Čas zahájiť VIANOČNÉ PEČENIE! Stavíte na slovenské MEDOVNÍKY alebo na americké GINGERBREADS?
25. 11. 2023, 10:43 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Medovníky sa pečú v rôznych podobách aj inde vo svete. Recepty sa odlišujú, no ich chuť je vďaka zmesi korenia veľmi podobná. V amerických gigerbread cookies nájdete veľa zázvoru, vo fínskych piparkakku zase viac škorice a klinčekov.
Zdroj: Dobré jedlo/Robo Hubač
Zdroj: Dobré jedlo/Robo Hubač
Zdroj: Dobré jedlo/Robo Hubač
Galéria k článku
29 fotografiíPrejsť do galérie
Anketa
Čo pečiete radšej?
- Slovenské MEDOVNÍKY96%
- Americké GINGERBREADS3%
Hlasovanie bolo ukončené
SLOVENSKÉ MEDOVNÍKY
30 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 8-10 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Slovenské medovníky.
Potrebujete:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 4 zomleté klinčeky
- pol lyžičky mletého zázvoru
- štvrť lyžičky mletého kardamómu
- pol lyžičky mletého anízu
- štvrť lyžičky mletého čierneho korenia
- štvrť lyžičky mletého nového korenia
- 1 a pol lyžičky sódy bikarbóny";i:10;s:12:"125 g masla ";i:11;s:11:"125 g medu ";i:12;s:22:"3 vajcia + na potretie
Na polevu:
- 1 bielok
- 150 – 180 g práškového cukru
POSTUP
- Do misy vsypte múku, cukor, všetky koreniny a sódu bikarbónu. A dajte zatiaľ bokom.
- V hrnčeku roztopte maslo s medom a nechajte 10 minút chladnúť. Následne nalejte zmes k múke, pridajte vajcia izbovej teploty a vymiešajte, aby vzniklo hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte na 24 hodín do chladničky.
- Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 4 mm a vykrajujte svoje obľúbené medovníkové tvary. Preneste ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 8 až 10 minút. Medovníky nechajte vychladnúť a potom môžete zdobiť.
- Polevu na medovníčky pripravíte vymiešaním bielka s dva-, trikrát preosiatym práškovým cukrom. Cukor k bielku pridávajte, kým nevznikne hladká poleva, ktorá netečie, ale nie je ani veľmi hustá. Polevou naplňte cukrárske vrecko a môžete zdobiť.
AMERICKÉ GINGERBREADS
15-20 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 8-10 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Americké gingerbreads.
Potrebujete:
Na cesto:
- 390 g hladkej múky
- 1 lyžica mletej škorice
- 1 lyžica mletého sušeného zázvoru
- trištvrte lyžičky sódy bikarbóny
- trištvrte lyžičky mletých klinčekov
- pol lyžičky mletého muškátového orieška
- kôra z jedného pomaranča
- pol lyžičky soli
- 170 g masla izbovej teploty
- 100 g hnedého trstinového cukru";i:10;s:10:"1 vajce L ";i:11;s:13:"140 g melasy ";i:12;s:44:"1 a pol lyžičky vanilkového extraktu
Na polevu:
- 400 g práškového cukru
- 2-3 lyžice mlieka
- štvrť lyžičky vanilkového extraktu
POSTUP
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, škoricu, zázvor, sódu bikarbónu, klinčeky, muškátový oriešok, pomarančovú kôru a soľ.
- V mixéri šľahajte maslo s cukrom pri stredne vysokej rýchlosti približne 2 minúty, aby vznikla nadýchaná a svetlá pena. Pridajte vajce, melasu, vanilku a šľahajte na strednej rýchlosti, kým sa všetko nespojí. Znížte rýchlosť mixéra a postupne pridávajte zmes múky a korenia. Vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a odložte do chladničky minimálne na hodinu, ale môžete ho tam pokojne nechať aj celú noc.
- Cesto vyložte 15 minút pred vaľkaním z chladničky. Keď povolí, rozvaľkajte ho na hrúbku 3-4 mm a vykrajujte ľubovoľné tvary. Vykrojené cesto poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte 8-10 minút. Sušienky nechajte vychladnúť a potom ich môžete ozdobovať podľa svojej fantázie.
- Polevu pripravíte zmiešaním preosiateho cukru s mliekom a vanilkovým extraktom. Mlieko k cukru pridávajte po lyžiciach, aby ste vedeli regulovať hustotu polevy.