Reklama

ČO DNES NA RAŇAJKY? 6x VAJÍČKOVÉ DOBROTY a rada ako správne uvariť VAJCE NA TVRDO

Vajíčka a klobáska - kombinácia, ktorej sa nedá odolať!

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Či bolo prvé, nevieme a ani neriešime 😊. Ale to, ako VAJCE uvariť tip-top pre každého hladoša v domácnosti, ovládame vycvičené dennou praxou na jednotku!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Extra voňavé palacinky: Aha, Vilo Habo nás ich učil piecť takto u seba doma!
    Zdroj: NMH

    Tento úžasný recept máme z vychyteného bratislavského bistra Otto. Ďalšie VAJÍČKOVÉ RECEPTY z bistra nájdete v novom DOBROM JEDLE, ktoré je práve v predaji.

    Šakšuka s pitou a koriandrom

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Teplé raňajkové menu na vajíčkovom základe v podaní šéfkuchára podniku Otto bistro na Dunajskej ulici v Bratislave.

    2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT

    • 1 menšia cibuľa
    • 1 strúčik cesnaku
    • 1 lyžička údenej mletej papriky
    • 3 papriky (červená, zelená, žltá)
    • 400 g drvených paradajok z konzervy
    • 2 lyžičky kurkumy
    • pol lyžičky mletej rímskej rasce
    • pol lyžičky mletého koriandra
    • 2 vajcia
    • soľ, korenie";i:10;s:4:"olej";i:11;s:49:"chlieb (pita) a čerstvý koriander na podávanie

    POSTUP:

    1. V panvici na troche oleja orestujte nakrájanú cibuľu s cesnakom, pridajte mletú papriku a po minúte podlejte trochou vody, aby paprika nezhorela. Primiešajte papriky nakrájané na väčšie kusy a restujte asi 5 minút. Potom zeleninu zalejte paradajkami z konzervy, osoľte, okoreňte a varte 30 minút, kým šakšuka nezhustne.
    2. Šakšuku dochuťte mletým koriandrom, kurkumou, rascou, prípadne dosoľte. Priamo do nej rozbite vajcia a po minúte odstavte. Podávajte s chlebom a čerstvým koriandrom.

    RECEPT na svetoznáme vajíčkové raňajky ROPUCHA V DIERE je na ďalšej strane...

    Recept na túto úžasnú mňamku z vajíčok a klobásky máme od Marcela Trúchleho, potomka mäsiarov, ktorí sa pričinili o vznik slávnej čabianskej klobásky. Určite si ju doma urobte...

    „Ropucha v diere (toad in the hole) je známa po celom svete. Lokálne sa mení podľa použitých ingrediencií. Táto moja je pripravená na uhorský spôsob. Veľmi mi pripomína trojkombináciu, ktorú miloval môj starý otec: klobása, vajíčka a cibuľa,“ vysvetľuje Marcel Trúchly. „Na tieto dedkove tradičné raňajky spomína často moja mama. Ako dievča totiž nemohla vystáť klobásové rána s vajíčkom a cibuľou,“ dodáva s úsmevom.

    Ropucha v diere

    Zdroj: Shutterstock

    Vajíčka a klobáska - kombinácia, ktorej sa nedá odolať!

    2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 klobása na pečenie
    • 1 šálka hladkej múky
    • 1 šálka vajíčok
    • 1 šálka mlieka
    • 50 ml svetlého piva
    • 100 ml hovädzieho vývaru
    • 1 lyžička celej horčice
    • 1 cibuľa
    • bylinky
    • soľ

    POSTUP:

    1. Klobásu opečte zo všetkých strán. Z múky, vajíčok a mlieka vymiešajte cesto. Zalejte ním horúcu klobásu a pečte v rúre pri 180 °C asi 20 minút. Cesto bude hotové, keď sa zdvihne ako vankúš a chytí zlatistú farbu.
    2. Zatiaľ v malom hrnci zmiešajte pivo s vývarom a horčicou. Zredukujte, ochuťte soľou a nasekanou cibuľou. Ropuchu v diere podávajte teplú, poliatu redukciou a posypanú obľúbenými bylinkami.

    RECEPT na VAJÍČKOVÚ PANVIČKU so zeleninou je na ďalšej strane...

