Reklama

ZÁZRAČNÉ CITRÓNY: Vyskúšate ich takto a budete stále FIT!

Citróny v soli

Zdroj: Dušan Křístek

Reklama

Ak vás trápia príznaky prechladnutia, skúste využiť priaznivé účinky tohto obľúbeného ovocia. No nezabúdajte ich "užívať" aj preventívne na posilnenie imunity - po celý rok. Poradíme vám ako.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Bylinkové čaje na prechladnutie, na vykašliavanie aj podporu imunity

    Citrón mnohí využívajú len na ochutenie čaju, prípadne pri pečení dezertov. Je to však veľmi cenné ovocie, ktoré účinne zbavuje naše telo toxínov. Citrón prispieva k detoxikácii pečene, zmierňuje smäd a pomáha pri liečbe rôznych chorôb. Prospieva aj pokožke a vlasom, omladzuje ich a regeneruje. Ak zmiešate citrónovú šťavu s mandľovým olejom, získate účinný a voňavý prostriedok na ošetrenie citlivej pokožky. Môžete ho vmasírovať aj do vlasov, odstráni lupiny a zabráni ich vypadávaniu.

    Aké sú jeho najdôležitejšie vlastnosti? Citrón obsahuje veľa šťavy, ktorá pomáha telu uvoľňovať a vyplavovať prebytočné množstvo soli, minerálov a jedov. Má regeneračné účinky. Ak chcete schudnúť, pite šťavu ráno nalačno, prípadne pol hodinu pred obedom.

    Ako správne piť šťavu? Nalejte do pohára trochu čistej vody a odšťavte polovicu citróna. Zmiešajte s vodou a pomaly popíjajte. Ak viete zohnať kvalitný bio citrón, môžete využiť aj jeho kôru.

    Piť aj kloktať. Ak vás bolí hrdlo, pripravte si nálev z 250 ml teplej vody, 1 lyžice citrónovej šťavy a 1 lyžičky soli. Vypite, alebo kloktajte.

    Na ďalšej strane nájdete dva super tipy na ešte lepšiu účinnosť citrónov>>

    Nakladané citróny v soli 

    Potrebujete:

    • menšie bio citróny s tenkou kôrou
    • hrubozrnná soľ 
    • zmes korenín- bobkový list, zrniečka čierneho korenia, badián, celá škorica
    • šťava z 3 citrónov

    POSTUP:

    1. Umyté a osušené citróny narežte na štvrtiny tak aby na jednom konci ostali spojené. Roztvorte ich a dovnútra nasypte po lyžici soli.
    2. Do väčšej zaváraninovej fľaše dajte ešte  5- 6 lyžíc soli a vložte citróny. Dobre ich k sebe utlačte. Pridajte koreniny a zalejte šťavou. 
    3. Dobre ich utlačte a zasypte znova soľou. Zatvorený pohár odložte na tmavé miesto. Počas troch dní občas potraste pohárom, aby citróny boli dobre ponorené v soli. Potom pohár  s fermentovanými citrónmi dajte na 3 týždne do chladničky. Vydržia vám aj dva roky.

    Pred použitím ich dobre umyte a nakrájajte. Hodia sa ku grilovaným rybám i mäsu. Nálev sa dá použiť ako zálievka do šalátov. Milujú ich najmä v Maroku, Indii, Kambodži i Blízkom východe. Toto marocké korenie okrem toho, že je účinné na podporu imunity, znižuje cholesterol a prečistí cievy.

    Upečte citrón v rúre pri teplote maximálne 50 stupňov a vypite jeho šťavu. Počas pečenia vzniká prírodná kyselina salicylová so silnými antibakteriálnymi účinkami. Môžete sa tak vyhnúť liekom (antipyretikám), ktoré obsahujú syntetickú kyselinu acetylsalicylovú. Liečbu môžete podporiť vegetariánskou stravou a čajmi, ktoré prispievajú k odplavovaniu toxických látok z tela.