Reklama

3 RADY, ako ľahko spoznáte KVALITNÚ POTRAVINU a nenaletíte na TRIKY OBCHODNÍKOV!

Reklama
Ema Tekelyová-Pospíšilová

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo

V najnovšom podcaste Dobré jedlo pre Zdravie sme sa rozprávali o kvalite potravín rozprávali s lektorkou Anettou Vaculíkovou, ktorá sa venuje osvete a vzdelávaniu o kvalitnom jedle, jeho pôvode a udržateľnosti.

Zdroj: Shutterstock

Tieto potraviny sú bohaté na dôležité vitamíny, minerály a ďalšie bioaktívne zložky, ktoré podporujú rôzne telesné funkcie a znižujú riziko chronických chorôb.

1. Konkrétni ľudia

Anetta Vaculíková vysvetľuje, že jedným z faktorov, že potravina je kvalitná, je fakt, že za ňou stoja kvalitné suroviny a konkrétni ľudia. Ak poznáme príbeh tej potraviny, vytvárame si k nej vzťah. Je čerstvá, plnohodnotná, sýta, výživná, pestrá, sezónna, lokálna a regionálna. Ako napríklad kváskový chlieb z lokálnej pekárne alebo jabĺčko zo sadu od farmára vo vedľajšej dedine.

Ako rozpoznať kvalitné potraviny a vedieť, na základe čoho si ich vyberať, sa dozviete v najnovšom podcaste. Vypočujte si ho tu:

2. Čítanie etikiet

Výrobcovia sa snažia predať a využívajú rôzne taktiky, aby si ľudia vybrali ich produkty. Kváskový chlieb nemusí byť čisto kváskový, a biely jogurt je vždy s obsahom proteínov aj keď to nemá veľkým napísane na obale. Čítanie etikiet je základ, pretože zloženie musí byť na obale uvedené. To, čo je na prvom mieste v zozname zložiek, je prítomné v najväčšom množstve. Treba si všímať aj drobné písmenká na etiketách, lebo tie nám často povedia všetko, čo potrebujeme vedieť. Ako spotrebiteľ máme nielen právo, ale aj povinnosť voči svojmu zdraviu čítať etikety a vyhnúť sa podvodom, ktoré sú buď nelegálne, alebo sú na hranici legality.

Vypočujte si ako nájsť spôsoby, ako jesť zdravo, kvalitne a ešte pri tom aj ušetriť:

3. Ultra spracované potraviny

Nekupujte ultra spracované potraviny, to znamená také tie potraviny, ktoré sú balené, majú strašne dlhú trvanlivosť a zloženie, ktorému nerozumiete. Naopak kvalitné potraviny sú čerstvé, poctivé a plnohodnotné. Spracované potraviny majú v zložení často stabilizátory, rôzne emulgátory, konzervanty, sladidlá... A to sú všetko neprirodzené látky, ktoré sa dávajú do takýchto potravín len kvôli tomu, aby vlastne zlepšovali vlastnosti toho produktu.

Ako ešte nenaletieť trikom obchodníkov si vypočujte v podcaste:

Autor článku

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.