Skvelé VTÁČIE MLIEKO vás vráti do detstva: Máme RECEPT od uznávaného šéfkuchára!
7. 11. 2023, 10:08 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Pripravte si ho podľa niekoľkonásobného slovenského šéfkuchára roka Igora Čehyho. Neskutočná dobrota!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Vtáčie mlieko
6 PORCIÍ , PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Vtáčie mlieko je ako sen.
Potrebujete:
- 6 väčších vajec
- 3 lyžice práškového cukru
- štipka soli
- 1 l plnotučného mlieka
- 1 vanilkový struk
POSTUP:
- Bielky vyšľahajte na sneh s dvomi lyžicami cukru a so štipkou soli. Mlieko nechajte zovrieť v kastróliku a zo snehu tvarujte naberačkou „buchtičky“. Obvárajte ich asi minútu v mlieku a vyberte do servírovacej nádoby.
- Potom preceďte mlieko do nového hrnčeka, pridajte zrniečka z vanilkového struku a opatrne vmiešajte žĺtky rozmiešané s cukrom. Dôležité je, aby teplota mlieka nebola vyššia ako 85 °C.
- Nakoniec krém preceďte do nádoby s bielkovými „buchtičkami“. Vtáčie mlieko môžete nakoniec preliať horúcim karamelom. Ale úžasné je aj bez toho :) Dobrú chuť!
Igor Čehy
Charizmatický šéfkuchár školy varenia pre gurmánov pôsobil ako executive chef v špičkových bratislavských reštauráciách (Maria Theresia, Caribic’s, Medusa, Hotel Danube, Hotel Carlton, Mlyn 108, Grand Hotel River Park), ale aj v grandhoteloch vo Vysokých a Nízkych Tatrách. Dvojnásobný držiteľ ocenenia kuchár roka (2007, 2014) a milovník francúzskej gastronómie je už desať rokov hlavným lektorom projektu ThuriésAcademy, ktorý pomáha vychovávať profesionálnych kuchárov. Okrem toho riadi svoju poradenskú firmu.