Reklama

PETRA TÓTHOVÁ pečie originálne VIANOČNÉ KOLÁČE: Máme recepty!

Reklama

Rýchla štóla s tvarohom, makom a sušeným ovocím, vínové kokosové pečivo, medovníkovo-škoricové cupcakes i mini tortičky s trblietavými brusnicami. To všetko si môžete napiecť aj vy podľa receptov známej cukrárky.

Usilovná cukrárka aj mama

Na Vianoce pečie zvyčajne desať druhov pečiva. Šuhajdy a zázvorníky podľa babky, úliky robí pre úsporu času v tvare rolády plnenej vaječným likérom. Tú má s vanilkovými rožkami najradšej. No vynikajúca je aj nepečená kokosová roláda, do ktorej nešetrí baileysom. Profiterolky z odpaľovaného cesta naplní gaštanovým krémom a poleje čokoládou, orieškovo-čokoládových ježkov tvaruje z cesta na cookies. A, samozrejme, nechýba linecké pečivo a medovníky! Prezradila nám známa cukrárka a porotkyňa Petra. A už jej pri tom pomáha aj synček Viktorko.

Rýchla vianočná štóla

2 kusy, príprava 20 minút, pečenie 40 minút

  • 100 g sušených nakrájaných brusníc
  • 100 g sušených nakrájaných sliviek
  • 50 ml rumu (aby zakryl ovocie)
  • 250 g hrudkového tvarohu
  • 100 g rozpusteného masla (+ aspoň toľko na potieranie
  • 40 g oleja
  • 3 vajcia M
  • 50 ml šľahačkovej smotany
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky vanilky";i:10;s:20:"130 g hnedého cukru";i:11;s:19:"500 g hladkej múky";i:12;s:31:"1 balíček kypriaceho prášku";i:13;s:16:"1 lyžička soli";i:14;s:32:"2 lyžičky vianočného korenia";i:15;s:33:"30 g mletého maku + na posypanie";i:16;s:27:"30 g mandľových lupienkov";i:17;s:30:"práškový cukor na posypanie

POSTUP:

  1. Brusnice a slivky namočte deň vopred do rumu. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Zmiešajte mokré suroviny: tvaroh, maslo, olej, vajcia, smotanu, citrónovú šťavu, vanilku a pridajte cukor.
  3. Zmiešajte suché suroviny: múku, soľ, kypriaci prášok a korenie. Vsypte ich do mokrej zmesi a v mise krátko premieste, len kým sa nespoja. Pridajte scedené brusnice, slivky, mak a mandle.
  4. Z cesta na pracovnej doske, jemne vytvarujte dve rovnaké štóly a preložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite prvýkrát roztopeným maslom a vložte do rúry na 40-50 minút.
  5. Počas pečenia štóly potierajte maslom ešte trikrát a po vybratí z rúry ešte raz. Nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a prípadne aj makom. Štóla vydrží pekne šťavnatá, zabalená v utierke niekoľko dní.

Vínové pečivo s kokosom

40-50 kusov, príprava 30 minút + chladenie, pečenie 15 minút

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Vínové pečivo s kokosom.

POTREBUJETE:

  • 300 g hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 50 g krupicového cukru (podľa chuti)
  • 250 g studeného masla
  • 50 g strúhaného kokosu
  • 70 ml bieleho vína
  • práškový cukor s vanilkou na obalenie

POSTUP:

  1. V mixéri s nožmi zmiešajte múku, soľ, cukor a pridajte nakrájané maslo. Pulzujte krátko, kým sa vám nevytvorí sypká hmota.
  2. Počas mixovania pridajte kokos a prilejte víno. Pulzujte len 10-20 sekúnd, len kým sa hmota nespojí.
  3. Cesto rozdeľte na dve placky, zabaľte do fólie a dajte aspoň na 1 hodinu do chladničky (aj na pár dní).
  4. Rozvaľkajte na hrúbku 3-5 mm a vykrajujte rôzne tvary. Na plechu vystlanom papierom na pečenie dajte na pol hodiny do chladničky.
  5. Predhrejte rúru na 180 °C a pečte 10 – 17 minút, závisí od veľkosti sušienok. Teplé obaľte v cukre zmiešanom s vanilkou. V tom prípade dajte do cesta menej cukru. Môžete zlepiť džemom. Prípadne spravte slanú verziu so syrom.

Medovníkové cupcakes

10-15 kusov, príprava 30 minút, pečenie 25 minút

Zdroj: Dobré jedlo

Medovníkové cupcakes od Petry Tóthovej.

