Reklama

Fašiangové ŠIŠKY trochu inak: Vyskúšajte ich TAKTO!

Šišky s vanilkovým krémom

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Domáce šišky majú svoje čaro, najmä ak sa do nich pustíte nanajvýš raz za rok. Teraz je ich čas, tak ich skúste trochu obmeniť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Makové nebíčko: Tieto DEZERTY S MAKOM budete zbožňovať!

    Recepty priniesol portál ČaspreŽeny.sk

    S vanilkovým krémom

    Zdroj: Shutterstock

    Šišky s vanilkovým krémom

    15 kúskov, príprava 35 minút, vyprážanie 4 minúty/1 kus, kysnutie 1 hodina

    Potrebujete:

    • 42 g droždia
    • 120 ml vlažného mlieka
    • 50 g kryštálového cukru
    • 2 vajcia
    • 2 žĺtky
    • 1 ČL vanilkovej esencie
    • 520 g hladkej múky
    • 50 g zmäknutého masla
    • olej na vyprážanie
    • vanilkový cukor na posypanie

    NA PLNKU:

    • 500 ml mlieka
    • 100 g krupicového cukru
    • 6 žĺtkov
    • 1 PL vanilkovej esencie
    • 30 g škrobovej múčky
    • 30 g zmäknutého masla

    POSTUP:

    1. Ako prvé si pripravíme plnku. V hrnci privedieme mlieko a polovicu cukru do varu. Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom, s vanilkovou esenciou a so škrobovou múčkou dohladka. Mliečnu zmes stiahneme z ohňa a po lyžiciach zamiešame asi tretinu do žĺtkovej zmesi. Nalejeme späť do hrnca a pomaly za stáleho miešania ohrievame, kým nezhustne. Stiahneme z ohňa a zamiešame zmäknuté maslo. Prekryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
    2. Na cesto rozmrvíme droždie do misky, zamiešame vlažné mlieko a lyžicu cukru. Prekryjeme a necháme 10 minút vzísť kvások. Do misy pridáme vajcia, žĺtky, zvyšok cukru, vanilkovú esenciu a maslo, preosiatu múku, kvások a vypracujeme hladké cesto. Necháme asi 30 minút prekryté kysnúť. Potom vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm a vykrojíme kolieska. Tie prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme ešte 20 až 30 minút podkysnúť.
    3. V hrnci ohrejeme olej na teplotu 175 °C a vykysnuté kolieska v ňom vypražíme z oboch strán dozlatista. Hotové šišky obalíme vo vanilkovom cukre. Necháme vychladnúť a vareškou vytvoríme dutinku, do ktorej pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame vanilkový krém.

    S ricottou a pomarančom

    Zdroj: Shutterstock

    Šišky s ricottou a pomarančom

    20 kúskov, príprava 35 minút, chladenie: 30 minút

    Potrebujete:

    • 1 000 g ricotty (alebo nízkotučného tvarohu)
    • 150 g smotanového syra
    • 6 vajec
    • 1 PL mlieka
    • 2 pomaranče
    • 320 g hladkej múky
    • 1/2 balíčka prášku do pečiva
    • 110 g krupicového cukru

    NA SIRUP:

    • 100 g cukru
    • 100 g medu
    • 300 ml vody
    • 2 pomaranče

    POSTUP:

    1. Do misy pridáme 720 g ricotty a smotanový syr a vymiešame dohladka. Zapracujeme mlieko, vajcia a kôru z pomarančov. Postupne zapracujeme aj zvyšné suroviny a vymiešame dohladka. Dáme na 30 minút do chladničky.
    2. Z cesta formujeme rukami šisky, ktoré potom vyprážame zo všetkých strán dozlatista. Hotové posypeme práškovým cukrom a podávame so sirupom, ktorý sme si pripravili zvarením medu, cukru, vody a kôry z pomarančov.

    Čokoládové z rúry

    Zdroj: Shutterstock

    Čokoládové šišky z rúry

    12 kúskov, príprava 25 minút, pečenie 15 minút

    Potrebujete:

    • 210 g hladkej múky
    • 140 g kryštálového cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 2 ČL prášku do pečiva
    • 30 g kakaa
    • 50 g horkej čokolády
    • 1/2 ČL soli
    • 55 g zmäknutého masla
    • 1 vajce
    • 200 ml mlieka

    NA POLEVU:

    • 50 g mliečnej čokoládovej polevy
    • nasekané orechy a škorica na posypanie

    POSTUP:

    1. Rúru predhrejeme na 180 °C a plech na donuty vytrieme trochou masla. Zmäknuté maslo vyšľaháme spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom dopenista. Pridáme vajce a zamiešame. Horkú čokoládu nasekáme najemno. Múku zmiešame s práškom do pečiva, kakaom a so soľou a spolu s nasekanou čokoládou zapracujeme do maslovej zmesi. Opatrne pridávame mlieko a vypracujeme hladké cesto. Miesime, len kým sa cesto nespojí! Cesto pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame do pripravenej formy a dáme piecť do rúry asi na 15 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť. Čokoládovú polevu rozpustíme a nalejeme na vychladnuté donuty. Posypeme orechmi a škoricou. Necháme stuhnúť.

    Čítajte viac z Dobrého jedla: