ZAPEKANÉ palacinky s tvarohom: Pridajte ešte pár hrozienok
28. 9. 2021, 9:34 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo
Nikto vám ich neodmietne.
- Dĺžka prípravy (min): 60
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Na cesto:
- 500 ml mlieka
- 2 ks vajcia
- 240 g polohrubej múky
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 1 ks olej
- 1 ks soľ
- 1 ks maslo na vymastenie formy
Na plnku:
- 250 g tučného tvarohu
- 1 ks vajce
- 2 lyžice práškového cukru
- 2 lyžice hrozienok
- 1 ks nastrúhanú kôru z ½ citróna v bio kvalite
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 ks slivkový lekvár
Na polevu:
- 200 ml kyslej smotany
- 100 ml mlieka
- 2 ks vajcia
Na posypanie:
- 2 hrste nahrubo posekaných vlašských orechov
- 1 ks práškový cukor
Postup
Krok 1
Mlieko, celé vajcia, preosiatu múku, cukor a štipku soli vymiešajte na hladké cesto. Nechajte pár minút postáť a opäť premiešajte. Na pomastenej horúcej panvici upečte tenké palacinky.

Zdroj: youtube
Krok 2
Pripravte plnku: v miske zmiešajte tvaroh, vajce, cukor, hrozienka, nastrúhanú citrónovú kôru a vanilínový cukor.
Krok 3
Hotové palacinky v strede potrite slivkovým lekvárom a naplňte tvarohovou plnkou. Stočte ich a poukladajte do maslom vymastenej hranatej zapekacej misy tesne vedľa seba. 4
Krok 4
Rúru vyhrejte na 180/160 °C. Kyslú smotanu vyšľahajte s mliekom a vajcami vylejte na palacinky vo forme. Dajte do vyhriatej rúry a zapekajte asi 15 minút. Zapečené palacinky naporciujte a posypte orechmi a cukrom.