Dokonalý jesenný dezert: Lahodné GAŠTANOVÉ CHEESECAKY budete milovať!
5. 11. 2023, 15:13 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Vynikajúci gaštanový dezert ohúri vás i vašich maškrtníkov. Pochutnajte si na tejto lahodnej jesennej dobrote.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
48 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Domáce LÍSTKOVÉ CESTO premení vaše dezerty na zážitokGAŠTANOVÉ CHEESECAKY
6 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, CHLADENIE 4 HODINY
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Gaštanové cheesecaky.
Potrebujete:
Na základ:
- 70 g lieskových orieškov
- 50 g čokoládových maslových sušienok
- 55 g roztopenej čokolády 54-percentnej
- 1 lyžička kakaa holandského typu
- štipka soli
- 1 lyžica rumu
Na gaštanovú penu:
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 230 g nesladeného gaštanového pyré
- 2 lyžice rumu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
- 170 g jemného tučného tvarohu
- 7 g želatínových plátkov
- 60 ml studenej vody
- 3 bielky L
- 100 g krupicového cukru";i:10;s:23:"čokoláda na ozdobenie
POSTUP:
- Pripravte 6 vyšších formičiek s priemerom 7-8 cm a na dno položte papier na pečenie. Obsah formičiek sa vám bude lepšie vyberať, ak ich vnútorné boky vyložíte potravinárskou fóliou.
- Rozmixujte oriešky a sušienky na jemno. Vsypte ich do misy, pridajte roztopenú čokoládu, kakao, soľ a rum. Ak je zmes príliš suchá, pridajte trošku vody. Zmes rozdeľte a utlačte na dno formičiek. Vložte do chladničky a nechajte aspoň hodinu tuhnúť.
- Zatiaľ pripravte gaštanovú penu. V mixéri na hladko rozmixujte gaštanové pyré s rumom, s vanilkovým extraktom, a so štipkou soli. Pridajte tvaroh a dobre premiešajte. V mise vyšľahajte šľahačku na pevné špičky a jemne zapracujte do gaštanovej hmoty.
- Želatínu namočte do 60 ml studenej vody a nechajte napučať. Následne želatínu spolu s vodou zohrejte, ale len tak, aby sa rozpustila. Nesmie sa príliš zohriať. Do misky s rozpustenou želatínou zamiešajte lyžicu gaštanovej zmesi a premiešajte, aby sa teploty vyrovnali. Potom želatínu vlejte do zvyšnej gaštanovej zmesi a všetko dobre premiešajte.
- Vyšľahajte bielky s cukrom do penista, potom položte misu nad vriacu vodu a šľahajte, kým sa bielky nezohrejú na 60 °C. Bude to trvať 2-4 minúty. Misu odstavte zo sporáka a šľahajte ďalej, kým sneh nezdvojnásobí svoj objem a nevychladne.
- Teraz postupne primiešajte do gaštanovej hmoty aj vychladnutý sneh a penu preložte do väčšieho cukrárskeho vrecka s rovnou špičkou. Pomocou vrecka rovnomerne naplňte pripravené formičky a vložte ich do chladničky aspoň na 3 hodiny.
- Pred podávaním vyberte dezerty z formičiek a posypte strúhanou čokoládou. Dezerty môžete pripraviť aj deň vopred. Potom už len ozdobíte čokoládou a ohúrite svojich priateľov.