Reklama

15 potravín, ktoré končia v koši predčasne: Neplytvajte, nič im nie je!

Mnohé bežné potraviny majú dlhšiu trvanlivosť, než si možno myslíte.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Pozrite si zoznam 15 potravín, ktoré majú dlhšiu trvanlivosť, než by ste očakávali, a zistite, ako dlho ich môžete bezpečne konzumovať po uplynutí dátumu na obale.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:12
Remaining Time 0:12
Loaded: 100.00%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jesenné koláče: Inšpirácia na luxusné dezerty od cukrárky

    Plytvanie potravinami je problémom, ktorému čelí mnoho domácností. Možno budete prekvapení, no mnohé bežné potraviny končia v našich košoch oveľa skôr, než by bolo nutné. Ak ich správne skladujete, môžu vydržať omnoho dlhšie a byť stále bezpečné na konzumáciu, dokonca aj po dátume spotreby.

    1. Vajíčka

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Vajíčka môžu vydržať v chladničke až 3–5 týždňov po dátume spotreby. Čerstvosť skontrolujete jednoduchým testom: vložte vajce do pohára s vodou. Ak klesne na dno, je v poriadku, ak pláva, je čas ho vyhodiť.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 1:03
    Remaining Time 1:03
    Loaded: 9.41%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Ako spoznám kvalitnú potravinu? Je bio lepšie ako nebio?

      2. Tvrdé syry

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Syry ako parmezán, čedar alebo gouda môžu vydržať aj niekoľko týždňov po dátume spotreby, ak sú správne skladované v chladničke. Ak sa na syre objaví pleseň, stačí poškodenú časť odkrojiť – zvyšok je stále bezpečný na konzumáciu.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 2:01
      Remaining Time 2:01
      Loaded: 15.08%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Ako upiecť DOMÁCI CHLIEB? Je to ľahšie, než by ste čakali!

        3. Chlieb

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Chlieb je jednou z potravín, ktoré často končia v koši kvôli plesniam. Ak ho však skladujete v mrazničke, vydrží až 6 mesiacov. Môžete ho tiež použiť na strúhanku alebo krutóny, aj keď je mierne tvrdší.

        4. Cibuľa

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Cibuľa.

        Cibuľa uskladnená na suchom a tmavom mieste vydrží až 2–3 mesiace. Ak začne klíčiť alebo mäknúť, stále ju môžete použiť do varenia, no nemala by byť skladovaná v chladničke, kde sa jej trvanlivosť skracuje.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:12
        Remaining Time 0:12
        Loaded: 47.90%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Dokonalé zimné jedlo PEČENÉ ZEMIAKY: Vylepšite ich chutnými plnkami!

          5. Zemiaky

          Zdroj: LAURA WITTEKOVA

          Zemiaky

          Zemiaky môžu vydržať 2–4 mesiace, ak sú skladované na chladnom a suchom mieste. Ak začnú klíčiť, stačí odstrániť klíčky a zemiaky sú stále použiteľné.

          6. Mrkva

          Zdroj: LAURA WITTEKOVA

          Ak mrkvu skladujete vo vzduchotesnej nádobe v chladničke, môže vydržať až 3–4 týždne. Ak začne mäknúť, stačí ju namočiť do studenej vody na niekoľko hodín a získa späť svoju chrumkavosť.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:30
          Remaining Time 0:30
          Loaded: 79.79%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            CESTOVINY ako včelí úľ: Vyzerajú úžasne a chutia ešte lepšie!

            7. Sušené cestoviny

            Zdroj: Wittekova Laura

            Sušené cestoviny majú veľmi dlhú trvanlivosť, a to až 1–2 roky po dátume spotreby, ak sú skladované na suchom mieste. Ich kvalita sa nemení, takže nie je dôvod ich predčasne vyhadzovať.

            8. Med

            Zdroj: LAURA WITTEKOVA

            Med je jedna z mála potravín, ktorá sa nikdy nepokazí. Ak kryštalizuje, stačí ho zahriať vo vodnom kúpeli a získa späť svoju pôvodnú konzistenciu. Môžete ho konzumovať roky po dátume spotreby.

