objednať časopis
všetky kategórie

Obľúbená zelenina, vlastne ovocie je najlepšie čerstvé s chlebom a maslom. Široké využitie majú paradajky aj v teplej kuchyni do polievok, omáčok, leča... A výborne chutia i voňajú zapečené. Vyskúšajte naše recepty!

Lečový kiš

Lečový kiš
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

POTREBUJETE:

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g studeného masla
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • štvrť lyžičky soli
  • 1 žĺtok
  • 2-3 lyžice kyslej smotany

Na náplň:

  • 1 cibuľa
  • 2-3 farebné papriky
  • 3 vajcia
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • 100 g kyslej smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • sušené oregano
  • 50 g parmezánu
  • 5-6 farebných paradajok
  • 1 mozzarella
  • soľ, korenie

POSTUP:

  1. Do misy kuchynského robota vsypte múku, maslo, parmezán, cesnak, soľ a vypracujte mrveničku. Pridajte žĺtok, kyslú smotanu a spracujte na kompaktné cesto. Zabaľte do fólie a nechajte v chladničke 30 minút odpočinúť.
  2. Cesto rozvaľkajte na veľkosť formy s priemerom 24 cm a popritláčajte ho na dno aj boky formy. Pretŕčajúce cesto orežte a dno cesta popichajte vidličkou. Na cesto položte papier na pečenie a naň vysypte suché fazule, aby pokryli celé dno. Dajte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 15 minút. Potom vezmite z cesta fazule aj papier a dopekajte ešte 5-7 minút. Nechajte vychladnúť.
  3. Na panvici rozpáľte olej, vsypte cibuľu nakrájanú na drobno a orestujte dosklovita. Pridajte papriky nakrájané na prúžky a lečo restujte ešte 5 minút, potom odstavte.
  4. Do misy dajte vajíčka, obe smotany, pretlačený cesnak, sušené oregano, nastrúhanný parmezán, soľ a korenie. Všetko dobre zamiešajte a zmes vylejte na predpečený korpus. Na vrch poukladajte nakrájané farebné paradajky a lečo. Do medzier medzi paradajky a papriky vložte nakrájanú mozzarellu. Kiš pečte v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30 minút.
  5. Kiš nechajte 15 minút vychladnúť, aby stuhol a lepšie sa krájal. Posypte ho nasekanou petržlenovou vňaťou. 

Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>