Najchutnejšie HRNČEKOVÉ KOLÁČE: Vyskúšajte naše recepty pre LENIVÉ GAZDINKY
11. 10. 2022, 12:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Laura Witteková
No veríme, že ich oceníte aj ak je pečenie vaše veľké hobby. Ušetríte čas a jeseň nimi krásne rozvoniate!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo
Zdroj: Dobré jedlo/archív
Galéria k článku

STRAKATÝ KAKAOVO-TVAROHOVÝ KOLÁČ
ZA PLECH, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30-40 MINÚT
POTREBUJETE:
Na tvarohovú zmes:
- 500 g jemného tvarohu
- 1 šálka mlieka
- 2 vajcia
- trištvrte šálky práškového cukru
- 1 balíček vanilkového pudingu
Na kakaové cesto:
- 2 vajcia
- 1 hrnček kryštálového cukru
- trištvrte hrnčeka slnečnicového oleja
- 1hrnček mlieka
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 hrnček špaldovej celozrnnej múky
- 3 lyžice kakaa holandského typu
- pol hrnčeka lieskových orieškov (posekaných na hrubo)
- 1 balíček kypriaceho prášku
- kakao a oriešky na ozdobu
POSTUP:
- Rúru zohrejte na 170 °C. V mise zmiešajte všetky suroviny na tvarohovú zmes a dajte bokom.
- Pripravte kakaové cesto: Vymiešajte vajcia s cukrom, postupne pridajte olej, mlieko, obe múky, kakao, oriešky aj kypriaci prášok.
- Na plech (34 x 24 cm) vyložený papierom na pečenie vylejte 2/3 kakaového cesta a rozotrite naň celú tvarohovú zmes. Zvyšnú kakaovú zmes ukladajte lyžicou na tvarohovú vrstvu, aby na nej vznikli pekné fliačiky.
- Koláč pečte 30-40 minút a potom ho nechajte dobre vychladnúť. Pred podávaním ho ešte posypte kakaom a posekanými orieškami.
Recept na skvelý hrnčekový banánový koláč nájdete na ďalšej strane>>

OBRÁTENÝ BANÁNOVÝ KOLÁČ S KARAMELOM
1 KUS, PRÍPRAVA 30 MINÚT + 30 MINÚT CHLADENIE CESTA, PEČENIE 35 MINÚT
POTREBUJETE:
- 1 a pol hrnčeka hladkej špaldovej múky
- 100 g masla
- 1 vajce
- štvrť hrnčeka trstinového cukru
- 1 lyžička kypriaceho prášku
Na karamel:
- pol hrnčeka kryštálového cukru
- 3 lyžice masla
- 3 zrelé banány
POSTUP:
- Rúru vyhrejte na 200 °C a pripravte cesto. Jednoducho zmiešajte všetky ingrediencie. Potom cesto nechajte v chladničke pol hodiny odpočinúť.
- Do hrnca s hrubým dnom nasypte cukor a zahrievajte, kým sa neroztopí. Keď má zlatú farbu, pridajte maslo a miešajte, aby sa rozpustilo. Hotový karamel vylejte do formy na chlebíček a naň poukladajte prepolené banány (opatrne, karamel je ešte stále veľmi horúci).
- Cesto rozvaľkajte na veľkosť formy a zakryte ním banány. Okraje cesta zastrčte do formy a dajte piecť na 35 minút. Upečený koláč pomocou taniera ihneď prevráťte, aby karamel nestuhol.
Na ďalšej strane nájdete recept na sypaný hrnčekový koláč podľa speváčky Martiny Schindlerovej>>

BEZLEPKOVÝ HRNČEKOVÝ SYPANÝ KOLÁČ
6 porcií, príprava 20 minút, pečenie 45 minút
POTREBUJETE:
Na sypkú vrstvu:
- 1 hrnček mletých orechov
- 1 hrnček jemných ovsených vločiek (môžete rozmixovať)
- 1 a pol hrnčeka mletého maku
- 3 lyžice kokosového alebo trstinového cukru
Na mokrú vrstvu:
- 7 jabĺk
- 1 balenie gaštanového pyré (nemusí byť)
Na poliatie a vymastenie:
- 3 lyžice kokosového oleja alebo masla
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Speváčka Martina Schindlerová v kuchyni Dobrého jedla
POSTUP:
- Pomer sypkých surovín si môžete upraviť podľa toho, čo máte doma, alebo podľa svojej chuti. Zmiešajte orechy, mak a vločky s cukrom. Sypká vrstva je hotová.
- Jablká umyte, ošúpte, zbavte jadierok, nahrubo nastrúhajte. Nechajte chvíľu odležať a trocha vyžmýkajte.
- Okrúhlu formu vymastite kokosovým olejom a môžete vysypať strúhaným kokosom. Na dno formy nasypte tenkú vrstvu sypkej zmesi a striedajte ju s mokrou vrstvou nastrúhaných jabĺk tak, aby ste skončili sypkými ingredienciami navrchu. Sypká zmes by mala mať šesť vrstiev.
- Do stredu koláča môžete jednu vrstvu jabĺk vymeniť za nastrúhané gaštanové pyré. V tejto melódii ingrediencií chutí gaštanové pyré vynikajúco.
- Vrch pokvapkajte kokosovým olejom alebo naň poukladajte plátky masla. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C približne 45 minút. Po upečení nechajte koláč dobre vychladnúť.
Prečítajte si tiež: