Reklama

Čas zahájiť VIANOČNÉ PEČENIE! Stavíte na slovenské MEDOVNÍKY alebo na americké GINGERBREADS?

Slovenské medovníky.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Medovníky sa pečú v rôznych podobách aj inde vo svete. Recepty sa odlišujú, no ich chuť je vďaka zmesi korenia veľmi podobná. V amerických gigerbread cookies nájdete veľa zázvoru, vo fínskych piparkakku zase viac škorice a klinčekov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nádherná vianočná torta red velvet zo Sladkej výzvy
    Anketa

    Čo pečiete radšej?

    • Slovenské MEDOVNÍKY96%
    • Americké GINGERBREADS3%

    Hlasovanie bolo ukončené

    SLOVENSKÉ MEDOVNÍKY

    30 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 8-10 MINÚT

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Slovenské medovníky.

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 500 g hladkej múky
    • 150 g práškového cukru
    • 1 lyžička mletej škorice
    • 4 zomleté klinčeky
    • pol lyžičky mletého zázvoru
    • štvrť lyžičky mletého kardamómu
    • pol lyžičky mletého anízu
    • štvrť lyžičky mletého čierneho korenia
    • štvrť lyžičky mletého nového korenia
    • 1 a pol lyžičky sódy bikarbóny";i:10;s:12:"125 g masla ";i:11;s:11:"125 g medu ";i:12;s:22:"3 vajcia + na potretie

    Na polevu:

    • 1 bielok
    • 150 – 180 g práškového cukru

    POSTUP

    1. Do misy vsypte múku, cukor, všetky koreniny a sódu bikarbónu. A dajte zatiaľ bokom.
    2. V hrnčeku roztopte maslo s medom a nechajte 10 minút chladnúť. Následne nalejte zmes k múke, pridajte vajcia izbovej teploty a vymiešajte, aby vzniklo hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte na 24 hodín do chladničky.
    3. Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 4 mm a vykrajujte svoje obľúbené medovníkové tvary. Preneste ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 8 až 10 minút. Medovníky nechajte vychladnúť a potom môžete zdobiť.
    4. Polevu na medovníčky pripravíte vymiešaním bielka s dva-, trikrát preosiatym práškovým cukrom. Cukor k bielku pridávajte, kým nevznikne hladká poleva, ktorá netečie, ale nie je ani veľmi hustá. Polevou naplňte cukrárske vrecko a môžete zdobiť.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Domáce LÍSTKOVÉ CESTO premení vaše dezerty na zážitok

      AMERICKÉ GINGERBREADS

      15-20 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 8-10 MINÚT

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Americké gingerbreads.

      Potrebujete:

      Na cesto:

      • 390 g hladkej múky
      • 1 lyžica mletej škorice
      • 1 lyžica mletého sušeného zázvoru
      • trištvrte lyžičky sódy bikarbóny
      • trištvrte lyžičky mletých klinčekov
      • pol lyžičky mletého muškátového orieška
      • kôra z jedného pomaranča
      • pol lyžičky soli
      • 170 g masla izbovej teploty
      • 100 g hnedého trstinového cukru";i:10;s:10:"1 vajce L ";i:11;s:13:"140 g melasy ";i:12;s:44:"1 a pol lyžičky vanilkového extraktu

      Na polevu:

      • 400 g práškového cukru
      • 2-3 lyžice mlieka
      • štvrť lyžičky vanilkového extraktu

      POSTUP

      1. Vo veľkej mise zmiešajte múku, škoricu, zázvor, sódu bikarbónu, klinčeky, muškátový oriešok, pomarančovú kôru a soľ.
      2. V mixéri šľahajte maslo s cukrom pri stredne vysokej rýchlosti približne 2 minúty, aby vznikla nadýchaná a svetlá pena. Pridajte vajce, melasu, vanilku a šľahajte na strednej rýchlosti, kým sa všetko nespojí. Znížte rýchlosť mixéra a postupne pridávajte zmes múky a korenia. Vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a odložte do chladničky minimálne na hodinu, ale môžete ho tam pokojne nechať aj celú noc.
      3. Cesto vyložte 15 minút pred vaľkaním z chladničky. Keď povolí, rozvaľkajte ho na hrúbku 3-4 mm a vykrajujte ľubovoľné tvary. Vykrojené cesto poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte 8-10 minút. Sušienky nechajte vychladnúť a potom ich môžete ozdobovať podľa svojej fantázie.
      4. Polevu pripravíte zmiešaním preosiateho cukru s mliekom a vanilkovým extraktom. Mlieko k cukru pridávajte po lyžiciach, aby ste vedeli regulovať hustotu polevy.

      Vyskúšajte aj ďalšie vianočné recepty z Dobrého jedla:

      Autor článku

      Veronika Kollárová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.