Starý dobrý MLIEČNY BAR: Chodili sme tam na TIETO JEDLÁ!
28. 6. 2022, 7:30 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Žemľovka, buchty, buchtičky, plnené guľky i jahodový koktail. Spomienky sú sladké! A neváhali sme čakať aj štvrť hodinu v rade! Možno sme sa v chýrnom bratislavskom "mliečaku" spolu aj stretli... Na čo ste tam chodili vy?
TVAROHOVÁ ŽEMĽOVKA S KOPOU SNEHU
6 PORCIÍ
- 750 g tučného tvarohu
- 7 vajec
- 4 - 5 balíčov vanilínového cukru
- 250 g krupicového cukru
- 450-500 ml mlieka
- 400 g vianočky
- 40 g rozpusteného masla + na potretie
- 450 g mrazených višní
POSTUP:
- Tvaroh vymiešajte s 2 vajcami, 3 balíčkami vanilínového cukru a 60 g krupicového cukru. Mlieko dajte do misy, pridajte 5 žĺtkov, zvyšný vanilkový cukor a rozšľahajte.
- Vianočku pokrájajte na plátky. Zapekaciu misu s rozmermi 25 x 25 cm potrite maslom. Polovičnú časť plátkov vianočky postupne po jednom namáčjte do ochuteného mlieka a ukladajte na spodok zapekacej misy. Na plátky rozotrite ochutený tvaroh premiešaný s višňami a uložte druhú časť plátkov vianočky namočených v mlieku. Zvyšným ochuteným mliekom polejte povrch plátkov.
- Pečte vo vyhriatej rúry pri teplote 180 °C asi 40 minút. Z bielkov a zvyšného krupicového cukru ušľahajte tuhý sneh. Predpečenú žemľovku vyberte z rúry, pokvapkajte ju rozpusteným maslom a natrite do tuha vyšľahaný sneh . Vložte späť do vyhriatej rúry, teplotu znížte na 150°C a zapečte ešte 10-15 minút.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
ŽEMĽOVKA S TVAROHOM A JABĹČKAMI
Zdroj: Dobré jedlo
Takúto mal rád v detstve mladý slovenský herec. Bude vám chutiť aj s hruškami...
ŽEMĽOVKA STAREJ MAMY
Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Vylepšená o citrónovú kôru a hrozienka!
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
TVAROHOVÉ GUĽKY SO SLIVKAMI
Zdroj: Marek Bartoš
Môžete ich naplniť aj jahodami... A makom nešetrite!
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
ŠKORICOVÉ OVOCNÉ GUĽKY
Zdroj: DOBRÉ JEDLO
4 PORCIE
- 500 g v šupke uvarených zemiakov
- 60 g kukuričného škrobu
- 150 g polohrubej múky (podľa potreby i viac )
- slivky, čerešne, alebo menšie marhule
- soľ
- 2 vrecká škoricového cukru
- 120 g rozpusteného masla na opečenie
- 1 lyžica práškového cukru
POSTUP:
- Vychladnuté zemiaky ošúpte a najemno postrúhajte. Pridajte kukuričný škrob, polohrubú múku a vypracute nelepivé cesto.
- Rozvaľkajte ho na pomúčenej doske na štvorce veľkosti asi 4x4 cm. Do každého štvorca zabaľte slivku, marhuľu alebo čerešňu.
- Vyformujte guľky a uvarte vo vriacej, mierne osolenej vode. Uvarené vyberte, sceďte, dajte ich do panvice s rozpusteným maslom a krátko opečte. Posypte zmesou škoricového a práškového cukru, alebo makom a cukrom.
NÁŠ TIP:
Z rovnakého cesta môžete pripraviť šúľance a posypať ich makom alebo tvarohom.
Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
PEČENÉ BUCHTY
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Laura Witteková
Aká je vaša obľúbená plnka?
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
JAHODOVÝ KOKTAIL SO ZMRZLINOU
Zdroj: SHUTTERSTOCK
4 PORCIE
- 200 g jahôd
- 200 g bieleho jogurtu
- 1 lyžica práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 800 ml plnotučného mlieka
- 4 lyžice vanilkovej zmrzliny
POSTUP:
- Očistené jahody prekrojte a rozmixujte s jogurtom a cukrom.
- Prilejte mlieko a rozdeľte do pohárov. Do každého pridajte po lyžici zmrzliny.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Laura Witteková
Pripravíte ich aj v remoske. Neveríte?
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
ZAPEKANÉ PALACINKY
Zdroj: PROFIMEDIA.SK
Upečte v panvici, naplňte tvarohom a polejte smotanovo-vajíčkovou zmesou. Dajte zapiecť!
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
PARENÉ BUCHTY
Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Najlepšia plnka je slivkový lekvár!