Chlebík ZDRAŽEL o viac ako 30 percent: Zdražie ešte viac, NAUČTE sa TENTO priamo od pekárov!
12. 10. 2022, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: MATEJ KALINA
Recept naň máme priamo zo šamorínskej remeselnej pekárne Bajkery, kde sa pre ich vychýrený chlieb dvere nezatvoria. Ochutnali sme ho a je naozaj geniálny!
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Sny sa plnia. Robert Takács otvoril remeselnú, eko friendly pekáreň, podobnú tej, do ktorej sa kedysi zaľúbil na Islande. Ako vyrobiť dokonalý kváskový chlebík, to sa naučil v známej peštianskej pekárni Jenöi pékség. „Fascinuje ma jeho aróma, tmavšia farba oproti klasickému a najmä neodolateľne chrumkavá kôrka. Zdravotné benefity sú plus, samozrejme,“ vraví, keď sa so svojimi parťákmi púšťa do miesenia cesta. V šamorínskej Bajkery to vonia jedna báseň, dvere sa tu pre vychýrený chlieb a sladké kváskové dobroty nezatvoria. A nech sa páči, TU je RECEPT na ich fantastický chlebík:
Kváskový celozrnný chlieb so semiačkami
Zdroj: MATEJ KALINA
Vychýrený chlebík zo šamorínskej pekárne. Upečte si ho doma!
1 KUS, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g celozrnnej múky (ideálne z kamenného mlyna)
- 400 g vody
- 100 g aktívneho pšeničného kvásku
- 13 g soli
- za hrsť semiačok (tekvicové, slnečnicové, ľanové)
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
POSTUP:
- V mise zmiešajte múku a vodu. Pridajte kvások, miešajte 5 minút, potom prisypte soľ a miešajte ďalších 5 minút. Tekvicové a slnečnicové semiačka opečte nasucho na panvici, ľanové zalejte horúcou vodou, aby napučali. Potom ich zapracujte do cesta – trochu si nechajte na posypanie chleba
- Hotové cesto nechajte 3 hodiny odpočívať pri izbovej teplote, ale každú hodinu ho premieste.
- Z cesta vytvarujte guľu, nechajte 15 minút oddychovať a vytvarujte bochník do ošatky. Posypte ho zvyšnými semiačkami a pri izbovej teplote nechajte kysnúť 8 hodín, prípadne v chladničke 12 až 18 hodín.
- Na ďalší deň chlebík zvrchu jemne narežte a dajte piecť pri 240 °C na 30 minút.