Rok 2025 prináša nové trendy v stravovaní, ktoré sa dajú skombinovať s astrologickými odporúčaniami pre každé znamenie. Prečítajte si, aké potraviny sú najvhodnejšie pre vás!
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Linda varí do 10 eur: Zapekané kuracie prsia so špenátom a mozzarellou
Jedlo a zdravie podľa znamení zverokruhu v roku 2025? Astrológia nám ponúka jedinečný pohľad na to, ako zosúladiť jedlo s našou povahou a energetickými potrebami. Ako ste na tom vy?
Baran (21. marec – 19. apríl)
Zdroj: Shutterstock
Cestoviny s brokolicovým pestom ako rýchla večera.
Energia na plné obrátky: Čo vám pomáha: Barani sú aktívni a potrebujú jedlo, ktoré im dodá energiu a podporí ich vášnivú povahu. Bielkoviny a pikantné jedlá vám dodajú silu do dynamických dní. Odporúčania: Kuracie mäso, strukoviny, brokolicové jedlá, čili papričky. Trendy 2025: Fermentované jedlá ako kimči alebo tempeh podporia trávenie a dodajú vám sviežosť.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
POLIEVKA pre každé znamenie: Ktorá by vám mala chutiť najviac?
Býk (20. apríl – 20. máj)
Zdroj: Shutterstock
Vajcia Benedict s avokádovou nátierkou pre Býkov.
Rovnováha chutí a výživy: Čo vám pomáha: Býci si potrpia na chutné jedlá, no mali by nájsť rovnováhu medzi pôžitkom a zdravím. Kľúčové sú minerály, ktoré podporia vaše telo, a jemné chute. Odporúčania:Avokádové dobroty, banány, celozrnné pečivo, špenátové jedlá. Trendy 2025: Smoothie misky s ovocím a superpotravinami budú vaším ideálnym raňajkovým hitom.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Jedlá z vajíčok podľa horoskopu: Ktoré najlepšie "sadne" vám?
Blíženci (21. máj – 20. jún)
Zdroj: Shutterstock
Recept na vynikajúci orechový tart od známeho pestovateľa orechov Ivana Leška.
Strava pre aktívnu myseľ: Čo vám pomáha: Blíženci potrebujú ľahké jedlá, ktoré ich nezaťažia, ale podporia ich koncentráciu a duševnú pohodu. Zamerajte sa na jedlá bohaté na omega-3 a vitamín C. Odporúčania:Orechové dobroty, citrusy, chia semienka, ryby ako losos. Trendy 2025: Pokrmy na podporu mozgu, napríklad vlašské orechy alebo losos s citrónovou omáčkou.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Schudnite podľa horoskopu: Toto vám radia hviezdy! Zdroj: NMH
Rak (21. jún – 22. júl)
Zdroj: Natália Jablonková
Pórová polievka so šošovicou.
Jemnosť a výživa pre citlivý žalúdok: Čo vám pomáha: Raci sú citliví na emocionálnej aj fyzickej úrovni. Jemné a výživné jedlá, ako dusená zelenina alebo polievky, podporia ich trávenie a upokoja ich náladu. Odporúčania:Polievky, celozrnná ryža, harmančekový čaj. Trendy 2025: Probiotiká, ako kefír alebo jogurt s domácimi ovocnými polevami.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Aké jedlo je podľa horoskopu typické pre vašu osobnosť?
Lev (23. júl – 22. august)
Zdroj: shutterstock
Olivový olej
Strava pre silné srdce a vitalitu: Čo vám pomáha: Levom prospieva stredomorská strava, bohatá na antioxidanty, ktorá podporí ich srdce a energiu. Červené ovocie a zdravé tuky sú ideálne. Odporúčania: Jahody, paradajkové jedlá, olivový olej, granátové jablká. Trendy 2025: Stredomorská kuchyňa – napríklad quinoa šalát s olivovým olejom a paradajkami.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Jedzte MÄSO podľa horoskopu: Pozrite, aké sa najviac hodí k vášmu znameniu! Zdroj: NMH
Panna (23. august – 22. september)
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Baklažánový pilaf s kurkumou.
