Reklama

Dozrievajú PARADAJKY, sem s nimi! Využite ich aj takto netradične!

Pečené paradajky.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Obľúbená zelenina, vlastne ovocie je najlepšie čerstvé s chlebom a maslom. Široké využitie majú paradajky aj v teplej kuchyni do polievok, omáčok, leča... A výborne chutia i voňajú zapečené. Vyskúšajte naše recepty!

Lečový kiš

10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

POTREBUJETE:

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g studeného masla
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • štvrť lyžičky soli
  • 1 žĺtok
  • 2-3 lyžice kyslej smotany

Na náplň:

  • 1 cibuľa
  • 2-3 farebné papriky
  • 3 vajcia
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • 100 g kyslej smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • sušené oregano
  • 50 g parmezánu
  • 5-6 farebných paradajok
  • 1 mozzarella";i:10;s:13:"soľ, korenie

POSTUP:

  1. Do misy kuchynského robota vsypte múku, maslo, parmezán, cesnak, soľ a vypracujte mrveničku. Pridajte žĺtok, kyslú smotanu a spracujte na kompaktné cesto. Zabaľte do fólie a nechajte v chladničke 30 minút odpočinúť.
  2. Cesto rozvaľkajte na veľkosť formy s priemerom 24 cm a popritláčajte ho na dno aj boky formy. Pretŕčajúce cesto orežte a dno cesta popichajte vidličkou. Na cesto položte papier na pečenie a naň vysypte suché fazule, aby pokryli celé dno. Dajte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 15 minút. Potom vezmite z cesta fazule aj papier a dopekajte ešte 5-7 minút. Nechajte vychladnúť.
  3. Na panvici rozpáľte olej, vsypte cibuľu nakrájanú na drobno a orestujte dosklovita. Pridajte papriky nakrájané na prúžky a lečo restujte ešte 5 minút, potom odstavte.
  4. Do misy dajte vajíčka, obe smotany, pretlačený cesnak, sušené oregano, nastrúhanný parmezán, soľ a korenie. Všetko dobre zamiešajte a zmes vylejte na predpečený korpus. Na vrch poukladajte nakrájané farebné paradajky a lečo. Do medzier medzi paradajky a papriky vložte nakrájanú mozzarellu. Kiš pečte v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30 minút.
  5. Kiš nechajte 15 minút vychladnúť, aby stuhol a lepšie sa krájal. Posypte ho nasekanou petržlenovou vňaťou. 
×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Lečo vie mať veľa podôb: Ktoré vám zachutí najviac?

    Pečené paradajky plnené hydinovým mäsom

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

    POTREBUJETE:

    • 8 veľkých paradajok
    • 1 cibuľa
    • 400 g mletého hydinového mäsa
    • 200 g šampiňónov
    • 2 vajcia
    • za hrsť nakrájanej petržlenovej vňate
    • 200 ml smotany
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olej a maslo na vymastenie misy

    POSTUP:

    1. Paradajky umyte, osušte a odkrojte z nich vrch. Klobúčik odložte. Vnútro vydlabte a tiež odložte.
    2. Nahrubo nakrájanú cibuľu opečte na oleji, pridajte mleté mäso, nadrobno nakrájané šampiňóny a duste pod pokrievkou, kým sa neodparí všetka tekutina. Odstavte a nechajte mierne vychladnúť.
    3. Do zmesi vmiešajte vajcia, polovicu petržlenovej vňate, osoľte, okoreňte a spracujte do plnky. Naplňte ňou paradajky, dajte ich do zapekacej misy vymazanej maslom, na paradajky položte klobúčiky a cez sito prepasírujte dužinu z paradajok. Polejte smotanou a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte s malými uvarenými zemiakmi.

    Paradajkovo-syrová omáčka na cestoviny

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

    Zdroj: Shutterstock

    Cestoviny so zapečenou fetou a paradajkami sú hitom internetu.

    POTREBUJETE:

    • 500 g cherry alebo koktejlových paradajok
    • 1 balenie syru feta (200 g)
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2 lyžice olivového oleja
    • sušené bylinky (oregano, bazalka)
    • trocha nastrúhanej citrónovej kôry
    • soľ, mleté farebné korenie
    • čerstvá bazalka
    • cestoviny podľa chuti

    POSTUP:

    1. Umyté paradajky v zapekacej mise dobre zmiešajte s marinádou z prelisovaného cesnaku, olivového oleja (1 lyžica), byliniek, soli a korenia.
    2. Do stredu vložte vcelku syr feta. Pokvapkajte olivovým olejom a posypte citrónovou kôrou. V rúre vyhriatej na 190 °C pečte 25-30 minút.
    3. Keď je feta rozpustená, vyberte z rúry. Horúce vidličkou popučte a premiešajte, aby vznikla omáčka.
    4. Uvarte cestoviny "al dente" a sceďte. Trocha vody z varenia odložte a môžete ju primiešať do omáčky.
    5. Potom vložte cestoviny a zľahka ich obaľte v omáčke. Podávajte ozdobené bazalkou.

    Máme aj ďalšie recepty na letné pochúťky: