Reklama

Torta pre ČOKOHOLIKOV: Recept na DIÓS TORTU od cukrárky Veroniky si poriadne odložte!

Dios torta.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Čokoláda a orechy, to je skvelý základ na tortu! Recept z Maďarska ulahodí každému maškrtníkovi!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Cukrár Miňo Macuľa upiekol sviatočné rezy: Skúste ich podľa neho!

    DIÓS TORTA

    podľa cukrárky Dobrého jedla Veroniky Kollárovej

    10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

    Potrebujete:

    Na korpus:

    • 12 vajec
    • 150 g krupicového cukru
    • 150 g mletých orechov + na ozdobu
    • 30 g strúhanky
    • 1 lyžica kypriaceho prášku
    • 1 lyžica citrónovej kôry

    Na maslový krém:

    • 5 žĺtkov
    • 170 g práškového cukru
    • 125 ml mlieka
    • 115 g mliečnej čokolády
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • 230 g masla izbovej teploty
    • drvené orechy

    Na ozdobu:

    • čokoládové lupienky
    • vlašské orechy

    Zdroj: Laura Witteková

    Ideálne je, keď máte doma tri rovnaké formy – korpus tak nemusíte prerezávať. Je totiž veľmi jemný, lebo do cesta ide namiesto múky len trocha strúhanky. Ak použijete iba jednu formu, vychladnutý korpus rozrežte na tri rovnaké časti.

    POSTUP

    1. Rúru vyhrejte na 180 °C. Do misy dajte žĺtky s cukrom a vyšľahajte na svetlú pevnú penu. Pridajte mleté orechy, strúhanku, kypriaci prášok a jemne zapracujte.
    2. Zľahka vmiešajte sneh vyšľahaný z bielkov a citrónovú kôru. Zmes rozdeľte do 3 foriem (20 cm) vystlaných papierom na pečenie a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 25 minút, aby povrch korpusov bol krásne zlatistý. Korpusy nechajte vychladnúť.
    3. Pripravte maslový krém: Do ohňovzdornej misy dajte žĺtky, cukor a mlieko. Misu položte na hrniec s vriacou vodou a za stáleho miešania uvarte hustý krém. Odstavte a pridajte roztopenú čokoládu, vanilkový extrakt a dobre premiešajte. Krém zakryte fóliou a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Maslo vyšľahajte na svetlú penu a po lyžiciach doň zapracujte vychladnutý čokoládový krém.
    4. Keď sú korpusy vychladnuté, poskladajte tortu: Na spodný korpus rovnomerne natrite tretinu maslového krému, posypte ho nasucho opraženými nasekanými orechmi a zakryte druhým korpusom. Naň rozotrite druhú tretinu krému, posypte orechmi a prikryte posledným korpusom. Zvyšným krémom tortu potrite dookola aj po povrchu a vložte do chladničky aspoň na 2-3 hodiny. Potom už tortu iba ozdobte čokoládovými lupienkami, vlašskými orechmi a môžete podávať.

    Vyskúšajte viac našich sladkých receptov:

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.