Reklama

Chlebík ZDRAŽEL o viac ako 30 percent: Zdražie ešte viac, NAUČTE sa TENTO priamo od pekárov!

"Nevzdávajte sa. Upiecť chlieb je umenie, žiada si svoj čas, viacero pokusov... a keď vám raz vyjde, pôjde to už ako po masle,” sľubuje Robert.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Recept naň máme priamo zo šamorínskej remeselnej pekárne Bajkery, kde sa pre ich vychýrený chlieb dvere nezatvoria. Ochutnali sme ho a je naozaj geniálny!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Úžasne voňavá CITRÓNOVÁ BÁBOVKA: Máte ju na stole RAZ-DVA! Teaser
    Zdroj: NMH

    Sny sa plnia. Robert Takács otvoril remeselnú, eko friendly pekáreň, podobnú tej, do ktorej sa kedysi zaľúbil na Islande. Ako vyrobiť dokonalý kváskový chlebík, to sa naučil v známej peštianskej pekárni Jenöi pékség. „Fascinuje ma jeho aróma, tmavšia farba oproti klasickému a najmä neodolateľne chrumkavá kôrka. Zdravotné benefity sú plus, samozrejme,“ vraví, keď sa so svojimi parťákmi púšťa do miesenia cesta. V šamorínskej Bajkery to vonia jedna báseň, dvere sa tu pre vychýrený chlieb a sladké kváskové dobroty nezatvoria. A nech sa páči, TU je RECEPT na ich fantastický chlebík:

    Kváskový celozrnný chlieb so semiačkami

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Vychýrený chlebík zo šamorínskej pekárne. Upečte si ho doma!

    1 KUS, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    • 500 g celozrnnej múky (ideálne z kamenného mlyna)
    • 400 g vody
    • 100 g aktívneho pšeničného kvásku
    • 13 g soli
    • za hrsť semiačok (tekvicové, slnečnicové, ľanové)

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Parádny HRNČEKOVÝ KOLÁČ s kávou: Aha, máte ho za 30 minút! Teaser
      Zdroj: NMH

      POSTUP:

      1. V mise zmiešajte múku a vodu. Pridajte kvások, miešajte 5 minút, potom prisypte soľ a miešajte ďalších 5 minút. Tekvicové a slnečnicové semiačka opečte nasucho na panvici, ľanové zalejte horúcou vodou, aby napučali. Potom ich zapracujte do cesta – trochu si nechajte na posypanie chleba
      2. Hotové cesto nechajte 3 hodiny odpočívať pri izbovej teplote, ale každú hodinu ho premieste.
      3. Z cesta vytvarujte guľu, nechajte 15 minút oddychovať a vytvarujte bochník do ošatky. Posypte ho zvyšnými semiačkami a pri izbovej teplote nechajte kysnúť 8 hodín, prípadne v chladničke 12 až 18 hodín.
      4. Na ďalší deň chlebík zvrchu jemne narežte a dajte piecť pri 240 °C na 30 minút.

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.