Reklama

Kúpili ste PRAVÝ MED? Urobte si rýchly domáci test!

Nenaleťte podomovým predajcom alebo majiteľom stánkov pri ceste, ktorí ho zvyknú riediť, prípadne dofarbovať karamelom.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Nenaleťte podomovým predajcom alebo majiteľom stánkov pri ceste, ktorí ho zvyknú riediť, prípadne dofarbovať karamelom.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zázvor s medom: Váš DOMÁCI ELIXÍR zatočí s jesennými bacilmi a rozvonia vianočné pečivo!
    Zdroj: NMH

    Zmiešaný so živicou ho žuli už deti v praveku. Svedčí o tom nález z malého švédskeho mesta starý deväťtisíc rokov. Na sladkej hrudke sa našli odtlačky malých zubov. Inak, med objavili aj v hrobkách egyptských faraónov, ktorí ho považovali za jedlo bohov, a vraj bol aj po takom čase vo veľmi dobrej kondícii. Práve vďaka dlhej záruke ho starovekí rybári používali ako spoľahlivý konzervant – do medu nakladali čerstvé úlovky z mora.

    Plný vitamínov

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Raňajky, pečivo, croissant, med

    Kleopatra doň zas rada a často ponárala svoje telo. Med zjemňuje pleť, takže aj omladzuje, hojí ranky, lieči zápal... a otec medicíny Hippokrates ho svojim pacientom predpisoval pri horúčke. Dnešní lekári sú k liečebným účinkom medu skeptickejší – vraj neexistuje žiadna seriózna štúdia, ktorá by ich potvrdila. Pri všetkej úcte, nech si hovoria, čo chcú! My na med nedáme dopustiť už od detstva... v babkinom dobrom čaji, rannej kaši, na teplej hrianke, v krémeši, na vianočných oblátkach alebo trubičkách...

    ×
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Raňajkujte BEZ PEČIVA tieto dobroty: A kilá pôjdu dole ako po masle!
      Zdroj: NMH

      Nie nadarmo staroveké národy považovali liečivý med za pokrm bohov. Voňavé tečúce zlato zoženiete agátové, lipové, slnečnicové, repkové, púpavové alebo hustejšie medovicové podľa toho, z akých rastlín a stromov usilovné včeličky vyzbierali nektár či medovicu. Všetky sú však veľmi chutné a zdravé! No nenaleťte podomovým predajcom alebo majiteľom stánkov pri ceste, ktorí ho zvyknú riediť, prípadne dofarbovať karamelom.

      Zdroj: SHUTTERSTOCK

      Urobte si domáci test.

      Domáci test

      Keď pochybujete o pôvode medu, urobte rýchly test. Za lyžicu z neho rozvarte v pár lyžiciach liehu – ak sa úplne rozpustí, máte doma ten pravý.

      Uskladňujte ho v chladnej miestnosti, kde sa nemení teplota, inak vám skryštalizuje. To však neznamená, že ho treba vyhodiť, vzácny obsah fľaše ľahko rozpustíte v teplej vode.

      Čítajte viac z Dobrého jedla:

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.