Dozrievajú PARADAJKY, sem s nimi! Využite ich aj takto netradične!
11. 8. 2023, 9:04 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Reklama
Obľúbená zelenina, vlastne ovocie je najlepšie čerstvé s chlebom a maslom. Široké využitie majú paradajky aj v teplej kuchyni do polievok, omáčok, leča... A výborne chutia i voňajú zapečené. Vyskúšajte naše recepty!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Robo Hubač
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Galéria k článku
51 fotografiíPrejsť do galérie
Lečový kiš
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g studeného masla
- 50 g strúhaného parmezánu
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- štvrť lyžičky soli
- 1 žĺtok
- 2-3 lyžice kyslej smotany
Na náplň:
- 1 cibuľa
- 2-3 farebné papriky
- 3 vajcia
- 50 ml smotany na šľahanie
- 100 g kyslej smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- sušené oregano
- 50 g parmezánu
- 5-6 farebných paradajok
- 1 mozzarella";i:10;s:13:"soľ, korenie
POSTUP:
- Do misy kuchynského robota vsypte múku, maslo, parmezán, cesnak, soľ a vypracujte mrveničku. Pridajte žĺtok, kyslú smotanu a spracujte na kompaktné cesto. Zabaľte do fólie a nechajte v chladničke 30 minút odpočinúť.
- Cesto rozvaľkajte na veľkosť formy s priemerom 24 cm a popritláčajte ho na dno aj boky formy. Pretŕčajúce cesto orežte a dno cesta popichajte vidličkou. Na cesto položte papier na pečenie a naň vysypte suché fazule, aby pokryli celé dno. Dajte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 15 minút. Potom vezmite z cesta fazule aj papier a dopekajte ešte 5-7 minút. Nechajte vychladnúť.
- Na panvici rozpáľte olej, vsypte cibuľu nakrájanú na drobno a orestujte dosklovita. Pridajte papriky nakrájané na prúžky a lečo restujte ešte 5 minút, potom odstavte.
- Do misy dajte vajíčka, obe smotany, pretlačený cesnak, sušené oregano, nastrúhanný parmezán, soľ a korenie. Všetko dobre zamiešajte a zmes vylejte na predpečený korpus. Na vrch poukladajte nakrájané farebné paradajky a lečo. Do medzier medzi paradajky a papriky vložte nakrájanú mozzarellu. Kiš pečte v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30 minút.
- Kiš nechajte 15 minút vychladnúť, aby stuhol a lepšie sa krájal. Posypte ho nasekanou petržlenovou vňaťou.
Pečené paradajky plnené hydinovým mäsom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
- 8 veľkých paradajok
- 1 cibuľa
- 400 g mletého hydinového mäsa
- 200 g šampiňónov
- 2 vajcia
- za hrsť nakrájanej petržlenovej vňate
- 200 ml smotany
- soľ, mleté čierne korenie
- olej a maslo na vymastenie misy
POSTUP:
- Paradajky umyte, osušte a odkrojte z nich vrch. Klobúčik odložte. Vnútro vydlabte a tiež odložte.
- Nahrubo nakrájanú cibuľu opečte na oleji, pridajte mleté mäso, nadrobno nakrájané šampiňóny a duste pod pokrievkou, kým sa neodparí všetka tekutina. Odstavte a nechajte mierne vychladnúť.
- Do zmesi vmiešajte vajcia, polovicu petržlenovej vňate, osoľte, okoreňte a spracujte do plnky. Naplňte ňou paradajky, dajte ich do zapekacej misy vymazanej maslom, na paradajky položte klobúčiky a cez sito prepasírujte dužinu z paradajok. Polejte smotanou a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte s malými uvarenými zemiakmi.
Paradajkovo-syrová omáčka na cestoviny
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Zdroj: Shutterstock
Cestoviny so zapečenou fetou a paradajkami sú hitom internetu.
POTREBUJETE:
- 500 g cherry alebo koktejlových paradajok
- 1 balenie syru feta (200 g)
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- sušené bylinky (oregano, bazalka)
- trocha nastrúhanej citrónovej kôry
- soľ, mleté farebné korenie
- čerstvá bazalka
- cestoviny podľa chuti
POSTUP:
- Umyté paradajky v zapekacej mise dobre zmiešajte s marinádou z prelisovaného cesnaku, olivového oleja (1 lyžica), byliniek, soli a korenia.
- Do stredu vložte vcelku syr feta. Pokvapkajte olivovým olejom a posypte citrónovou kôrou. V rúre vyhriatej na 190 °C pečte 25-30 minút.
- Keď je feta rozpustená, vyberte z rúry. Horúce vidličkou popučte a premiešajte, aby vznikla omáčka.
- Uvarte cestoviny "al dente" a sceďte. Trocha vody z varenia odložte a môžete ju primiešať do omáčky.
- Potom vložte cestoviny a zľahka ich obaľte v omáčke. Podávajte ozdobené bazalkou.
Máme aj ďalšie recepty na letné pochúťky: