Reklama

Jedlo môjho detstva: ŽEMĽOVKA Romana Poláčika aj RECEPT!

Roman Poláčik

Zdroj: Peter Zakovic

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Milujem každú jej ingredienciu zvlášť... no keď sa spoja v tejto dobrote, ktorú mi robievala mamina, som zas doma na Orave a mám desať rokov. Dokonalý stroj času,“ usmieva sa herec Roman Poláčik.

„Keď žemľovka, tak od maminy. Ale teraz najradšej kuchtím úplne nové jedlá. Také, ktoré si vyžadujú veľa mojej pozornosti a vyvolávajú vo mne napätie – z neprebádaného aj z toho, či sa podaria a budú chutiť mojej manželke Katke aj mojim hosťom.“

Zdroj: archív R.P.

Roman ako dieťa

Žemľovka s tvarohom a jabĺčkami

Zdroj: archív

Žemľovka

ZA PLECH, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 vianočka (750 g)
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 125 g masla (plus na vymazanie formy)
  • 200 g kryštálového cukru (plus 1 lyžica na sneh)
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 5 jabĺk
  • 6 vajec
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 500 g plnotučného hrudkovitého tvarohu
  • kôra z biocitróna

POSTUP:

  1. Vianočku nakrájajte na plátky a rozdeľte na tri rovnaké kôpky. Zohrejte mlieko, 25 g masla, 100 g cukru a 1 balíček vanilkového cukru. Primiešajte 3 žĺtky.
  2. Jablká nastrúhajte, posypte škoricovým cukrom a nechajte chvíľu odstáť.
  3. Sto gramov zmäknutého masla, zvyšných 100 g cukru a vanilkový cukor vyšľahajte do peny. Postupne pridajte 3 žĺtky, tvaroh, citrónovú kôru a sneh z troch bielkov.
  4. Do plechu alebo formy (30 x 20 cm) vymastenej maslom ukladajte plátky vianočky namočené v ochutenom mlieku. Na ne natrite celú tvarohovú zmes. Na tvaroh poukladajte druhú časť „mliečnej“ vianočky. Potom rozložte jemne vytlačené nastrúhané jabĺčka. Zakryte ich poslednou vrstvou vianočky a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 °C na 30-35 minút.
  5. Zo zvyšných 3 bielkov a z lyžice cukru vyšľahajte tuhý sneh a rozotrite ho na upečenú žemľovku. Pečte ešte 10 minút, kým sneh pekne nezozlatne. Žemľovku nechajte chvíľku vychladnúť, a môžete servírovať.

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.