POLIEVKA Z PEČENÝCH PARADAJOK S TYMIANOVOU TARHOŇOU
Zdroj: Dobré jedlo/Robo HUBAČ
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
- 3 kg čerstvých paradajok nakrájaných na štvrtky
- 2 nahrubo nakrájané cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 nahrubo nakrájané mrkvy
- 1 čili papričku
- stonky z bazalky
- stonky z petržlenovej vňate
- 1 bobkový list
- 1 lyžičku celého čierneho korenia
- 2 guľôčky nového korenia
- zeleninový vývar alebo voda (podľa potreby)
- 1 konzervu lúpaných paradajok (425 ml)
- cukor alebo med na dochutenie
- soľ
- olivový olej
NA TARHOŇU:
- 300 g tarhone
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička lístkov z čerstvého tymianu alebo pol lyžičky sušeného
- 550 ml vývaru alebo vody
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
POSTUP
- Rúru rozohrejte na 220 °C. Vo veľkej mise alebo hrnci premiešajte všetky suroviny (okrem paradajok z konzervy) s olivovým olejom a soľou.
- Zmes prelejte do vyššieho plechu a podlejte pohárom vývaru alebo vody. Pečte, kým paradajky a zvyšná zelenina nenadobudnú tmavohnedú farbu. V pravidelných intervaloch premiešavajte.
- Obsah plechu premiestnite do hrnca a pridajte lúpané paradajky z konzervy aj so šťavou. Popučte pučidlom na zemiaky a varte asi 15 minút.
- Medzitým uvarte tarhoňu: Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu osmažte na oleji dosklovita, pridajte tarhoňu a pri pravidelnom miešaní ju opekajte, kým nezačne hnednúť. Pridajte prelisovaný cesnak a lístky tymianu a po chvíli všetok vývar alebo vodu. Tarhoňu osoľte, prikryte a priveďte k varu. Keď voda zovrie, stíšte plameň a varte asi 5 minút. Hrniec odstavte z plameňa a tarhoňu nechajte „dôjsť“.
- Polievku prepasírujte cez sito s väčšími otvormi (alebo hustejšie sitko, ak chcete jemnejšiu štruktúru polievky). Snažte sa pretlačiť čo najviac dužiny, zásadne to ovplyvní chuť a konzistenciu polievky.
- Polievku ešte raz uveďte do varu a dochuťte soľou, korením, sladidlom, prípadne mletým čili a podávajte s tymianovou tarhoňou.
Viac paradajkových receptov je na ďalšej strane >>>