TRADIČNÉ NEDEĽNÉ ZÁKUSKY: Nemusíte ich kupovať v cukrárni!
9. 10. 2022, 9:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Kávové zrná, laskonky, venčeky, veterníky, špice, krémeše, gaštanové jazýčky... S našimi receptami ich pripravíte aj doma.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Kávové zrná
20 KUSOV, PRÍPRAVA: 40 MINÚT + CHLADENIE
POTREBUJETE:
- 100 g masla + 50 g na obalenie
- 2 lyžice práškového cukru
- 2 lyžice mletej kávy
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice salka
- 2 lyžičky rumu
- 80 g piškót
- 300 g marcipánu a 100 g horkej čokolády na obalenie
POSTUP:
- Všetky suroviny na zrná okrem marcipánu a čokolády zmiešajte, vytvarujte z nich valček a dajte ho aspoň na pol hodiny do chladničky. S hmotou sa vám bude lepšie pracovať.
- Chladnú hmotu rozdeľte na rovnaké časti a vytvarujte z nich kávové zrná.
- Marcipán rozvaľkajte, rozkrájajte a obaľte v ňom zrná. V strede každého urobte varechou priehlbinu, aby ste docielili tvar kávového zrnka. Opäť dajte do chladničky.
- Pripravte čokoládovú polevu: Čokoládu s maslom roztopte a premiešajte. Obaľte v nej každé zrno a dajte stuhnúť do chladničky.
Na ďalšej strane nájdete recept na likérové špice>>

Zdroj: NMH
Likérové špice
Tento zákusok si vyžaduje špeciálnu trubičku a trocha trpezlivosti. No príprava nie je taká zložitá, ako by sa zdalo. Recept nájdete TU!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Likérové špice
Na ďalšej strane nájdete recept na laskonky>>

Krehké laskonky
Môžete ich pripraviť s orechmi alebo kokosom. Krém vyskúšajte karamelový alebo kávový. Recept nájdete TU!
Na ďalšej strane nájdete recept na Opitého Izidora>>

Opitý Izidor
30 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
- 4 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 150 g masla
- 120 g mletých orechov
- 80 g polohrubej múky
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 1,5 lyžice kakaa
- 120 g marhuľového džemu
Na orechovú plnku:
- 200 g nahrubo mletých orechov
- 120 g práškového cukru
- 100 g hrozienok
- 100 ml rumu
- pol lyžičky mletej vanilky
Na krém:
- 300 ml mlieka
- 1 balíček Zlatého klasu
- 2 lyžice kakaa
- 80 g práškového cukru
- 250 g masla
Na polevu:
- 100 g čokolády
- 50 g masla
- 250 ml šľahačkovej smotany
- zopár orechov na ozdobu
Postup nájdete na ďalšej strane>>
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Opitý Izidor
POSTUP:
- Bielky oddeľte od žĺtkov a vyšľahajte do tuhého snehu. Žĺtky vyšľahajte s cukrom a maslom do peny. Pridajte mleté orechy, múku s kypriacim práškom, kakao a všetko dobre premiešajte. Do hmoty zľahka zamiešajte sneh a cesto uhlaďte na plech (24 x 24 cm). Pečte pri teplote 180 °C asi 20 minút. Potom nechajte korpus dobre vychladnúť.
- Vychladnutý korpus potrite marhuľovým džemom. V miske zmiešajte nahrubo pomleté orechy s cukrom, hrozienkami, rumom a s vanilkou. Plnkou potrite džemovú vrstvu.
- Pripravte krém: V mlieku rozmiešajte Zlatý klas s kakaom a uvarte hustý puding. Dajte chladiť. Maslo vyšľahajte s cukrom do peny a postupne k nemu pridávajte vychladnutý puding. Hotovým krémom potrite orechovú vrstvu a dajte chladiť.
- Pripravte čokoládovú polevu: Čokoládu s maslom roztopte a primiešajte smotanu. Polevou polejte koláč a nechajte ho opäť stuhnúť. Podávajte ozdobený orechmi.
Na ďalšej strane nájdete recept na gaštanové jazýčky>>

Gaštanové jazýčky
25 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE
POTREBUJETE:
- 50 g hrozienok
- 25 ml rumu
- 500 g gaštanového pyré
- 100 g masla
- 100 g mletých orechov
- 100 g piškót
- trochu práškového cukru (ak by bola hmota málo sladká)
Na polevu:
- 100 g čokolády
- 50 g masla
- 25 g oleja
- 250 ml šľahačkovej smotany na ozdobu
POSTUP:
- Hrozienka namočte do rumu deň vopred. Všetky ingrediencie (už aj s hrozienkami) dobre premiešajte a vypracujte hustú hmotu. Sformujte ju do valca, zabaľte do fólie a dajte zachladiť.
- Hmotu krájajte na kúsky a formujte do tvaru jazýčkov. Dajte ich stuhnúť do chladničky.
- Pripravte čokoládovú polevu: V malom kastróle zohrejte čokoládu s maslom a olejom. Hotovou polevou polejte jazýčky a nechajte ich stuhnúť. Jazýčky pred podávaním ozdobte vyšľahanou šľahačkou.
Prečítajte si tiež: