Fantastické mamine ŠÚĽANCE: Ušúľajte ich na 12 spôsobov!
10. 4. 2021, 11:01 (aktualizované: 16. 7. 2024, 0:29)

Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Robievala vám ich s hubami, zeleninou, makom, orechmi, tvarohom či s praženicou? Jedni šúľance a zakaždým celkom iné jedlo! Najskôr zamieste zemiakové cesto. Šúľance podávajte na sladko i na slano.
Zdroj: STOCKFOOD
Zdroj: Dušan Křístek
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku

ZÁKLADNÝ RECEPT NA ŠÚĽANCE
- 600 g zemiakov uvarených v šupke
- 150 g polohrubej múky
- 100 g hrubej múky
- 2 žĺtky
- maslo na poliatie
- soľ
POSTUP:
1. Uvarené zemiaky ošúpte, nechajte vychladiť a najemno postrúhajte. Pridajte obidva druhy múky a žĺtky, mierne osoľte a vypracujte cesto. Rozdeľte ho približne na 15 rovnakých častí.
2. Vytvarujte z nich dlhšie šúľky, ktoré pokrájajte na rovnaké časti. Z každej časti na pomúčenej doske dlaňou vyšúľajte šúľanec. Postupne, asi v troch dávkach, ich vložte do vriacej osolenej vody a opatrne premiešajte.
3. Keď šúľance vyplávajú na povrch, vyberte ich sitkom alebo dierovanou varechou, polejejte maslom a premiešajte.
NÁŠ TIP: Šúľance môžete podávať posypané tvarohom, orechmi, mletým makom a práškovým cukrom, prípadne poliate medom. Chutia aj naslano, opečené na masti, posypané opraženou cibuľou a slaninou alebo s opečenými hubami...
HUBOVÉ ŠÚĽANCE
Potrebujete:
- 500 g šúľancov
- 500 g zmesi húb (hliva ustricovitá, šampiňóny, kuriatka, dubáky...)
- 1 malá šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie
- maslo, olivový olej
- za hrsť petržlenovej vňate
POSTUP:
- Šúľance uvarte v osolenej vode, sceďte a pokvapkajte olivovým olejom.
- Šalotku pokrájajte na pásiky, dajte do panvice s rozohriatym maslom a restujte. Pridajte očistené, nakrájané huby, zvýšte plameň a sprudka ich osmažte. Potom vmiešajte nasekaný cesnak, osoľte, okoreňte a pridajte lyžicu masla.
- Do hubovej zmesi zamiešajte uvarené šúľance a prehrejte. Pridajte za hrsť nasekanej petržlenovej vňate a môžete podávať.
Z toho istého cesta môžete pripraviť sladké šúľance posypané orechmi, nastrúhanou citrónovou kôrou a poliate maslom a pomarančovou šťavou.
KAPUSTOVÉ ŠÚĽANCE
Cesto pripravte podľa zákadného receptu. V kastróle opečte na masti nakrájanú cibuľu, pridajte rascu a kyslú kapustu. Namiesto masti môžete najskôr opiecť slaninku a potom ňou posypať šúľance.
OPEČENÉ ŠÚĽANCE - aj s bryndzou
Šúľance pripravené a uvarené podľa základného receptu dobre sceďte a opečte na oleji alebo na masti. Posypte udusenou kyslou kapustou a opečenou slaninou alebo na slano ochuteným tvarohom a kyslou smotanou. Môžete ich posypať kôprom. A ak ich vyskúšate s bryndzou zmiešanou s kyslou smotanou, nebudete veriť...!
MAKOVÉ I ORECHOVÉ
Podľa receptu mamy "makovej" farmárky Gabriely Čechovičovej.
ŠÚĽANCE S MAKOM
Takto ich má najradšej spevák Tomáš Buranovský. Vyskúšajte recept podľa jeho babky!
S OPEČENOU STRÚHANKOU
Okrem nej ich posypte tvarohom a ovocím!
ŠÚĽANCE SO ZELENINOU
Na hrubšie nastrúhaná mrkva, petržlen, hrášok i kukurica. Opečte na troche olivového oleja so šalotkou alebo pórom. Premiešajte so šúľancami. Hotovo! Prípadne ešte posypte syrom...
ŠÚĽANCE S PRAŽENICOU
Vylepšíte ich opečenou klobásou, cibuľou a bylinkami. Namiesto klobásy môže byť slaninka, ale budú chutiť aj bez mäsa, napríklad posypené čedarom alebo fetou.
ŠÚĽANCE S TVAROHOM ALEBO LIESKOVÝMI ORECHMI
Dva recepty z jedného cesta. Nebudete si vedieť vybrať... V oboch prípadoch scedené horúce šúľance polejte v mise maslom a posypte rozmrvenýcm hrudkovým tvarohom aleb na jemno pomletými orieškami s práškovým cukrom.