Recepty na VIANOČNÉ KOLÁČIKY z babkinho receptára nikdy nesklamú
24. 11. 2023, 18:31 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Vianočné pečenie sa nezaobíde bez tradičných koláčikov, ktoré sa v každej rodine pečú už po generácie. Oprášili sme pre vás babičkin zápisník a vybrali tie najlepšie recepty.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku
VANILKOVÉ ROŽKY
35 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 8-10 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Vanilkové rožky.
Potrebujete:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 200 g masla
- 100 g mletých mandlí
- 2 žĺtky
Na obaľovanie:
- 150 g práškového cukru
- pol lyžičky mletej vanilky
POSTUP
- Do misy preosejte múku, pridajte cukor, maslo izbovej teploty, mleté mandle, žĺtky a vypracujte hladké cesto.
- Cesto zabaľte do fólie, uložte do chladničky a nechajte odpočívať do druhého dňa.
- Z cesta odoberajte rovnako veľké kúsky a tvarujte rožteky. Tie poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 8 až 10 mi-nút. Rožteky chvíľu nechajte chladnúť a následne ich ešte teplé obaľte v zmesi práškového cukru a vanilky. Po vychladnutí ich môžete odložiť do vzduchotesnej nádoby a vytiahnuť o dva týždne.
STRIEKANÉ KOLÁČIKY
20 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
STRIEKANÉ KOLÁČIKY
Potrebujete:
- 250 g masla izbovej teploty
- 75 g práškového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 180 g hladkej múky
- 80 g kukuričného škrobu
- marhuľový alebo ríbezľový džem
POSTUP:
- Rúru zapnite na 180 °C a na plech položte papier na pečenie.
- Do veľkej misy dajte maslo, cukor a vanilku. Vyšľahajte na svetlú penu. Pridajte preosiatu múku, kukuričný škrob a suroviny zapracujte, aby vzniklo hladké cesto. Premiestnite ho do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a na plech striekajte pekné koláčiky okrúhleho tvaru. Rovnomerné kolieska docielite pomocou pohára namočeného do múky, ktorý otlačíte na papier.
- Plech vložte do rúry a pečte približne 10 minút. Nechajte úplne vychladnúť. Koláčiky ozdobte ríbezľovým džemom.
IŠELSKÉ TORTIČKY
25 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 8-10 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Išelské koláčiky
Potrebujete:
Na sušienky:
- 200 g hladkej múky
- 2 lyžice kakaa holandského typu
- 200 g masla izbovej teploty
- 100 g práškového cukru
- 50 g mletých mandlí
- 50 g kukuričného škrobu
- 1 vajce
Na orechovú náplň:
- 150 g masla izbovej teploty
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžice marhuľového džemu
- 5 lyžíc mletých vlašských orechov
- 2 lyžice rumu
Na ozdobenie:
- 150 g kvalitnej tmavej čokolády
- 30 g masla
- nasekané vlašské orechy
POSTUP:
- Do misy vsypte preosiatu múku s kakaom, pridajte maslo, cukor, mandle, škrob, vajce a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a odložte na dve hodiny do chladničky, no môžete ho pripraviť aj deň vopred.
- Cesto vyvaľkajte na plát s hrúbkou približne 3 mm a vykrajujte kolieska. Tie poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 8 až 10 minút. Kolieska nechajte vychladnúť.
- Na náplň vyšľahajte maslo s cukrom do peny. Pridajte marhuľový džem, orechy, rum a dobre premiešajte. Krémom natrite jedno koliesko a prikryte druhým.
- Na hrnček s vriacou vodou položte misu s nasekanou čokoládou. Pridajte maslo a roztopte. Vrchnú časť tortičky namočte do čokolády, nechajte jemne odkvapkať a položte na podložku. Povrch každej tortičky ozdobte nasekanými vlašskými orechmi.
ORECHOVÉ GOMBÍKY
25-30 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 12-15 MINÚT
Potrebujete:
- 100 g mletých vlašských orechov
- 300 g hladkej múky
- 4 lyžice práškového cukru
- pol lyžičky mletej vanilky
- 2 žĺtky
- 200 g masla izbovej teploty
- lieskové orechy na ozdobenie
POSTUP
- Vlašské orechy zmiešajte s múkou, cukrom, vanilkou, so žĺtkami a s maslom. Vypracujte cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte v chladničke aspoň 2 hodiny.
- Cesto vyberte z chladničky a nechajte 10 minút povoliť. Lyžičkou odoberte približne rovnaké množstvo cesta a vytvarujte guľôčky. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Do každej guľôčky urobte malú priehlbinu a vložte do nej lieskový oriešok.
- Plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 12 až 15 minút. Nechajte vychladnúť a môžete podávať.
KOKOSOVÉ JEŽE
36 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 25-30 MINÚT
Máme k nim pre vás aj videorecept:
Potrebujete:
Na korpus:
- 1 vajce
- 150 g práškového cukru
- 3 lyžice medu
- 2 lyžice roztopeného masla
- 200 ml mlieka
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 300 g hladkej múky
Na polevu:
- 250 g masla
- 50 g tmavej čokolády 54 %
- 3 lyžice kakaa holandského typu
- 6 lyžíc práškového cukru
- 12 lyžíc mlieka
- 1-2 lyžice rumu
- strúhaný kokos na obaľovanie
Zdroj: Laura Witteková
Kokosové ježe.
POSTUP:
- Do misy dajte vajce, pridajte cukor a vyšľahajte na svetlú penu. Vlejte med, maslo a znovu prešľahajte. Pridajte mlieko a premiešajte. Nakoniec pridajte múku zmiešanú s kypriacim práškom a premiešajte.
- Cesto vylejte na plech 24 x 24 cm, pokrytý papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 25 až 30 minút. Urobte test špajľou. Nechajte vychladnúť.
- Korpus vyberte z plechu a nakrájajte na kocky.
- Na polevu dajte roztopiť maslo. Do teplého masla vsypte nalámanú čokoládu a miešajte, kým sa neroztopí. Potom pridajte kakao, cukor, mlieko, rum a dobre premiešajte, aby poleva bola hladká.
- Každú kocku namočte do pripravenej polevy a obaľte v kokose. Takto pripravené koláčiky nechajte aspoň jeden deň odležať a potom sa do nich môžete pustiť.
Vyskúšajte viac receptov na vianočné pečenie z Dobrého jedla: