Pozrite si zoznam 15 potravín, ktoré majú dlhšiu trvanlivosť, než by ste očakávali, a zistite, ako dlho ich môžete bezpečne konzumovať po uplynutí dátumu na obale.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Jesenné koláče: Inšpirácia na luxusné dezerty od cukrárky
Plytvanie potravinami je problémom, ktorému čelí mnoho domácností. Možno budete prekvapení, no mnohé bežné potraviny končia v našich košoch oveľa skôr, než by bolo nutné. Ak ich správne skladujete, môžu vydržať omnoho dlhšie a byť stále bezpečné na konzumáciu, dokonca aj po dátume spotreby.
1. Vajíčka
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Vajíčka môžu vydržať v chladničke až 3–5 týždňov po dátume spotreby. Čerstvosť skontrolujete jednoduchým testom: vložte vajce do pohára s vodou. Ak klesne na dno, je v poriadku, ak pláva, je čas ho vyhodiť.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Ako spoznám kvalitnú potravinu? Je bio lepšie ako nebio?
2. Tvrdé syry
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Syry ako parmezán, čedar alebo gouda môžu vydržať aj niekoľko týždňov po dátume spotreby, ak sú správne skladované v chladničke. Ak sa na syre objaví pleseň, stačí poškodenú časť odkrojiť – zvyšok je stále bezpečný na konzumáciu.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Ako upiecť DOMÁCI CHLIEB? Je to ľahšie, než by ste čakali!
3. Chlieb
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Chlieb je jednou z potravín, ktoré často končia v koši kvôli plesniam. Ak ho však skladujete v mrazničke, vydrží až 6 mesiacov. Môžete ho tiež použiť na strúhanku alebo krutóny, aj keď je mierne tvrdší.
4. Cibuľa
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Cibuľa.
Cibuľa uskladnená na suchom a tmavom mieste vydrží až 2–3 mesiace. Ak začne klíčiť alebo mäknúť, stále ju môžete použiť do varenia, no nemala by byť skladovaná v chladničke, kde sa jej trvanlivosť skracuje.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Dokonalé zimné jedlo PEČENÉ ZEMIAKY: Vylepšite ich chutnými plnkami!
5. Zemiaky
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zemiaky
Zemiaky môžu vydržať 2–4 mesiace, ak sú skladované na chladnom a suchom mieste. Ak začnú klíčiť, stačí odstrániť klíčky a zemiaky sú stále použiteľné.
6. Mrkva
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Ak mrkvu skladujete vo vzduchotesnej nádobe v chladničke, môže vydržať až 3–4 týždne. Ak začne mäknúť, stačí ju namočiť do studenej vody na niekoľko hodín a získa späť svoju chrumkavosť.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
CESTOVINY ako včelí úľ: Vyzerajú úžasne a chutia ešte lepšie!
7. Sušené cestoviny
Zdroj: Wittekova Laura
Sušené cestoviny majú veľmi dlhú trvanlivosť, a to až 1–2 roky po dátume spotreby, ak sú skladované na suchom mieste. Ich kvalita sa nemení, takže nie je dôvod ich predčasne vyhadzovať.
8. Med
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Med je jedna z mála potravín, ktorá sa nikdy nepokazí. Ak kryštalizuje, stačí ho zahriať vo vodnom kúpeli a získa späť svoju pôvodnú konzistenciu. Môžete ho konzumovať roky po dátume spotreby.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Šéfkuchár vám prezradí tajomstvo, ako urobiť NADÝCHANÝ RYŽOVÝ NÁKYP Zdroj: Tatiana Kubicová
9. Ryža
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Ryža.
Biela ryža môže byť bezpečne konzumovaná aj niekoľko rokov po dátume spotreby, ak je správne skladovaná na suchom mieste. Hnedá ryža má kratšiu trvanlivosť, približne 6–12 mesiacov, no zmrazením ju môžete udržať čerstvú dlhšie.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Vlašské orechy: ako spoznám, že je orech kvalitný?
10. Orechy
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Orechy môžu vydržať v chladničke až 6 mesiacov, no ak ich zmrazíte, ich trvanlivosť sa predĺži až na 1 rok. Hoci môžu trochu zmeniť chuť, stále sú vhodné na použitie v pečení alebo ako prísada do jedál.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Tradičná štrúdľa je výborná, ale aj nové chute ohúria
11. Mlieko
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Mlieko môže byť bezpečne konzumované až 5–7 dní po dátume spotreby, ak ho uchovávate v chladničke. Použite svoje zmysly – ak vonia a chutí dobre, je stále v poriadku.
12. Maslo
Zdroj: Wittekova Laura
Maslo.
Maslo vydrží v chladničke aj niekoľko týždňov po dátume spotreby. Ak ho zmrazíte, môžete ho skladovať až 6 mesiacov bez straty kvality.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Poďte s nami piecť neobyčajné JABLKOVÉ DEZERTY: Tieto sú božské!
13. Cesnak
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Cesnak vydrží 3–5 mesiacov, ak je skladovaný na suchom mieste. Ak začne klíčiť, stále ho môžete použiť – stačí odstrániť klíčky a cesnak bude chutiť rovnako dobre.
14. Jablká
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Správne skladované v chladničke môžu jablká vydržať 4–6 týždňov. Ak sú už trochu vráskavé, stále sú vhodné na pečenie, prípravu smoothie alebo varenie.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
CÍCEROVÉ variácie: Chutné RECEPTY zo zdravej strukoviny
15. Sušené strukoviny
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Sušená fazuľa, šošovica alebo hrach majú neuveriteľnú trvanlivosť – môžu vydržať až 2 roky po dátume spotreby. Aj keď môžu pri varení trvať o niečo dlhšie, stále sú bezpečné a chutné.
Nabudúce, než niečo vyhodíte, zamyslite sa, či naozaj dosiahlo koniec svojej životnosti.
Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.