Reklama

SUPERPOTRAVINY pre zdravie a chuť: Týchto 10 je ozaj výnimočných!

10 superpotravín pre zdravie

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Tie najzdravšie potraviny bežne kúpite a mnohé prípadne aj vypestujete. V prvej desiatke sa ocitli preto, lebo obsahujú jedinečnú kombináciu vitamínov, minerálnych látok, bielkovín a zdravých tukov, ktoré denne potrebujete, aby vaše telo fungovalo čo najlepšie. Navyše sú veľmi chutné.

Inšpirovali sme sa článkom na zena.sk A my máme pre Vás skvelé recepty z nich!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Miešané ŠALÁTY zo zaváraninových pohárov? Rýchlejší a chutnejší OBED si ani nemôžete želať

    1. Cvikla
    Neprávom prehliadaná zelenina je bohatá najmä na vitamín C, kyselinu listovú, horčík, železo, mangán a meď. Znižuje krvný tlak a je skvelá pre mozog. Podľa najnovších štúdií je dobrou prevenciou demencie.

    Zdroj: Dobré jedlo/DušanKŕístek

    Tip Dobrého jedla: Okrem nátierok či polievok, je cvikla skvelá pečená so syrom, ale aj v palacinkovom ceste či koláči. Vyskúšajte BEZLEPKOVÝ CVIKLIAK vo videu!

    2. Cesnak
    Stovky rokov pomáha ľuďom bojovať s chorobami. Znižuje cholesterol aj krvný tlak, zabíja parazity, plesne, vírusy a baktérie a má silné protizápalové účinky. Ak vás po cesnaku páli žalúdok, skúste ho zľahka osmažiť na troche oleja.

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Tip Dobrého jedla: Najmä v chladných dňoch dobre padne CESNAČKA. