Reklama

6 dôvodov, prečo jesť JABLKÁ KAŽDÝ DEŇ: Výborné sú aj v týchto koláčikoch!

Jablkové koláčiky

Zdroj: Dobré jedlo

Reklama

Zdravotné účinky tohto šťavnatého ovocia určite poznáte, aj keď vás možno niektoré prekvapia.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:19
Remaining Time 0:19
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Klobásový trapas Romana Juraška: Poriadne to poplietol!

    Jablká je obľúbeným ovocím počas celého roka, ale práve na jeseň je ich sezóna. Hýria všetkými možnými farbami a aj chuťou a textúrou sa jednotlivé druhy od seba líšia. Zaujímavosti o tomto (ne)obyčajnom ovocí priniesol časopis Zdravie.

    6 dôvodov pre zdravie

    Zdroj: Laura Witteková

    Najobľúbenejšie ovocie

    1. Imunita

    Dajte si ho na desiatu alebo olovrant a súčasne príjmete aj potrebnú dávku vitamínu C, ktorý je potrebný pre podporu vašej imunity, najmä v sychravom a studenom období.

    2. Srdce a cievy

    Flavonoid kvercetín bráni ukladaniu cholesterolu v cievach a následnému vzniku aterosklerózy, znižuje riziko tvorby tromóz a infarktu.

    Článok pokračuje na ďalšej strane>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:13
    Remaining Time 0:13
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      SLIVKOVÉ GULE, ktoré budete milovať! Pripravte si túto dobrotu. -TEASER

      Zdroj: Shutterstock

      Veľa zdraviu prospešných látok obsahuje aj čistá jablčná šťava.

      3. Trávenie a chudnutie

      Ak máte problém so zápchou, jablko denne to vyrieši. Obsahuje približne 5 gramov vlákniny, ktorá sa nachádza hlavne v šupke, preto ho jedzte aj s ňou. Pri chudnutí je ideálnou voľbou, pretože stredne veľké jablko obsahuje len 140 kalórií.

      4. Mozog a nervy

      Blahodarnými účinkami flavonoidov, významných látok v jablku, sa zaoberala štúdia z roku 2022, ktorá bola publikovaná v časopise Neurology. Sledovala 599 žien a 652 mužov s Parkinsonovou chorobou. Konzumácia týchto fytochemikálií bola u účastníkov štúdie spojená s nižším rizikom úmrtnosti na toto ochorenie. V časopise Frontiers in Aging Neuroscience bola v roku 2021 publikovaná štúdia, v ktorej jej autori potvrdili významné účinky flavonoidov na rozvoj kongnitívnych funkcií a zlepšenie mozgovej a nervovej činnosť. Ďalšie výskumy potvrdzujú, že tieto významné látky môžu znížiť aj riziko Alzheimerovej choroby, ako na svojich stránkach informuje Every Day Health.

      5. Pľúca

      Liečivé účinky majú aj polyfenoly obsianuté v jablkách a účinne bojujú proti respiračným a pľúcnym ochoreniam.

      6. Cukor v krvi

      Jablká pomáhajú udržať hladinu glukózy v krvi, a preto sú vhodné aj pre diabetikov, pretože nezvyšujú glykémiu. 

      Na ďalšej strane nájdete recept na šťavnaté koláčiky s jablkami>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:14
      Remaining Time 0:14
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Šťavnatý JABLKOVÝ KOLÁČ ktorý máte hotový raz dva! - TEASER

        Jablkové koláčiky s marcipánom

        6 OKRÚHLYCH FORMIČIEK S PRIEMEROM 12 CM 

        POTREBUJETE:

        NA CESTO:

        • 125 g studeného masla
        • 200 g hladkej múky
        • 75 g kyslej smotany
        • štipka soli

        NA PLNKU:

        • 50 g marcipánu
        • 300 g ošúpaných jabĺk
        • 2 lyžičky kukuričného škrobu
        • 30 g trstinového cukru

        NA POSÝPKU:

        • 100 g polohrubej múky
        • pol lyžičky kypriaceho prášku
        • 50 g hnedého cukru
        • pol lyžičky mletej škorice
        • 60 g studeného masla

        POSTUP:

        1. Pripravte cesto: Studené maslo s múkou rýchlo spracujte na drobivú zmes. Pridajte smotanu, soľ a vypracujte cesto. Vložte do mikroténového vrecka a na 30 minút odložte do chladu.
        2. Medzitým pripravte plnku: Jablká pokrájajte na kocky, premiešajte s cukrom a kukuričným škrobom. Chvíľu duste a nechajte vychladnúť.
        3. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 2-3 mm a vykrojte kolieska, ktorými vyložíte formičky. Marcipán nakrájajte na drobné koky alebo nastrúhajte.
        4. Rúru vyhrejte na 170 °C. Na posýpku prstami zmiešajte múku s kypriacim práškom, cukrom,  so škoricou a studeným maslom.  Na cesto vo formičkách navrstvite jablkovú plnku a marcipán, posypte posýpkou a vložte do vyhriatej rúry. Pečte asi 15 minút.

        Náš tip: Cesto nemusíte vaľkať, stačí z neho odkrojiť kúsky a vtlačiť do formičiek.

        Prečítajte si tiež: