PETRA TÓTHOVÁ pečie originálne VIANOČNÉ KOLÁČE: Máme recepty!
1. 12. 2023, 7:33 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)
Rýchla štóla s tvarohom, makom a sušeným ovocím, vínové kokosové pečivo, medovníkovo-škoricové cupcakes i mini tortičky s trblietavými brusnicami. To všetko si môžete napiecť aj vy podľa receptov známej cukrárky.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Lýdia Czakó
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Usilovná cukrárka aj mama
Na Vianoce pečie zvyčajne desať druhov pečiva. Šuhajdy a zázvorníky podľa babky, úliky robí pre úsporu času v tvare rolády plnenej vaječným likérom. Tú má s vanilkovými rožkami najradšej. No vynikajúca je aj nepečená kokosová roláda, do ktorej nešetrí baileysom. Profiterolky z odpaľovaného cesta naplní gaštanovým krémom a poleje čokoládou, orieškovo-čokoládových ježkov tvaruje z cesta na cookies. A, samozrejme, nechýba linecké pečivo a medovníky! Prezradila nám známa cukrárka a porotkyňa Petra. A už jej pri tom pomáha aj synček Viktorko.
Rýchla vianočná štóla
2 kusy, príprava 20 minút, pečenie 40 minút
- 100 g sušených nakrájaných brusníc
- 100 g sušených nakrájaných sliviek
- 50 ml rumu (aby zakryl ovocie)
- 250 g hrudkového tvarohu
- 100 g rozpusteného masla (+ aspoň toľko na potieranie
- 40 g oleja
- 3 vajcia M
- 50 ml šľahačkovej smotany
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 2 lyžičky vanilky";i:10;s:20:"130 g hnedého cukru";i:11;s:19:"500 g hladkej múky";i:12;s:31:"1 balíček kypriaceho prášku";i:13;s:16:"1 lyžička soli";i:14;s:32:"2 lyžičky vianočného korenia";i:15;s:33:"30 g mletého maku + na posypanie";i:16;s:27:"30 g mandľových lupienkov";i:17;s:30:"práškový cukor na posypanie
POSTUP:
- Brusnice a slivky namočte deň vopred do rumu. Predhrejte rúru na 180 °C.
- Zmiešajte mokré suroviny: tvaroh, maslo, olej, vajcia, smotanu, citrónovú šťavu, vanilku a pridajte cukor.
- Zmiešajte suché suroviny: múku, soľ, kypriaci prášok a korenie. Vsypte ich do mokrej zmesi a v mise krátko premieste, len kým sa nespoja. Pridajte scedené brusnice, slivky, mak a mandle.
- Z cesta na pracovnej doske, jemne vytvarujte dve rovnaké štóly a preložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite prvýkrát roztopeným maslom a vložte do rúry na 40-50 minút.
- Počas pečenia štóly potierajte maslom ešte trikrát a po vybratí z rúry ešte raz. Nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a prípadne aj makom. Štóla vydrží pekne šťavnatá, zabalená v utierke niekoľko dní.
Vínové pečivo s kokosom
40-50 kusov, príprava 30 minút + chladenie, pečenie 15 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Vínové pečivo s kokosom.
POTREBUJETE:
- 300 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 50 g krupicového cukru (podľa chuti)
- 250 g studeného masla
- 50 g strúhaného kokosu
- 70 ml bieleho vína
- práškový cukor s vanilkou na obalenie
POSTUP:
- V mixéri s nožmi zmiešajte múku, soľ, cukor a pridajte nakrájané maslo. Pulzujte krátko, kým sa vám nevytvorí sypká hmota.
- Počas mixovania pridajte kokos a prilejte víno. Pulzujte len 10-20 sekúnd, len kým sa hmota nespojí.
- Cesto rozdeľte na dve placky, zabaľte do fólie a dajte aspoň na 1 hodinu do chladničky (aj na pár dní).
- Rozvaľkajte na hrúbku 3-5 mm a vykrajujte rôzne tvary. Na plechu vystlanom papierom na pečenie dajte na pol hodiny do chladničky.
- Predhrejte rúru na 180 °C a pečte 10 – 17 minút, závisí od veľkosti sušienok. Teplé obaľte v cukre zmiešanom s vanilkou. V tom prípade dajte do cesta menej cukru. Môžete zlepiť džemom. Prípadne spravte slanú verziu so syrom.
Medovníkové cupcakes
10-15 kusov, príprava 30 minút, pečenie 25 minút
Zdroj: Dobré jedlo
Medovníkové cupcakes od Petry Tóthovej.
