Reklama

Recepty na VIANOČNÉ KOLÁČIKY z babkinho receptára nikdy nesklamú

Vanilkové rožky.

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vianočné pečenie sa nezaobíde bez tradičných koláčikov, ktoré sa v každej rodine pečú už po generácie. Oprášili sme pre vás babičkin zápisník a vybrali tie najlepšie recepty.

VANILKOVÉ ROŽKY

35 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 8-10 MINÚT

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Vanilkové rožky.

Potrebujete:

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 200 g masla
  • 100 g mletých mandlí
  • 2 žĺtky

Na obaľovanie:

  • 150 g práškového cukru
  • pol lyžičky mletej vanilky

POSTUP

  1. Do misy preosejte múku, pridajte cukor, maslo izbovej teploty, mleté mandle, žĺtky a vypracujte hladké cesto.
  2. Cesto zabaľte do fólie, uložte do chladničky a nechajte odpočívať do druhého dňa.
  3. Z cesta odoberajte rovnako veľké kúsky a tvarujte rožteky. Tie poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 8 až 10 mi­-nút. Rožteky chvíľu nechajte chladnúť a následne ich ešte teplé obaľte v zmesi práškového cukru a vanilky. Po vychladnutí ich môžete odložiť do vzduchotesnej nádoby a vytiahnuť o dva týždne.
×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    STRIEKANÉ KOLÁČIKY

    20 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

    Zdroj: Laura Witteková

    STRIEKANÉ KOLÁČIKY

    Potrebujete:

    • 250 g masla izbovej teploty
    • 75 g práškového cukru
    • 2 lyžičky vanilkového extraktu
    • 180 g hladkej múky
    • 80 g kukuričného škrobu
    • marhuľový alebo ríbezľový džem

    POSTUP:

    1. Rúru zapnite na 180 °C a na plech položte papier na pečenie.
    2. Do veľkej misy dajte maslo, cukor a vanilku. Vyšľahajte na svetlú penu. Pridajte preosiatu múku, kukuričný škrob a suroviny zapracujte, aby vzniklo hladké cesto. Premiestnite ho do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a na plech striekajte pekné koláčiky okrúhleho tvaru. Rovnomerné kolies­ka docielite pomocou pohára namočeného do múky, ktorý otlačíte na papier.
    3. Plech vložte do rúry a pečte približne 10 minút. Nechajte úplne vychladnúť. Koláčiky ozdobte ríbezľovým džemom.

    IŠELSKÉ TORTIČKY

    25 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 8-10 MINÚT

    Potrebujete:

    Na sušienky:

    • 200 g hladkej múky
    • 2 lyžice kakaa holandského typu
    • 200 g masla izbovej teploty
    • 100 g práškového cukru
    • 50 g mletých mandlí
    • 50 g kukuričného škrobu
    • 1 vajce

    Na orechovú náplň:

    • 150 g masla izbovej teploty
    • 100 g práškového cukru
    • 2 lyžice marhuľového džemu
    • 5 lyžíc mletých vlašských orechov
    • 2 lyžice rumu

    Na ozdobenie:

    • 150 g kvalitnej tmavej čokolády
    • 30 g masla
    • nasekané vlašské orechy

    POSTUP:

    1. Do misy vsypte preosiatu múku s kakaom, pridajte maslo, cukor, mandle, škrob, vajce a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a odložte na dve hodiny do chladničky, no môžete ho pripraviť aj deň vopred.
    2. Cesto vyvaľkajte na plát s hrúbkou približne 3 mm a vykrajujte kolieska. Tie poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 8 až 10 minút. Kolieska nechajte vychladnúť.
    3. Na náplň vyšľahajte maslo s cukrom do peny. Pridajte marhuľový džem, orechy, rum a dobre premiešajte. Krémom natrite jedno koliesko a prikryte druhým.
    4. Na hrnček s vriacou vodou položte misu s nasekanou čokoládou. Pridajte maslo a roztopte. Vrchnú časť tortičky namočte do čokolády, nechajte jemne odkvapkať a položte na podložku. Povrch každej tortičky ozdobte nasekanými vlašskými orechmi.

    ORECHOVÉ GOMBÍKY

    25-30 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 12-15 MINÚT

    Potrebujete:

    • 100 g mletých vlašských orechov
    • 300 g hladkej múky
    • 4 lyžice práškového cukru
    • pol lyžičky mletej vanilky
    • 2 žĺtky
    • 200 g masla izbovej teploty
    • lieskové orechy na ozdobenie

    POSTUP

    1. Vlašské orechy zmiešajte s múkou, cukrom, vanilkou, so žĺtkami a s maslom. Vypracujte cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte v chladničke aspoň 2 hodiny.
    2. Cesto vyberte z chladničky a nechajte 10 minút povoliť. Lyžičkou odoberte približne rovnaké množstvo cesta a vytvarujte guľôčky. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Do každej guľôčky urobte malú priehlbinu a vložte do nej lieskový oriešok.
    3. Plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 12 až 15 minút. Nechajte vychladnúť a môžete podávať.

    KOKOSOVÉ JEŽE

    36 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 25-30 MINÚT
    Máme k nim pre vás aj videorecept:

    Potrebujete:

    Na korpus:

    • 1 vajce
    • 150 g práškového cukru
    • 3 lyžice medu
    • 2 lyžice roztopeného masla
    • 200 ml mlieka
    • 1 balíček kypriaceho prášku
    • 300 g hladkej múky

    Na polevu:

    • 250 g masla
    • 50 g tmavej čokolády 54 %
    • 3 lyžice kakaa holandského typu
    • 6 lyžíc práškového cukru
    • 12 lyžíc mlieka
    • 1-2 lyžice rumu
    • strúhaný kokos na obaľovanie

    Zdroj: Laura Witteková

    Kokosové ježe.

    POSTUP:

    1. Do misy dajte vajce, pridajte cukor a vyšľahajte na svetlú penu. Vlejte med, maslo a znovu prešľahajte. Pridajte mlieko a premiešajte. Nakoniec pridajte múku zmiešanú s kypriacim práškom a premiešajte.
    2. Cesto vylejte na plech 24 x 24 cm, pokrytý papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 25 až 30 minút. Urobte test špajľou. Nechajte vychladnúť.
    3. Korpus vyberte z plechu a nakrájajte na kocky.
    4. Na polevu dajte roztopiť maslo. Do teplého masla vsypte nalámanú čokoládu a miešajte, kým sa neroztopí. Potom pridajte kakao, cukor, mlieko, rum a dobre premiešajte, aby poleva bola hladká.
    5. Každú kocku namočte do pripravenej polevy a obaľte v kokose. Takto pripravené koláčiky nechajte aspoň jeden deň odležať a potom sa do nich môžete pustiť.

    Vyskúšajte viac receptov na vianočné pečenie z Dobrého jedla:

    Autor článku

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.