Lečový kiš
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g studeného masla
- 50 g strúhaného parmezánu
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- štvrť lyžičky soli
- 1 žĺtok
- 2-3 lyžice kyslej smotany
Na náplň:
- 1 cibuľa
- 2-3 farebné papriky
- 3 vajcia
- 50 ml smotany na šľahanie
- 100 g kyslej smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- sušené oregano
- 50 g parmezánu
- 5-6 farebných paradajok
- 1 mozzarella
- soľ, korenie
POSTUP:
- Do misy kuchynského robota vsypte múku, maslo, parmezán, cesnak, soľ a vypracujte mrveničku. Pridajte žĺtok, kyslú smotanu a spracujte na kompaktné cesto. Zabaľte do fólie a nechajte v chladničke 30 minút odpočinúť.
- Cesto rozvaľkajte na veľkosť formy s priemerom 24 cm a popritláčajte ho na dno aj boky formy. Pretŕčajúce cesto orežte a dno cesta popichajte vidličkou. Na cesto položte papier na pečenie a naň vysypte suché fazule, aby pokryli celé dno. Dajte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 15 minút. Potom vezmite z cesta fazule aj papier a dopekajte ešte 5-7 minút. Nechajte vychladnúť.
- Na panvici rozpáľte olej, vsypte cibuľu nakrájanú na drobno a orestujte dosklovita. Pridajte papriky nakrájané na prúžky a lečo restujte ešte 5 minút, potom odstavte.
- Do misy dajte vajíčka, obe smotany, pretlačený cesnak, sušené oregano, nastrúhanný parmezán, soľ a korenie. Všetko dobre zamiešajte a zmes vylejte na predpečený korpus. Na vrch poukladajte nakrájané farebné paradajky a lečo. Do medzier medzi paradajky a papriky vložte nakrájanú mozzarellu. Kiš pečte v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30 minút.
- Kiš nechajte 15 minút vychladnúť, aby stuhol a lepšie sa krájal. Posypte ho nasekanou petržlenovou vňaťou.
Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>