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 140 g masla
- 200 g krupicového cukru
- 50 g melasy
- 70 g zlatého sirupu (môžete nahradiť kukuričným sirupom)
- 2 vajcia
- 2 žĺtky
- 300 g hladkej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1 lyžička mletého muškátového orieška";i:10;s:16:"1 lyžička soli";i:11;s:22:"240 ml teplého mlieka
Na škoricový krém:
- 250 g plnotučného smotanového syra (Philadelphia)
- 250 g mäkkého masla
- 650 g preosiateho práškového cukru
- mletá škorica podľa chuti
POSTUP:
- Rúru zohrejete na 190 °C a košíčky na mafiny umiestnite do otvorov na mafinovom plechu.
- Pripravte cesto: Maslo a cukor vymiešajte do penista. Pridajte melasu, sirup, vajcia a žĺtky a dobre vymiešajte. V samostatnej miske preosejejte múku, kypriaci prášok, muškátový oriešok, zázvor a soľ. Polovicu suchej zmesi a polovičné množstvo mlieka pridajte do maslovej peny. Dobre premiešajte a pridajte zvyšnú zmes a mlieko. Cestom naplňte košíčky do troch štvrtín a pečte 20-25 minút. Mafiny by mali ľahko vyrásť a na dotyk by mali byť pevné. Na mriežke nechajte vychladnúť.
- Priprte krém: Zmäknutý smotanový syr vymiešajte do hladkej krémovej konzistencie. Maslo vymiešajte s tretinou práškového cukru na ľahkú hmotu. Pridajte ďalšiu tretinu práškového cukru a znova premiešajte. Pridajte zvyšný práškový cukor dobre premiešajte, aby v kréme neboli kryštáliky cukru alebo hrudky masla. Pri nízkych otáčkach mixéra vmiešajte smotanový syr. Postupne pridávajte mletú škoricu.
- Vychladnuté mafiny ozdobte krémom a nechajte stuhnúť. Podľa fantázie môžete ozdobiť napríklad malými medovníčkami.
Tortičky s trblietavými brusnicami
PLECH S ROZMERMI 40 x 48 CM, FORMIČKA NA VYKRAJOVANIE S PRIEMEROM 4-5 CM
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 480 g hladkej múky + na vysypanie foriem
- 400 g krupicového cukru
- 2 a pol lyžičky kypriaceho prášku
- štipka soli
- 340 g masla izbovej teploty + na potretie foriem
- 3 vajcia
- 2 lyžice vanilkového extraktu
- 250 ml kyslej smotany
- 230 ml mlieka
- 330 g čerstvých brusníc
Na krém:
- 340 g bielej čokolády
- 180 g smotany na šľahanie
- 230 g masla izbovej teploty
- 1 kg práškového cukru
Na ozdobenie:
- 220 g čerstvých brusníc
- 350 g krupicového cukru
- 250 ml vody
POSTUP:
- Pripravte zdobenie: 250 g cukru a 250 ml vody privediete do varu. Varte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Uvarený sirup prelejte do misky odolnej proti teplu a nechajte 10 minút odstáť. Pridajte umyté brusnice a dôkladne premiešajte. Brusnice nechajte v sirupe cez noc odstáť a niekoľkokrát ich premiešajte.
- Keď ich vyberiete zo sirupu, obaľte ich vo zvyšnom cukre. Potom ich vysypte na plech pokrytý papierom na pečenie tak, aby sa vzájomne nedotýkali, a nechajte schnúť minimálne hodinu alebo najlepšie cez noc.
- Pripravte cesto: Rúru predhrejte na 180 °C. V mise zmiešajte múku, cukor, soľ a kypriaci prášok. Pridajte maslo, vajcia, vanilkový extrakt s kyslou smotanou a mlieko. Vymiešajte do hladka a opatrne vmiešajte brusnice.
- Cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 30-40 minút. Cesto priebežne kontrolujte pomocou špajdle. Po upečení nechajte asi 10 minút vychladnúť, potom plát preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Najmenej na 5 hodín uložte do chladničky.
- Pripravte krém: Bielu čokoládu nasypte do kovovej misy a zalejte prevarenou smotanou. Prikryte a nechajte 10 minút odležať. Potom vymiešajte na hladký hustý krém a nechajte vychladnúť. Krátko vyšľahajte mixérom, primiešavajte maslo a potom postupne práškový cukor.
- Skladanie tortičiek: Zo stuhnutého plátu vykrojte pomocou formičky približne 30 koliesok, ktoré poskladajte do trojíc. Každé koliesko potrite rovnomerne čokoládovým krémom a zvyškom krému potrite aj boky tortičiek. Dajte aspoň na 2 hodiny stuhnúť do chladničky a ozdobte trblietavými brusnicami.
Vyskúšajte aj tieto recepty z Dobrého jedla: