Upečte taliansky KOLÁČ STAREJ MAMY podľa tradičného RECEPTU: Torta DELLA NONNA je božská!
27. 11. 2023, 7:12 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Jednou z výziev pre súťažiacich v šou Pečie celé Slovensko bola aj talianska torta della nonna. Fantastickú tortu starej mamy si môžete upiecť aj vy podľa tradičného receptu.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
27 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Nádherná vianočná torta red velvet zo Sladkej výzvyTORTA DELLA NONNA
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 35-40 MINÚT
Potrebujete:
NA KRÉM:
- 750 ml mlieka (plnotučného)
- kôra z 1 citróna (len hrubé plátky kôry)
- 3 vajcia
- 85 g krupicového cukru
- 85 g hladkej múky
- 1 lyžička vanilkového extraktu
NA CESTO:
- 3 vajcia
- 150 g krupicového cukru
- 120 g slnečnicového oleja
- pol balíčka kypriaceho prášku
- štipka soli
- 500 g hladkej múky (plus na pomúčenie dosky)
- 40 g píniových orieškov na ozdobu
- práškový cukor na poprášenie
- olej na vymastenie formy
POSTUP:
- Mlieko s citrónovou kôrou zohrievajte tesne pod bodom varu. V mise vymiešajte vajcia s cukrom, múkou a vanilkovým extraktom do hladkej hmoty. Za stáleho miešania prilievajte horúce mlieko, už bez citrónovej kôry. Prelejte naspäť do hrnca a uvarte hladký krém. Odstavte a prikryte fóliou, aby sa dotýkala krému – tak sa na ňom nevytvorí kožka.
- Pripravte cesto: Vajcia, cukor a olej dobre premiešajte. Pridajte kypriaci prášok, štipku soli a postupne aj múku. Vypracujte hladké cesto.
- Odoberte dve tretiny cesta. Rozvaľkajte ho na pomúčenej doske a pomocou valčeka preneste do vymastenej formy (24 cm). Cesto uhlaďte a veľmi pretŕčajúce časti odrežte.
- Formu s cestom naplňte krémom. Pekne ho uhlaďte. Zvyšok cesta vyvaľkajte a prikryte ním krém. Cesto po okrajoch orežte a jemne postláčajte, aby krém nevytiekol. Okraje cesta zasuňte pod okraj formy.
- Cesto na vrchu popichajte vidličkou a posypte píniovými orieškami. Tortu dajte piecť na 40-45 minút do rúry vyhriatej na 170 °C.
- Vychladnutú tortu poprášte cukrom a môžete podávať.