleží však od toho, akú konkrétnu potravinu zmrazujete a ju pred tým blanšíruje alebo varíte. Niektorým potravinám prospieva varenie pred zmrazením, čím sa zvyšuje biologická dostupnosť živín, zatiaľ čo iné vynikajú v surovom stave. Zaujímavé informácie sme sa dozvedeli na webe časopisu Zdravie.
Zdroj: Shutterstock
Potenciálny problém predstavuje tvorba mrazených kryštálikov počas procesu mrazenia. Tie môžu rozbíjať bunkové steny, čo môže mať za následok menšie straty vo vode rozpustných živín, ako sú vitamíny C a B. Celkový vplyv je však nepatrný a na pochopenie celého rozsahu vplyvu zmrazovania na obsah živín je potrebný ďalší výskum.

Zdroj: NMH
Mrazené jedlá nemusia byť najhoršie
Mrazenie spomaľuje stratu vitamínov, čím sa zachovávajú živiny, ktoré by sa pri izbovej teplote alebo v chladničke časom znehodnotili. Napríklad bleskové zmrazenie ovocia a zeleniny v čase ich najvyššej zrelosti uchováva všetky dôležité živiny.
Zdroj: Shutterstock
Porovnávacia štúdia čerstvého, čerstvo zmrazeného a čerstvo uskladneného ovocia a zeleniny z roku 2017, neodhalila žiadne významné rozdiely v obsahu vitamínov. V prípadoch, keď sa rozdiely objavili, mrazené produkty často prekonávali svoje čerstvo skladované náprotivky. To spochybňuje zaužívaný názor, že čerstvé potraviny majú prirodzene vyššiu výživovú hodnotu.
Zdravotná nezávadnosť mrazených potravín závisí od faktorov, ako sú prídavné látky a blízkosť k ich prirodzenému stavu. Doma pripravené jedlá vo všeobecnosti prevyšujú komerčne mrazené varianty v nutričnej kvalite, ale vysokokvalitné mrazené potraviny bez prídavných látok môžu byť stále pohodlnou a cenovo výhodnou voľbou.
Ako šetrne zmraziť zeleninu a ovocie?
Zdroj: Shutterstock
Neblanšírovaná zelenina vydrží v mrazničke tri mesiace, blanšírovaná až rok.
Medzi všeobecné bezpečnostné pokyny patrí blanšírovanie zeleniny pred mrazením, skladovanie pri teplote -17 stupňov Celzia a dodržiavanie odporúčaného času skladovania. Mrazené ovocie a zelenina by sa mali v ideálnom prípade spotrebovať do 8 až 12 mesiacov, aby sa dosiahla optimálna kvalita. Dodržiavanie pokynov USDA vrátane prebalenia a rýchleho zmrazenia pomáha zabrániť zhoršeniu kvality.

Správne ich aj rozmrazte!
Zdroj: Shutterstock
Pokiaľ ide o ohrievanie mrazených pochúťok, na zachovanie živín sa odporúča varenie na pare, mikrovlnná rúra alebo smaženie na malom množstve oleja. Najmä varenie na pare sa vyznačuje tým, že minimalizuje vyplavovanie vitamínov rozpustných vo vode.
Štúdia o metódach rozmrazovania brokolice z roku 2015 zdôraznila, že najdôležitejší je čas rozmrazovania. Ukázalo sa, že kratšie rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre menej škodí zachovaniu živín v porovnaní s dlhším varením. Celkovo sa minimalizácia času rozmrazovania javí ako kľúčová pre zachovanie nutričnej kvality.
Na bezpečné rozmrazovanie potravín odborníci odporúčajú používať chladničku, mikrovlnnú rúru, alebo zaradiť rozmrazovanie do procesu varenia. Dajte si pozor na metódy rozmrazovania na kuchynskej doske alebo v teplej vode, pretože môžu urýchliť rast mikroorganizmov.