objednať časopis
všetky kategórie

Už neviete, čo máte s nimi urobiť, keď je paradajková úroda bohatá? A čo tak uvariť niektorý z našich chutných receptov?

POLIEVKA Z PEČENÝCH PARADAJOK S TYMIANOVOU TARHOŇOU

Paradajková polievka s tarhoňou
Zdroj: Dobré jedlo/Robo HUBAČ

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 35 MINÚT

Potrebujete:

  • 3 kg čerstvých paradajok nakrájaných na štvrtky
  • 2 nahrubo nakrájané cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 nahrubo nakrájané mrkvy
  • 1 čili papričku
  • stonky z bazalky
  • stonky z petržlenovej vňate
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžičku celého čierneho korenia
  • 2 guľôčky nového korenia
  • zeleninový vývar alebo voda (podľa potreby)
  • 1 konzervu lúpaných paradajok (425 ml)
  • cukor alebo med na dochutenie
  • soľ
  • olivový olej

NA TARHOŇU:

  • 300 g tarhone
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička lístkov z čerstvého tymianu alebo pol lyžičky sušeného
  • 550 ml vývaru alebo vody
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

POSTUP

  1.   Rúru rozohrejte na 220 °C. Vo veľkej mise alebo hrnci premiešajte všetky suroviny (okrem paradajok z konzervy) s olivovým olejom a soľou.
  2.  Zmes prelejte do vyššieho plechu a podlejte pohárom vývaru alebo vody. Pečte, kým paradajky a zvyšná zelenina nenadobudnú tmavohnedú farbu. V pravidelných intervaloch premiešavajte.
  3. Obsah plechu premiestnite do hrnca a pridajte lúpané paradajky z konzervy aj so šťavou. Popučte pučidlom na zemiaky a varte asi 15 minút.
  4. Medzitým uvarte tarhoňu: Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu osmažte na oleji dosklovita, pridajte tarhoňu a pri pravidelnom miešaní ju opekajte, kým nezačne hnednúť. Pridajte prelisovaný cesnak a lístky tymianu a po chvíli všetok vývar alebo vodu. Tarhoňu osoľte, prikryte a priveďte k varu. Keď voda zovrie, stíšte plameň a varte asi 5 minút. Hrniec odstavte z plameňa a tarhoňu nechajte „dôjsť“.
  5. Polievku prepasírujte cez sito s väčšími otvormi (alebo hustejšie sitko, ak chcete jemnejšiu štruktúru polievky). Snažte sa pretlačiť čo najviac dužiny, zásadne to ovplyvní chuť a konzistenciu polievky.
  6. Polievku ešte raz uveďte do varu a dochuťte soľou, korením, sladidlom, prípadne mletým čili a podávajte s tymianovou tarhoňou.

Viac paradajkových receptov je na ďalšej strane >>>