Jedlo môjho detstva: ŽEMĽOVKA Romana Poláčika aj RECEPT!
20. 2. 2021, 12:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 22:20)

Zdroj: Peter Zakovic
Reklama
„Milujem každú jej ingredienciu zvlášť... no keď sa spoja v tejto dobrote, ktorú mi robievala mamina, som zas doma na Orave a mám desať rokov. Dokonalý stroj času,“ usmieva sa herec Roman Poláčik.
„Keď žemľovka, tak od maminy. Ale teraz najradšej kuchtím úplne nové jedlá. Také, ktoré si vyžadujú veľa mojej pozornosti a vyvolávajú vo mne napätie – z neprebádaného aj z toho, či sa podaria a budú chutiť mojej manželke Katke aj mojim hosťom.“
Zdroj: archív R.P.
Roman ako dieťa
Žemľovka s tvarohom a jabĺčkami
Zdroj: archív
Žemľovka
ZA PLECH, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
- 1 vianočka (750 g)
- 300 ml plnotučného mlieka
- 125 g masla (plus na vymazanie formy)
- 200 g kryštálového cukru (plus 1 lyžica na sneh)
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 5 jabĺk
- 6 vajec
- 1 balíček škoricového cukru
- 500 g plnotučného hrudkovitého tvarohu
- kôra z biocitróna
POSTUP:
- Vianočku nakrájajte na plátky a rozdeľte na tri rovnaké kôpky. Zohrejte mlieko, 25 g masla, 100 g cukru a 1 balíček vanilkového cukru. Primiešajte 3 žĺtky.
- Jablká nastrúhajte, posypte škoricovým cukrom a nechajte chvíľu odstáť.
- Sto gramov zmäknutého masla, zvyšných 100 g cukru a vanilkový cukor vyšľahajte do peny. Postupne pridajte 3 žĺtky, tvaroh, citrónovú kôru a sneh z troch bielkov.
- Do plechu alebo formy (30 x 20 cm) vymastenej maslom ukladajte plátky vianočky namočené v ochutenom mlieku. Na ne natrite celú tvarohovú zmes. Na tvaroh poukladajte druhú časť „mliečnej“ vianočky. Potom rozložte jemne vytlačené nastrúhané jabĺčka. Zakryte ich poslednou vrstvou vianočky a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 °C na 30-35 minút.
- Zo zvyšných 3 bielkov a z lyžice cukru vyšľahajte tuhý sneh a rozotrite ho na upečenú žemľovku. Pečte ešte 10 minút, kým sneh pekne nezozlatne. Žemľovku nechajte chvíľku vychladnúť, a môžete servírovať.