Tieto POTRAVINY ZVYŠUJÚ STRES: Radšej ich v strave obmedzte
4. 10. 2022, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Shutterstock
Niektoré totiž uvoľňujú stresový hormón kortizol, ktorý môže vyvolať únavu i depresiu. Máme pre vás aj zdravé rady!

Kortizol je v určitej chvíli prospešný, pretože nás nabíja energiou a optimalizuje naše intelektuálne schopnosti. Ak sa situácia, ktorá stres vyvolala, uspokojivo vyrieši, napätie sa zníži a organizmus sa vráti do pôvodného stavu. Problém je keď stres naďalej pretrváva. Chronický stres a úzkosť vedú k nadmernému vylučovaniu kortizolu nadobličkami, čo narúša hormonálnu rovnováhu v tele. Zníži sa hladina dopamínu, čo vedie k pocitu neustálej únavy, a tiež sérotonínu, čo sa prejaví zlou náladou a depresiou. Zaujímavé informácie na túto tému priniesol portál Zdravie.
Zdroj: Shutterstock
Pri strese si niektorými potravinami nervozitu ešte zhoršíte.
Ovplyvnia náladu
„Celkovo 50 percent dopamínu a až 90 percent sérotonínu sa tvorí v črevách. Črevný sérotonín teda môže ovplyvniť našu náladu či spánok,"
vraví gastroenterológ MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH. Ak by sme teda k nedobrému hormonálnemu rozpoloženiu pridali ešte nevhodnú stravu, akoby sme priliali olej do ohňa. V prípade chronického stresu sa odporúča vyhýbať sa potravinám, ktoré spôsobujú vylučovanie kortizolu.
Na ďalšej strane sa dozviete, ktoré sú to >>>

9 potravín, ktorým sa v strese vyhýbajte
1. Káva
Zdroj: Shutterstock
Kofeín zvyšuje produkciu kortizolu, pretože stimuluje kôru nadobličiek. V prípade chronického stresu je najlepšie vyhnúť sa pitiu príliš veľkého množstva kávy.
2. Sladké potraviny
Zdroj: Laura Witteková
Existujú dva typy stresu. Okrem pozitívneho a negatívneho poznáme aj bežný a existenčný. Bežný je nebezpečný najmä v tom, že ho zažívame každý deň. A každý deň učíme telo pýtať si za trocha psychického diskomfortu sladkú odmenu. Najmä tento druh stresu zvykneme kompenzovať cukrom a sladkosťami. Jedávate sladké jedlá, aby ste sa psychicky uvoľnili? Robíte chybu! Hladina cukru v krvi sa zvyšuje a telo produkuje viac kortizolu, aby hladinu vyrovnalo. Aj v prípade stresu telo produkuje viac kortizolu. Na zníženie stresu je preto lepšie jesť menej sladkých potravín.
Náš tip: Ak sa bez kávy neprebudíte, alebo ju potrebujete piť aj v priebehu dňa, obmedzte jej sladenie, alebo ju pite radšej bez cukru.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

3. Diétne limonády
Zdroj: Shutterstock
Nápoje obsahujúce sladidlá zvyšujú hladinu kortizolu dokonca ešte viac, ako nápoje obsahujúce cukor. Pite radšej čistú vodu, prípadne ochutenú citrónom, bylinkami alebo ovocím.
4. Alkohol
Zdroj: Shutterstock
Pravidelná a nadmerná konzumácia alkoholu zvyšuje úzkosť a zhoršuje náladu znížením serotonínu a výrazným vylučovaním kortizolu, čo zvyšuje stres.
Náš tip na nealko drink: V pohári zľahka rozdrvte maliny s mätou, premiešajte s citrónovou alebo pomarančovou šťavou a dolejte vodou alebo minerálkou.
Zdroj: Shutterstock
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
5. Vyprážané jedlá
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Strava bohatá na spracované potraviny ako vyprážané jedlá, biele pečivo, sladké dezerty, spracované mäso a podobne zvyšuje riziko stresu a depresie až o 58 %. Zlé tuky sú podľa výskumov jednoducho stresujúce živiny.
6. Čipsy
Zdroj: ZDRAVIE
Máte pocit, že vám malý balíček čipsov dodá energiu? V skutočnosti je tento účinok veľmi dočasný a rýchlo sa vytratí, čo spôsobí akýsi efekt, akoby na vás zrazu padol stres. No všetko zle.
Náš tip na chrumkanie: Nakrájajte na pásiky alebo plátky mrkvu, reďkovku či kaleráb. Alebo si upečte zemiaky prípadne tekvicu v rúre na minimálnom množstve oleja.
Zdroj: Laura Witteková
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
7. Veľmi slané jedlá
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Nadbytok soli podporuje stratu vápnika a zadržiavanie vody v tkanivách, čo posilňuje vedľajšie účinky kortizolu. Vyhnite sa bezmyšlienkovému soleniu jedla predtým než ho vôbec ochutnáte a dávajte si pozor na hotové jedlá, hranolky, chrumky, dresingy apodobne, ktoré majú veľmi vysoký obsah soli.
8. Biely chlieb & spol.
Zdroj: Laura Witteková
Potraviny s vysokým glykemickým indexom zahŕňajú výrobky s vysokým obsahom cukru a rafinovaných škrobov, ako sú cereálie a biela múka - biely chlieb, pečivo, hotové jedlá, raňajkové cereálie, ďalej biela ryža, biely cukor, zemiaky... Tie všetky zvýšia hladinu cukru v krvi a tým aj sekréciu kortizolu a stres.
9. Syry & spol.
Zdroj: Shutterstock
Vyhýbajte sa jedlám bohatým na nasýtené tuky ako vajcia, syry, maslo a podobne, ktoré sú stresovými živinami a testujú regulačné mechanizmy tela. Nasýtené tuky zvyšujú stres.
Náš tip: Dávajte prednosť tmavému a celozrnnému chlebu, menej tučným syrom a soľte minimálne. Jedlá dochucujte radšej bylinkami a koreninami.
Prečítajte si tiež: