Reklama

Fantastické mamine ŠÚĽANCE: Ušúľajte ich na 12 spôsobov!

Šúľance  
s orechmi a pomarančom

Zdroj: DOBRÉ JEDLO

Reklama

Robievala vám ich s hubami, zeleninou, makom, orechmi, tvarohom či s praženicou? Jedni šúľance a zakaždým celkom iné jedlo! Najskôr zamieste zemiakové cesto. Šúľance podávajte na sladko i na slano. 

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Varenie so Sofi: Makové šúlance

    ZÁKLADNÝ RECEPT NA  ŠÚĽANCE

    • 600 g zemiakov uvarených v šupke
    • 150 g polohrubej múky
    • 100 g hrubej múky
    • 2 žĺtky
    • maslo na poliatie
    • soľ

    POSTUP:

    1. Uvarené zemiaky ošúpte, nechajte vychladiť a najemno postrúhajte. Pridajte obidva druhy múky a  žĺtky, mierne osoľte a vypracujte cesto. Rozdeľte ho približne na 15 rovnakých častí.

    2. Vytvarujte z nich dlhšie šúľky, ktoré pokrájajte na rovnaké časti. Z každej časti na pomúčenej doske dlaňou vyšúľajte šúľanec. Postupne, asi v troch dávkach, ich vložte do vriacej osolenej vody a opatrne premiešajte.

    3. Keď šúľance vyplávajú na povrch, vyberte ich sitkom alebo dierovanou varechou, polejejte maslom a premiešajte. 

    NÁŠ TIP: Šúľance môžete podávať posypané tvarohom, orechmi, mletým makom a práškovým cukrom, prípadne poliate medom.  Chutia aj naslano, opečené na masti, posypané opraženou cibuľou a slaninou alebo s opečenými hubami...

    HUBOVÉ ŠÚĽANCE

    Potrebujete:

    • 500 g šúľancov
    • 500 g zmesi húb (hliva ustricovitá, šampiňóny, kuriatka, dubáky...)
    • malá šalotka
    • 2 strúčiky cesnaku
    • soľ, korenie
    • maslo, olivový olej
    • za hrsť petržlenovej vňate

    POSTUP:

    1. Šúľance uvarte v osolenej vode, sceďte a pokvapkajte olivovým olejom.
    2. Šalotku pokrájajte na pásiky, dajte do panvice s rozohriatym maslom a restujte. Pridajte očistené, nakrájané huby, zvýšte plameň a sprudka ich osmažte. Potom vmiešajte nasekaný cesnak, osoľte, okoreňte a pridajte lyžicu masla.
    3. Do hubovej zmesi zamiešajte uvarené šúľance a prehrejte. Pridajte za hrsť nasekanej petržlenovej vňate a môžete podávať.

    Z toho istého cesta môžete pripraviť sladké šúľance posypané orechmi, nastrúhanou citrónovou kôrou a poliate maslom a pomarančovou šťavou.

    KAPUSTOVÉ ŠÚĽANCE

    Cesto pripravte podľa zákadného receptu. V kastróle opečte na masti nakrájanú cibuľu, pridajte rascu a kyslú kapustu. Namiesto masti môžete najskôr opiecť slaninku a potom ňou posypať šúľance.

    OPEČENÉ  ŠÚĽANCE - aj s bryndzou

    Šúľance pripravené a uvarené podľa základného receptu dobre sceďte a opečte na oleji alebo na masti. Posypte udusenou kyslou kapustou a opečenou slaninou alebo na slano ochuteným tvarohom a kyslou smotanou. Môžete ich posypať kôprom.  A ak ich vyskúšate s bryndzou zmiešanou s kyslou smotanou, nebudete veriť...!

    MAKOVÉ I ORECHOVÉ

    Podľa receptu mamy "makovej" farmárky Gabriely Čechovičovej. 

    ŠÚĽANCE S MAKOM

    Takto ich má najradšej spevák Tomáš Buranovský.  Vyskúšajte recept podľa jeho babky!

    S OPEČENOU STRÚHANKOU

    Okrem nej ich posypte tvarohom a ovocím! 

    ŠÚĽANCE SO ZELENINOU

    Na hrubšie nastrúhaná  mrkva, petržlen, hrášok i kukurica. Opečte na troche olivového oleja so šalotkou alebo pórom. Premiešajte so šúľancami. Hotovo! Prípadne ešte posypte syrom...

    ŠÚĽANCE S PRAŽENICOU

    Vylepšíte ich opečenou klobásou, cibuľou a bylinkami. Namiesto klobásy môže byť slaninka, ale budú chutiť  aj bez mäsa, napríklad posypené  čedarom alebo fetou.

    ŠÚĽANCE S TVAROHOM ALEBO LIESKOVÝMI ORECHMI

    Dva recepty z jedného cesta. Nebudete si vedieť vybrať... V oboch prípadoch scedené horúce šúľance polejte v mise maslom a posypte rozmrvenýcm hrudkovým tvarohom aleb na jemno pomletými orieškami s práškovým cukrom.