Reklama

Starý dobrý MLIEČNY BAR: Chodili sme tam na TIETO JEDLÁ!

zemlovka

Zdroj: DOBRÉ JEDLO

Reklama

Žemľovka, buchty, buchtičky, plnené guľky i jahodový koktail. Spomienky sú sladké! A neváhali sme čakať aj štvrť hodinu v rade! Možno sme sa v chýrnom bratislavskom "mliečaku" spolu aj stretli... Na čo ste tam chodili vy?

TVAROHOVÁ ŽEMĽOVKA S  KOPOU SNEHU

6 PORCIÍ

  • 750 g tučného tvarohu
  • 7 vajec
  • 4 - 5 balíčov vanilínového cukru
  • 250 g krupicového cukru
  • 450-500 ml mlieka
  • 400 g vianočky
  • 40 g rozpusteného masla + na potretie
  • 450 g mrazených višní

POSTUP:

  1. Tvaroh vymiešajte s 2 vajcami, 3  balíčkami  vanilínového cukru a 60 g krupicového cukru. Mlieko dajte do misy, pridajte 5 žĺtkov,  zvyšný vanilkový cukor a rozšľahajte.
  2. Vianočku pokrájajte na plátky. Zapekaciu misu s rozmermi  25 x 25 cm potrite maslom. Polovičnú časť plátkov vianočky postupne po jednom namáčjte do ochuteného mlieka a ukladajte na spodok zapekacej misy. Na plátky rozotrite ochutený tvaroh premiešaný s višňami a uložte druhú časť plátkov vianočky namočených v mlieku. Zvyšným ochuteným mliekom polejte povrch plátkov.
  3. Pečte vo  vyhriatej rúry pri teplote 180 °C asi 40 minút. Z bielkov  a zvyšného krupicového cukru ušľahajte tuhý sneh. Predpečenú žemľovku vyberte  z rúry, pokvapkajte ju rozpusteným maslom a natrite do tuha vyšľahaný sneh . Vložte späť do vyhriatej rúry, teplotu znížte na 150°C a zapečte ešte 10-15 minút.      

Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Martinov lepenec: Grilovaná pochúťka od mladého farmára

    ŽEMĽOVKA S TVAROHOM A JABĹČKAMI

    Zdroj: Dobré jedlo

    Takúto mal rád v detstve mladý slovenský herec. Bude vám chutiť aj s hruškami...

    ŽEMĽOVKA STAREJ MAMY

    Zdroj: DOBRÉ JEDLO

    Vylepšená o citrónovú kôru a hrozienka! 

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    TVAROHOVÉ GUĽKY SO SLIVKAMI

    Zdroj: Marek Bartoš

    Môžete ich naplniť aj jahodami... A makom nešetrite!

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    ŠKORICOVÉ OVOCNÉ  GUĽKY

    Zdroj: DOBRÉ JEDLO

    4 PORCIE

    • 500 g v šupke uvarených zemiakov
    • 60 g kukuričného škrobu
    • 150 g polohrubej múky (podľa potreby i viac )
    • slivky, čerešne, alebo menšie marhule
    • soľ
    • 2 vrecká škoricového cukru
    • 120 g rozpusteného masla na opečenie
    • 1 lyžica práškového cukru

    POSTUP:

    1. Vychladnuté zemiaky ošúpte a najemno postrúhajte. Pridajte kukuričný škrob, polohrubú múku a  vypracute nelepivé cesto.
    2. Rozvaľkajte ho na pomúčenej doske na štvorce veľkosti asi 4x4 cm. Do každého štvorca zabaľte slivku, marhuľu alebo čerešňu.
    3. Vyformujte guľky a uvarte vo vriacej, mierne osolenej  vode. Uvarené vyberte, sceďte, dajte ich do panvice s rozpusteným maslom a krátko opečte. Posypte zmesou škoricového a práškového cukru, alebo makom a cukrom.

    NÁŠ TIP:

    Z rovnakého cesta môžete pripraviť šúľance a posypať ich makom alebo tvarohom. 

    Zdroj: DOBRÉ JEDLO

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

     PEČENÉ BUCHTY

    Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Laura Witteková

    Aká je vaša obľúbená plnka?

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    JAHODOVÝ KOKTAIL SO ZMRZLINOU

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    4 PORCIE

    • 200 g jahôd
    • 200 g bieleho jogurtu
    • 1 lyžica práškového cukru
    • 1 balíček vanilínového cukru
    • 800 ml plnotučného mlieka
    • 4 lyžice vanilkovej zmrzliny

    POSTUP:

    1. Očistené jahody prekrojte a rozmixujte s jogurtom a cukrom.
    2. Prilejte mlieko a rozdeľte do pohárov. Do každého pridajte po lyžici zmrzliny.

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY

    Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Laura Witteková

    Pripravíte ich aj v remoske. Neveríte?

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    ZAPEKANÉ PALACINKY

    Zdroj: PROFIMEDIA.SK

    Upečte v panvici, naplňte tvarohom a polejte smotanovo-vajíčkovou zmesou. Dajte zapiecť!

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    PARENÉ BUCHTY

    Zdroj: DOBRÉ JEDLO

    Najlepšia plnka je slivkový lekvár!

    RECEPT TU>>