Precíznosť a zdravie: Čo vám pomáha: Panny potrebujú vyvážené, ľahké a zdravé jedlá. Byliny a koreniny, ako kurkuma a zázvor, dodajú extra zdravotné benefity. Odporúčania:Šošovicové dobroty, fazuľa, zelenina, kurkuma. Trendy 2025: Bio a organické potraviny, vlastné pestovanie zeleniny a microgreens.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Jedzte RYBY podľa horoskopu: Pre zdravé kosti a štítnu žľazu! Zdroj: NMH
Váhy (23. september – 22. október)
Zdroj: shutterstock
Účinky zeleného čaju sú naozaj zázračné.
Jedlo pre harmóniu: Čo vám pomáha: Váhy hľadajú rovnováhu aj na tanieri. Ľahké jedlá, ktoré podporujú metabolizmus a imunitu, sú pre vás ideálne. Odporúčania:Zelený čaj, sezónne ovocie, ryby. Trendy 2025: Minimalistické jedlá, ako napríklad grilovaná ryba s jednoduchou zeleninovou prílohou.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Vychutnajte si ČOKOLÁDU podľa horoskopu: Býkom najviac pasuje MLIEČNA Zdroj: NMH
Škorpión (23. október – 21. november)
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Citrónovo-pomarančové palacinky.
Detox a regenerácia: Čo vám pomáha: Škorpióni by sa mali zamerať na jedlá, ktoré pomáhajú telu detoxikovať. Citrusy a tmavá listová zelenina sú vašimi spojencami. Odporúčania:Zázračné citróny, cesnak, kel, zelerová šťava. Trendy 2025: Detoxikačné smoothie a zeleninové šťavy.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Schudnite pred Vianocami s ananásom: Takto to funguje! Zdroj: NMH
Strelec (22. november – 21. december)
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Ananásový obrátený koláč.
Exotika a energia: Čo vám pomáha: Strelci milujú dobrodružstvo, a to sa odráža aj v ich chutiach. Exotické a výživné jedlá sú skvelé na podporu vašej energie. Odporúčania: Bataty, quinoa, ananás, červené mäso. Trendy 2025: Medzinárodná kuchyňa – napríklad thajské kari alebo exotické šaláty.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Dobré jedlo - slepačí vývar
Kozorožec (22. december – 19. január)
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Vývar z bravčového chvosta.
Strava pre pevné telo: Čo vám pomáha: Kozorožci ocenia jedlá, ktoré posilňujú kosti a kĺby. Kolagén a potraviny bohaté na vápnik by mali byť základom vašej stravy. Odporúčania: Mliečne výrobky, sardinky, orechy, kapustové jedlá. Trendy 2025: Domáce vývary a kolagénové doplnky.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
BUDHA MISKY plné zdravia: Vegánske, vegetariánske, bez lepku a laktózy
Vodnár (20. január – 18. február)
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Vegánsky hlivový guláš.
Experimenty a ľahkosť: Čo vám pomáha: Vodnári radi skúšajú nové veci. Vegánske a vegetariánske jedlá s neobvyklými surovinami vás oslovia. Odporúčania: Morské riasy, tofu, citrusy, bylinky. Trendy 2025: Vegánske bento boxy alebo riasové šaláty.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Ako zbavíte KAPRA kostí: Z filetu urobte chrumkavé hranolky!
Ryby (19. február – 20. marec)
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Pstruh s kyslou kapustou a jačmennými krúpami.
Hydratácia a výživa: Čo vám pomáha: Jemné jedlá s dostatkom tekutín podporia zdravie Rýb. Polievky a vodnaté ovocie, ako melón, sú kľúčové. Odporúčania: Zdravé polievky, uhorky, melóny, bylinky, ryby. Trendy 2025: Studené polievky, napríklad gazpacho, alebo bylinkové šťavy.
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.