buchty

Kypré ČESKÉ buchty, to je maškrta! A urobte do nich ŠTYRI plnky

Áno, pochádzajú od našich susedov, ale milujeme ich ako naše. Kysnuté buchty sa na českom území robili už v 17.storočí. Nepiekli sa, ale varili, boli na slano a podlievali sa maslom. Tie so sladkými plnkami prišli až neskôr, ale super, že tu sú.

Kypré české buchty

buchty

Pre celú rodinu
Potrebujete:

  • 520 g polohrubej  múky
  • 40 g droždia
  • 60 g krupicového cukru
  • 280 ml mlieka
  • štipku soli
  • 2 žĺtky
  • 80 g masla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lyžice rumu
  • pol lyžičky citrónovej kôry
  • hladká múka na posypanie dosky
  •  roztopené maslo na vymazanie pekáča a na potretie buchiet

POSTUP:

  1.  Do malej misky dajte lyžicu múky, rozdrobené droždie, trochu cukru a niekoľko lyžíc vlažného mlieka. Pripravený kvások nechajte na teplom mieste vykysnúť.
  2.  Do veľkej misy nasypte zvyšnú preosiatu múku zmiešanú so štipkou soli, uprostred urobte jamku a dajte do nej žĺtky, cukor, kvások, roztopené maslo, vanilkový cukor, rum a vlažné mlieko. Zo surovín vymieste vláčne nelepivé cesto. Poprášte zľahka múkou a pod utierkou na teplom mieste nechajte kysnúť asi hodinu.
  3.  Vykysnuté cesto znovu premieste a vyklopte na kuchynskú dosku vysypanú múkou. Cesto rozvaľkajte na plát hrubý asi 1 cm a pokrájajte na štvorčeky. Do stredu každého dajte slivkový lekvár (alebo inú plnku). Rohy štvorčekov spojte a rukami vytvarujte buchty. Z každej strany potrite roztopeným maslom a uložte vedľa seba do vymasteného pekáča.
  4. Buchty nechajte 10 minút kysnúť. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C  dozlatista. Upečené buchty posypte preosiatym práškovým cukrom. 

4 x svelé plnky

plnka

Maková – asi 100 g mletého maku prevarte s trochou mlieka, ochuťte cukrom, citrónovou kôrou alebo citrónovou arómou. Do tejto plnky môžete pridať aj trochu slivkového lekváru alebo kakaa.

Lekvárová – najjednoduchšia je plnka zo slivkového lekváru. Lekvár dajte pred použitím do chladničky, aby bol dobre vychladený, potom z neho lyžičkou odoberajte kúsky. Studený lekvár pri pečení nebude vytekať z buchiet.

Tvarohová – tvaroh rozmiešajte so žĺtkom, s vanilínovým cukrom a podľa potreby oslaďte práškovým cukrom. Ak je tvaroh príliš tuhý, zrieďte ho trochou mlieka.

Tvarohovo-jablková – budete na ňu potrebovať 200 g mäkkého tvarohu, 40 g práškového cukru, 1 bielok, 60 g umytých hrozienok, 1/2 lyžičky citrónovej kôry, 3 olúpané jablká bez jadierok, 2 lyžičky citrónovej šťavy a trochu mletej škorice. Tvaroh vyšľahajte s cukrom a bielkom, pridajte hrozienka a citrónovú kôru. Jablká nastrúhajte nahrubo, premiešajte so škoricou a pokvapkajte citrónovou šťavou. Do stredu každého štvorca vykrojeného z cesta dajte lyžičku tvarohovej plnky a trochu ochutených jabĺk.