Reklama

ŽEMĽOVKA podľa starej mamy: Trúfnete si ju urobiť ešte lepšiu?

Anza

Zdroj: Anza

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Dobehnite kuchyňu vašej šikovnej babičky.

  • Dĺžka prípravy (min): 60
  • Počet porcií: 5
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujete:

  • 1 ks veľkú vianočku
  • 1 ks 250-300 ml mlieka
  • 4 ks vajcia
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 1 ks namočené hrozienka
  • 1 ks citrónovú kôru
  • 1 ks citrónovú šťavu
  • 500 g tvarohu
  • 3 ks jablká";i:10;s:24:"1 ks maslo na obloženie";i:11;s:64:"1 ks maslo a strúhanku na vymastenie a vysypanie zapekacej misy

Postup

Krok 1

Vianočku pokrájajte na plátky a potom na kocky. Zalejte horúcim mliekom a prikrytú nechajte odstáť. Žĺtky vyšľahajte s práškovým cukrom (2 lyžicami) a s 1 vanilínovým cukrom. Zmiešajte s vopred namočenými hrozienkami, postrúhanou citrónovou kôrou a pár kvapkami šťavy z citróna. Pridajte k vianočke a zľahka premiešajte.

Krok 2

Z tvarohu, zvyšného vanilínového cukru a z postrúhaných jabĺk pripravte plnku. Pekáč potrite maslom a posypte strúhankou. Navrstvite polovicu vianočkovej zmesi, natrite plnku a vrstvite druhú polovicu zmesi. Navrch dajte pár plátkov masla a v rúre vyhriatej na 200 °C pečte 40 minút.

Krok 3

Z bielkov a 1 lyžice cukru ušľahajte tuhý sneh, natrite na predpečenú žemľovku a dopečte pri 160 °C ešte asi 10 minút.

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!