Reklama

Dozrievajú PARADAJKY, sem s nimi! Využite ich aj takto netradične!

Pečené paradajky.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Obľúbená zelenina, vlastne ovocie je najlepšie čerstvé s chlebom a maslom. Široké využitie majú paradajky aj v teplej kuchyni do polievok, omáčok, leča... A výborne chutia i voňajú zapečené. Vyskúšajte naše recepty!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    ROMAN JURAŠKO v kuchyni: Rád varí pre rodinu a kŕmi dážďovky

    Lečový kiš

    10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

    POTREBUJETE:

    Na cesto:

    • 200 g hladkej múky
    • 100 g studeného masla
    • 50 g strúhaného parmezánu
    • 1 lyžička sušeného cesnaku
    • štvrť lyžičky soli
    • 1 žĺtok
    • 2-3 lyžice kyslej smotany

    Na náplň:

    • 1 cibuľa
    • 2-3 farebné papriky
    • 3 vajcia
    • 50 ml smotany na šľahanie
    • 100 g kyslej smotany
    • 2 strúčiky cesnaku
    • sušené oregano
    • 50 g parmezánu
    • 5-6 farebných paradajok
    • 1 mozzarella";i:10;s:13:"soľ, korenie

    POSTUP:

    1. Do misy kuchynského robota vsypte múku, maslo, parmezán, cesnak, soľ a vypracujte mrveničku. Pridajte žĺtok, kyslú smotanu a spracujte na kompaktné cesto. Zabaľte do fólie a nechajte v chladničke 30 minút odpočinúť.
    2. Cesto rozvaľkajte na veľkosť formy s priemerom 24 cm a popritláčajte ho na dno aj boky formy. Pretŕčajúce cesto orežte a dno cesta popichajte vidličkou. Na cesto položte papier na pečenie a naň vysypte suché fazule, aby pokryli celé dno. Dajte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 15 minút. Potom vezmite z cesta fazule aj papier a dopekajte ešte 5-7 minút. Nechajte vychladnúť.
    3. Na panvici rozpáľte olej, vsypte cibuľu nakrájanú na drobno a orestujte dosklovita. Pridajte papriky nakrájané na prúžky a lečo restujte ešte 5 minút, potom odstavte.
    4. Do misy dajte vajíčka, obe smotany, pretlačený cesnak, sušené oregano, nastrúhanný parmezán, soľ a korenie. Všetko dobre zamiešajte a zmes vylejte na predpečený korpus. Na vrch poukladajte nakrájané farebné paradajky a lečo. Do medzier medzi paradajky a papriky vložte nakrájanú mozzarellu. Kiš pečte v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30 minút.
    5. Kiš nechajte 15 minút vychladnúť, aby stuhol a lepšie sa krájal. Posypte ho nasekanou petržlenovou vňaťou. 
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Lečo vie mať veľa podôb: Ktoré vám zachutí najviac?

      Pečené paradajky plnené hydinovým mäsom

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

      POTREBUJETE:

      • 8 veľkých paradajok
      • 1 cibuľa
      • 400 g mletého hydinového mäsa
      • 200 g šampiňónov
      • 2 vajcia
      • za hrsť nakrájanej petržlenovej vňate
      • 200 ml smotany
      • soľ, mleté čierne korenie
      • olej a maslo na vymastenie misy

      POSTUP:

      1. Paradajky umyte, osušte a odkrojte z nich vrch. Klobúčik odložte. Vnútro vydlabte a tiež odložte.
      2. Nahrubo nakrájanú cibuľu opečte na oleji, pridajte mleté mäso, nadrobno nakrájané šampiňóny a duste pod pokrievkou, kým sa neodparí všetka tekutina. Odstavte a nechajte mierne vychladnúť.
      3. Do zmesi vmiešajte vajcia, polovicu petržlenovej vňate, osoľte, okoreňte a spracujte do plnky. Naplňte ňou paradajky, dajte ich do zapekacej misy vymazanej maslom, na paradajky položte klobúčiky a cez sito prepasírujte dužinu z paradajok. Polejte smotanou a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte s malými uvarenými zemiakmi.
      ×
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        CUKETOVÉ DOBROTY: Aha, máme pre vás SUPER RECEPTY!
        Zdroj: NMH

        Paradajkovo-syrová omáčka na cestoviny

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

        Zdroj: Shutterstock

        Cestoviny so zapečenou fetou a paradajkami sú hitom internetu.

        POTREBUJETE:

        • 500 g cherry alebo koktejlových paradajok
        • 1 balenie syru feta (200 g)
        • 2 strúčiky cesnaku
        • 2 lyžice olivového oleja
        • sušené bylinky (oregano, bazalka)
        • trocha nastrúhanej citrónovej kôry
        • soľ, mleté farebné korenie
        • čerstvá bazalka
        • cestoviny podľa chuti

        POSTUP:

        1. Umyté paradajky v zapekacej mise dobre zmiešajte s marinádou z prelisovaného cesnaku, olivového oleja (1 lyžica), byliniek, soli a korenia.
        2. Do stredu vložte vcelku syr feta. Pokvapkajte olivovým olejom a posypte citrónovou kôrou. V rúre vyhriatej na 190 °C pečte 25-30 minút.
        3. Keď je feta rozpustená, vyberte z rúry. Horúce vidličkou popučte a premiešajte, aby vznikla omáčka.
        4. Uvarte cestoviny "al dente" a sceďte. Trocha vody z varenia odložte a môžete ju primiešať do omáčky.
        5. Potom vložte cestoviny a zľahka ich obaľte v omáčke. Podávajte ozdobené bazalkou.

        Máme aj ďalšie recepty na letné pochúťky: