S Veronikou a jej deťmi sme piekli dukátové buchtičky pre buchtičky z mäsa a kostí
17. 8. 2020, 14:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 17:01)

Zdroj: Laura Witteková
Tie z mäsa a kostí zapojte do prípravy dukátových, ktoré tak veľmi ľúbia. Budú im chutiť ešte viac.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
Dukátové buchtičky s vanilkovým pudingom

Zdroj: Laura Witteková
Dukátové buchtičky s vanilkovým pudingom
PRE CELÚ RODINU PRÍPRAVA 35 MINÚT PEČENIE 15 MINÚT
SUROVINY
Na buchtičky:
- 220 g hladkej špaldovej múky
- 280 g polohrubej múky
- 350 ml mlieka
- 50 g roztopeného masla
- 10 g droždia
- 5 lyžíc krupicového cukru
- 1 a pol lyžice citrónovej šťavy
- pol lyžičky soli
- maslo na potieranie
Na vanilkový puding:
- 600 ml mlieka
- 3-4 lyžice krupicového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 balíček vanilkového pudingu
- maliny na ozdobu
Zdroj: Laura Witteková
Buchtičky pre buchtičky
POSTUP
- Do misky dajte 100 ml teplého mlieka, 10 g droždia, 1 lyžicu cukru, lyžicu hladkej múky. Premiešajte a nechajte na teplom mieste vzísť kvások – asi 10-15 minút.
- Do misy preosejte 220 g hladkej špaldovej múky a 280 g polohrubej múky. Pridajte 4 lyžice krupicového cukru a pol lyžičky soli. Premiešajte.
K múke prilejte kvások, 250 ml mlieka, 50 g roztopeného a schladnutého masla, 1 a pol lyžice citrónovej šťavy a vymieste hladké jemné cesto. - Cesto dajte do pomúčenej misy a nechajte 40-60 minút kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem.
Vykysnuté cesto preložte na dosku a ušúľajte do tvaru užšieho valca. Z neho odkrajujte približne rovnaké kúsky cesta a tvarujte malé buchtičky. Uložte ich do vymasteného plechu a všetky potrite maslom. Prikryte utierkou a nechajte ešte 15 minút podkysnúť. Potom ich dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 C na 15 minút.
Zdroj: Laura Witteková
Buchtičky pre buchtičky
4. Buchtičky vyberte z rúry a nechajte trochu vychladnúť. Zatiaľ pripravte vanilkový puding: Do hrnca dajte 500 ml mlieka s 3-4 lyžicami krupicového cukru a nechajte zohriať pod bod varu.
100 ml mlieka dobre zmiešajte s 1 lyžičkou vanilkového extraktu a balíčkom vanilkovým pudingom. Pridajte do zohriateho osladeného mlieka a uvarte nie príliš hustý puding.
5. Buchtičky rozložte do tanierov, polejte vanilkovým pudingom, ozdobte malinami a môžete podávať.
Zdroj: Laura Witteková
Buchtičky pre buchtičky