POTREBUJETE:

Na cesto:

  • 140 g masla
  • 200 g krupicového cukru
  • 50 g melasy
  • 70 g zlatého sirupu (môžete nahradiť kukuričným sirupom)
  • 2 vajcia
  • 2 žĺtky
  • 300 g hladkej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1 lyžička mletého muškátového orieška";i:10;s:16:"1 lyžička soli";i:11;s:22:"240 ml teplého mlieka

Na škoricový krém:

  • 250 g plnotučného smotanového syra (Philadelphia)
  • 250 g mäkkého masla
  • 650 g preosiateho práškového cukru
  • mletá škorica podľa chuti

POSTUP:

  1. Rúru zohrejete na 190 °C a košíčky na mafiny umiestnite do otvorov na mafinovom plechu. 
  2. Pripravte cesto: Maslo a cukor vymiešajte do penista. Pridajte melasu, sirup, vajcia a žĺtky a dobre vymiešajte. V samostatnej miske preosejejte múku, kypriaci prášok, muškátový oriešok, zázvor a soľ. Polovicu suchej zmesi a polovičné množstvo mlieka pridajte do maslovej peny. Dobre premiešajte a pridajte zvyšnú zmes a mlieko. Cestom naplňte košíčky do troch štvrtín a pečte 20-25 minút. Mafiny by mali ľahko vyrásť a na dotyk by mali byť pevné. Na mriežke nechajte vychladnúť. 
  3. Priprte krém: Zmäknutý smotanový syr vymiešajte do hladkej krémovej konzistencie. Maslo vymiešajte s tretinou práškového cukru na ľahkú hmotu. Pridajte ďalšiu tretinu práškového cukru a znova premiešajte. Pridajte zvyšný práškový cukor dobre premiešajte, aby v kréme neboli kryštáliky cukru alebo hrudky masla. Pri nízkych otáčkach mixéra vmiešajte smotanový syr. Postupne pridávajte mletú škoricu.
  4. Vychladnuté mafiny ozdobte krémom a nechajte stuhnúť. Podľa fantázie môžete ozdobiť napríklad malými medovníčkami.

Tortičky s trblietavými brusnicami

PLECH S ROZMERMI 40 x 48 CM, FORMIČKA NA VYKRAJOVANIE S PRIEMEROM 4-5 CM

POTREBUJETE:

Na cesto:

  • 480 g hladkej múky + na vysypanie foriem
  • 400 g krupicového cukru
  • 2 a pol lyžičky kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 340 g masla izbovej teploty + na potretie foriem
  • 3 vajcia
  • 2 lyžice vanilkového extraktu
  • 250 ml kyslej smotany
  • 230 ml mlieka
  • 330 g čerstvých brusníc

Na krém:

  • 340 g bielej čokolády
  • 180 g smotany na šľahanie
  • 230 g masla izbovej teploty
  • 1 kg práškového cukru

Na ozdobenie:

  • 220 g čerstvých brusníc
  • 350 g krupicového cukru
  • 250 ml vody

POSTUP:

  1. Pripravte zdobenie: 250 g cukru a 250 ml vody privediete do varu. Varte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Uvarený sirup prelejte do misky odolnej proti teplu a nechajte 10 minút odstáť. Pridajte umyté brusnice a dôkladne premiešajte. Brusnice nechajte v sirupe cez noc odstáť a niekoľkokrát ich premiešajte.
  2. Keď ich vyberiete zo sirupu, obaľte ich vo zvyšnom cukre. Potom ich vysypte na plech pokrytý papierom na pečenie tak, aby sa vzájomne nedotýkali, a nechajte schnúť minimálne hodinu alebo najlepšie cez noc.
  3. Pripravte cesto: Rúru predhrejte na 180 °C. V mise zmiešajte múku, cukor, soľ a kypriaci prášok. Pridajte maslo, vajcia, vanilkový extrakt s kyslou smotanou a mlieko. Vymiešajte do hladka a opatrne vmiešajte brusnice.
  4. Cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 30-40 minút. Cesto priebežne kontrolujte pomocou špajdle. Po upečení nechajte asi 10 minút vychladnúť, potom plát preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Najmenej na 5 hodín uložte do chladničky.
  5. Pripravte krém: Bielu čokoládu nasypte do kovovej misy a zalejte prevarenou smotanou. Prikryte a nechajte 10 minút odležať. Potom vymiešajte na hladký hustý krém a nechajte vychladnúť. Krátko vyšľahajte mixérom, primiešavajte maslo a potom postupne práškový cukor.
  6. Skladanie tortičiek: Zo stuhnutého plátu vykrojte pomocou formičky približne 30 koliesok, ktoré poskladajte do trojíc. Každé koliesko potrite rovnomerne čokoládovým krémom a zvyškom krému potrite aj boky tortičiek. Dajte aspoň na 2 hodiny stuhnúť do chladničky a ozdobte trblietavými brusnicami.

Vyskúšajte aj tieto recepty z Dobrého jedla: