Reklama

Dokonalý jesenný dezert: Lahodné GAŠTANOVÉ CHEESECAKY budete milovať!

Gaštanové cheesecaky

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vynikajúci gaštanový dezert ohúri vás i vašich maškrtníkov. Pochutnajte si na tejto lahodnej jesennej dobrote.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:12
Remaining Time 0:12
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Domáce LÍSTKOVÉ CESTO premení vaše dezerty na zážitok

    GAŠTANOVÉ CHEESECAKY

    6 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, CHLADENIE 4 HODINY

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Gaštanové cheesecaky.

    Potrebujete:

    Na základ:

    • 70 g lieskových orieškov
    • 50 g čokoládových maslových sušienok
    • 55 g roztopenej čokolády 54-percentnej
    • 1 lyžička kakaa holandského typu
    • štipka soli
    • 1 lyžica rumu

    Na gaštanovú penu:

    • 250 ml šľahačkovej smotany
    • 230 g nesladeného gaštanového pyré
    • 2 lyžice rumu
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • štipka soli
    • 170 g jemného tučného tvarohu
    • 7 g želatínových plátkov
    • 60 ml studenej vody
    • 3 bielky L
    • 100 g krupicového cukru";i:10;s:23:"čokoláda na ozdobenie

    POSTUP:

    1. Pripravte 6 vyšších formičiek s priemerom 7-8 cm a na dno položte papier na pečenie. Obsah formičiek sa vám bude lepšie vyberať, ak ich vnútorné boky vyložíte potravinárskou fóliou.
    2. Rozmixujte oriešky a sušienky na jemno. Vsypte ich do misy, pridajte roztopenú čokoládu, kakao, soľ a rum. Ak je zmes príliš suchá, pridajte trošku vody. Zmes rozdeľte a utlačte na dno formičiek. Vložte do chladničky a nechajte aspoň hodinu tuhnúť.
    3. Zatiaľ pripravte gaštanovú penu. V mixéri na hladko rozmixujte gaštanové pyré s rumom, s vanilkovým extraktom, a so štipkou soli. Pridajte tvaroh a dobre premiešajte. V mise vyšľahajte šľahačku na pevné špičky a jemne zapracujte do gaštanovej hmoty.
    4. Želatínu namočte do 60 ml studenej vody a nechajte napučať. Následne želatínu spolu s vodou zohrejte, ale len tak, aby sa rozpustila. Nesmie sa príliš zohriať. Do misky s rozpustenou želatínou zamiešajte lyžicu gaštanovej zmesi a premiešajte, aby sa teploty vyrovnali. Potom želatínu vlejte do zvyšnej gaštanovej zmesi a všetko dobre premiešajte.
    5. Vyšľahajte bielky s cukrom do penista, potom položte misu nad vriacu vodu a šľahajte, kým sa bielky nezohrejú na 60 °C. Bude to trvať 2-4 minúty. Misu odstavte zo sporáka a šľahajte ďalej, kým sneh nezdvojnásobí svoj objem a nevychladne.
    6. Teraz postupne primiešajte do gaštanovej hmoty aj vychladnutý sneh a penu preložte do väčšieho cukrárskeho vrecka s rovnou špičkou. Pomocou vrecka rovnomerne naplňte pripravené formičky a vložte ich do chladničky aspoň na 3 hodiny.
    7. Pred podávaním vyberte dezerty z formičiek a posypte strúhanou čokoládou. Dezerty môžete pripraviť aj deň vopred. Potom už len ozdobíte čokoládou a ohúrite svojich priateľov.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.