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 3:32
            Remaining Time 3:32
            Loaded: 11.31%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Šéfkuchár vám prezradí tajomstvo, ako urobiť NADÝCHANÝ RYŽOVÝ NÁKYP
              Zdroj: Tatiana Kubicová

              9. Ryža

              Zdroj: LAURA WITTEKOVA

              Ryža.

              Biela ryža môže byť bezpečne konzumovaná aj niekoľko rokov po dátume spotreby, ak je správne skladovaná na suchom mieste. Hnedá ryža má kratšiu trvanlivosť, približne 6–12 mesiacov, no zmrazením ju môžete udržať čerstvú dlhšie.

              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:51
              Remaining Time 0:51
              Loaded: 23.48%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                Vlašské orechy: ako spoznám, že je orech kvalitný?

                10. Orechy

                Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

                Orechy môžu vydržať v chladničke až 6 mesiacov, no ak ich zmrazíte, ich trvanlivosť sa predĺži až na 1 rok. Hoci môžu trochu zmeniť chuť, stále sú vhodné na použitie v pečení alebo ako prísada do jedál.

                ×
                Video Player is loading.
                Stream Type LIVE
                Advertisement
                Current Time 0:00
                Duration 0:12
                Remaining Time 0:12
                Loaded: 95.80%
                  • Chapters
                  • descriptions off, selected
                  • subtitles off, selected
                  Tradičná štrúdľa je výborná, ale aj nové chute ohúria

                  11. Mlieko

                  Zdroj: LAURA WITTEKOVA

                  Mlieko môže byť bezpečne konzumované až 5–7 dní po dátume spotreby, ak ho uchovávate v chladničke. Použite svoje zmysly – ak vonia a chutí dobre, je stále v poriadku.

                  12. Maslo

                  Zdroj: Wittekova Laura

                  Maslo.

                  Maslo vydrží v chladničke aj niekoľko týždňov po dátume spotreby. Ak ho zmrazíte, môžete ho skladovať až 6 mesiacov bez straty kvality.

                  Video Player is loading.
                  Stream Type LIVE
                  Advertisement
                  Current Time 0:00
                  Duration 0:12
                  Remaining Time 0:12
                  Loaded: 100.00%
                    • Chapters
                    • descriptions off, selected
                    • subtitles off, selected
                    Poďte s nami piecť neobyčajné JABLKOVÉ DEZERTY: Tieto sú božské!

                    13. Cesnak

                    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

                    Cesnak vydrží 3–5 mesiacov, ak je skladovaný na suchom mieste. Ak začne klíčiť, stále ho môžete použiť – stačí odstrániť klíčky a cesnak bude chutiť rovnako dobre.

                    14. Jablká

                    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

                    Správne skladované v chladničke môžu jablká vydržať 4–6 týždňov. Ak sú už trochu vráskavé, stále sú vhodné na pečenie, prípravu smoothie alebo varenie.

                    Video Player is loading.
                    Stream Type LIVE
                    Advertisement
                    Current Time 0:00
                    Duration 0:12
                    Remaining Time 0:12
                    Loaded: 47.90%
                      • Chapters
                      • descriptions off, selected
                      • subtitles off, selected
                      CÍCEROVÉ variácie: Chutné RECEPTY zo zdravej strukoviny

                      15. Sušené strukoviny

                      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

                      Sušená fazuľa, šošovica alebo hrach majú neuveriteľnú trvanlivosť – môžu vydržať až 2 roky po dátume spotreby. Aj keď môžu pri varení trvať o niečo dlhšie, stále sú bezpečné a chutné.

                      Nabudúce, než niečo vyhodíte, zamyslite sa, či naozaj dosiahlo koniec svojej životnosti.

                      Autor článku

                      Tatiana Kubicová

                      redaktorka magazínu Dobré jedlo
                      Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.