    Zeleninová panvička s vajíčkami

    Zdroj: Alena Hrbková/Gurmet

    Zeleninová panvica s vajíčkami

    2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 cibuľa
    • pol baklažánu
    • 1 červená paprika
    • pol lyžičky rímskej rasce
    • štipka kajenského korenia
    • 1 čili paprička
    • 1 lyžica paradajkového pretlaku
    • 400 ml nakrájaných paradajok (z konzervy)
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 5-6 vajec";i:10;s:22:"pár stoniek koriandra";i:11;s:31:"1 lyžica nakrájanej pažítky";i:12;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:13;s:13:"olivový olej

    POSTUP:

    1. Na olivovom oleji opečte nadrobno nakrájanú cibuľu. Po pár minútach pridajte baklažán nakrájaný na menšie kocky a papriku. Premiešajte a orestujte.
      Prisypte korenie, pridajte nakrájanú čili papričku a nechajte rozvoňať. Primiešajte pretlak, nakrájané paradajky a nechajte 10 minút bublať. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Nakoniec pridajte prelisovaný cesnak.
    2. V zmesi na panvici urobte vareškou 5-6 medzier a do nich rozbite vajíčka. Osoľte ich, prikryte pokrievkou a nechajte 10 minút variť. Servírujte posypané koriandrom a pažítkou.

    RECEPT na DOKONALÚ PRAŽENICU je na ďalšej strane...

    Praženica s hubami

    Zdroj: Shutterstock

    Praženica z čerstvých húb

    2 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT

    Potrebujete:

    • mix húb (kuriatka, osikáče, suchohríby, masliaky, dubáky)
    • 1 malá cibuľa
    • 1 strúčik cesnaku
    • petržlenová vňať
    • 3-4 vajcia
    • soľ, korenie
    • bravčová masť
    • kváskový chlebík ako príloha

    POSTUP:

    1. Huby len jemne oškrabkajte nožom od hliny a nakrájajte. Na masti opražte nakrájanú cibuľku s cesnakom, primiešajte huby, pustia vodu, a nasekanú petržlenovú vňať. Osoľte, okoreňte a duste 6-7 minút.
    2. Potom huby zalejte zľahka vyšľahanými vajcami so štipkou soli. Premiešajte, počkajte, kým vajcia stuhnú. Odstavte a nechajte minútku dôjsť. Praženicu podávajte posypanú nasekanou vňaťou s dobrým chlebom.

    AKO VARIŤ VAJCE NA TVRDO? Na ďalšej strane vám poradí naša šikovná Veronika...

    Vajce na tvrdo

    Vajce varte 9-10 minút. Hotové je, keď má pevný bielok aj žĺtok – ale ten ostane jemný, mäkký a krémový. Ak budete vajce variť dlhšie ako 13 minút, bude prevarené, suché, so zelenkavým sfarbením okolo žĺtka.

    Podávajte ich s lososom:

    4 uvarené vajíčka schlaďte v studenej vode, ošúpte a prerežte na polovicu. Do misky nadrobno nasekajte štvrtinu  malej červenej cibule, 3 lyžice majonézy, pol lyžičky citrónovej šťavy, pridajte 1 lyžičku dijonskej horčice, soľ, korenie. Z vajíčok vyberte žĺtky a pridajte ich k cibuľke a všetko dobre premiešajte. Zmes naplňte do cukrárskeho vrecka a naplňte vydlabané polovičky vajíčok. Štedro ozdobte plátkom údeného lososa a kôprom.

    Veronikin RECEPT na slávne VAJÍČKA BENEDIKT je na ďalšej strane...

    Vajíčka Benedikt

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Slávne vajcia benedikt.

     

    2 PORCIE, PRÍPRAVA, VARENIE

    Potrebujete:

    • 2 vajcia
    • voda
    • 1 lyžica octu

    Na podávanie:

    • 2 žemle
    • maslo na potretie
    • 2 plátky kvalitnej šunky
    • rukola
    • mladá cibuľka

    Na holandskú omáčku:

    • 150 g masla
    • 2 žĺtky
    • pol lyžice vody
    • 1 lyžica citrónovej šťavy
    • soľ, korenie

    POSTUP:

    1. Najprv urobte stratené vajcia: Vodu v hrnci priveďte do varu a prilejte do nej lyžicu octu. Do pohára rozbite vajíčko. Vo vriacej vode urobte vír, vlejte doň vajce a nechajte variť, kým bielok nestuhne – trvá to 3-4 minúty. Vajíčko vyberte a vložte do studenej vody. Pred podávaním ho môžete vložiť do teplej vody, aby sa ohrialo. Postup zopakujte aj s druhým vajcom.
    2. Žemle rozkrojte, potrite maslom a jemne opečte dochrumkava.
    3. Pripravte rýchlu holandskú omáčku: Maslo zohrejte na 100 °C. Do úzkej vyššej nádoby dajte žĺtky, vodu, citrónovú šťavu, soľ, korenie a premixujte tyčovým mixérom. Keď sa suroviny pekne spoja, začnite prilievať horúce maslo. Teplo rozpusteného masla žĺtky uvarí a omáčka sa napení.
    4. Na opečenú žemľu položte plátok šunky, pridajte trochu rukoly a na ňu zohriate, osušené stratené vajíčko. Prelejte ho omáčkou, posypte mladou cibuľkou alebo bylinkami a môžete podávať.

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.