ŽEMĽOVKA podľa starej mamy: Trúfnete si ju urobiť ešte lepšiu?
15. 10. 2021, 10:22 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Anza
Dobehnite kuchyňu vašej šikovnej babičky.
- Dĺžka prípravy (min): 60
- Počet porcií: 5
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujete:
- 1 ks veľkú vianočku
- 1 ks 250-300 ml mlieka
- 4 ks vajcia
- 3 lyžice práškového cukru
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 1 ks namočené hrozienka
- 1 ks citrónovú kôru
- 1 ks citrónovú šťavu
- 500 g tvarohu
- 3 ks jablká";i:10;s:24:"1 ks maslo na obloženie";i:11;s:64:"1 ks maslo a strúhanku na vymastenie a vysypanie zapekacej misy
Postup
Krok 1
Vianočku pokrájajte na plátky a potom na kocky. Zalejte horúcim mliekom a prikrytú nechajte odstáť. Žĺtky vyšľahajte s práškovým cukrom (2 lyžicami) a s 1 vanilínovým cukrom. Zmiešajte s vopred namočenými hrozienkami, postrúhanou citrónovou kôrou a pár kvapkami šťavy z citróna. Pridajte k vianočke a zľahka premiešajte.
Krok 2
Z tvarohu, zvyšného vanilínového cukru a z postrúhaných jabĺk pripravte plnku. Pekáč potrite maslom a posypte strúhankou. Navrstvite polovicu vianočkovej zmesi, natrite plnku a vrstvite druhú polovicu zmesi. Navrch dajte pár plátkov masla a v rúre vyhriatej na 200 °C pečte 40 minút.
Krok 3
Z bielkov a 1 lyžice cukru ušľahajte tuhý sneh, natrite na predpečenú žemľovku a dopečte pri 160 °C ešte asi 10 minút.