Reklama

TRADIČNÉ NEDEĽNÉ ZÁKUSKY: Nemusíte ich kupovať v cukrárni!

Kávové zrná

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Kávové zrná, laskonky, venčeky, veterníky, špice, krémeše, gaštanové jazýčky... S našimi receptami ich pripravíte aj doma.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Kuchynské vychytávky Barbory Krajčírovej: Pozrite ten luxus!

    Kávové zrná

    20 KUSOV, PRÍPRAVA: 40 MINÚT + CHLADENIE

    POTREBUJETE:

    • 100 g masla + 50 g na obalenie
    • 2 lyžice práškového cukru
    • 2 lyžice mletej kávy
    • 2 lyžice kakaa
    • 2 lyžice salka
    • 2 lyžičky rumu
    • 80 g piškót
    • 300 g marcipánu a 100 g horkej čokolády na obalenie

    POSTUP:

    1. Všetky suroviny na zrná okrem marcipánu a čokolády zmiešajte, vytvarujte z nich valček a dajte ho aspoň na pol hodiny do chladničky. S hmotou sa vám bude lepšie pracovať.
    2. Chladnú hmotu rozdeľte na rovnaké časti a vytvarujte z nich kávové zrná.
    3. Marcipán rozvaľkajte, rozkrájajte a obaľte v ňom zrná. V strede každého urobte varechou priehlbinu, aby ste docielili tvar kávového zrnka. Opäť dajte do chladničky.
    4. Pripravte čokoládovú polevu: Čokoládu s maslom roztopte a premiešajte. Obaľte v nej každé zrno a dajte stuhnúť do chladničky.

    Na ďalšej strane nájdete recept na likérové špice>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Parádny HRNČEKOVÝ KOLÁČ s kávou: Aha, máte ho za 30 minút! Teaser
      Zdroj: NMH

      Likérové špice

      Tento zákusok si vyžaduje špeciálnu trubičku a trocha trpezlivosti. No príprava nie je taká zložitá, ako by sa zdalo. Recept nájdete TU!

      Na ďalšej strane nájdete recept na laskonky>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Najlepšie palacinky: S našimi radami sa vám určite vydaria!

        Krehké laskonky

        Môžete ich pripraviť s orechmi alebo kokosom. Krém vyskúšajte karamelový alebo kávový. Recept nájdete TU!

        Na ďalšej strane nájdete recept na Opitého Izidora>>

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Klobásový trapas Romana Juraška: Poriadne to poplietol!

          Opitý Izidor

          30 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 20 MINÚT

          POTREBUJETE:

          • 4 vajcia
          • 100 g práškového cukru
          • 150 g masla
          • 120 g mletých orechov
          • 80 g polohrubej múky
          • 1 balenie kypriaceho prášku
          • 1,5 lyžice kakaa
          • 120 g marhuľového džemu

          Na orechovú plnku:

          • 200 g nahrubo mletých orechov
          • 120 g práškového cukru
          • 100 g hrozienok
          • 100 ml rumu
          • pol lyžičky mletej vanilky

          Na krém:

          • 300 ml mlieka
          • 1 balíček Zlatého klasu
          • 2 lyžice kakaa
          • 80 g práškového cukru
          • 250 g masla

          Na polevu:

          • 100 g čokolády
          • 50 g masla
          • 250 ml šľahačkovej smotany
          • zopár orechov na ozdobu

          Postup nájdete na ďalšej strane>>

          POSTUP:

          1. Bielky oddeľte od žĺtkov a vyšľahajte do tuhého snehu. Žĺtky vyšľahajte s cukrom a maslom do peny. Pridajte mleté orechy, múku s kypriacim práškom, kakao a všetko dobre premiešajte. Do hmoty zľahka zamiešajte sneh a cesto uhlaďte na plech (24 x 24 cm). Pečte pri teplote 180 °C asi 20 minút. Potom nechajte korpus dobre vychladnúť.
          2. Vychladnutý korpus potrite marhuľovým džemom. V miske zmiešajte nahrubo pomleté orechy s cukrom, hrozienkami, rumom a s vanilkou. Plnkou potrite džemovú vrstvu.
          3. Pripravte krém: V mlieku rozmiešajte Zlatý klas s kakaom a uvarte hustý puding. Dajte chladiť. Maslo vyšľahajte s cukrom do peny a postupne k nemu pridávajte vychladnutý puding. Hotovým krémom potrite orechovú vrstvu a dajte chladiť.
          4. Pripravte čokoládovú polevu: Čokoládu s maslom roztopte a primiešajte smotanu. Polevou polejte koláč a nechajte ho opäť stuhnúť. Podávajte ozdobený orechmi.

          Na ďalšej strane nájdete recept na gaštanové jazýčky>>

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Chutná zapečená biela fazuľa s pancettou a olivami TEASER

            Gaštanové jazýčky

            25 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE

            POTREBUJETE:

            • 50 g hrozienok
            • 25 ml rumu
            • 500 g gaštanového pyré
            • 100 g masla
            • 100 g mletých orechov
            • 100 g piškót
            • trochu práškového cukru (ak by bola hmota málo sladká)

            Na polevu:

            • 100 g čokolády
            • 50 g masla
            • 25 g oleja
            • 250 ml šľahačkovej smotany na ozdobu

            POSTUP:

            1. Hrozienka namočte do rumu deň vopred. Všetky ingrediencie (už aj s hrozienkami) dobre premiešajte a vypracujte hustú hmotu. Sformujte ju do valca, zabaľte do fólie a dajte zachladiť.
            2. Hmotu krájajte na kúsky a formujte do tvaru jazýčkov. Dajte ich stuhnúť do chladničky.
            3. Pripravte čokoládovú polevu: V malom kastróle zohrejte čokoládu s maslom a olejom. Hotovou polevou polejte jazýčky a nechajte ich stuhnúť. Jazýčky pred podávaním ozdobte vyšľahanou šľahačkou.

            Prečítajte si tiež: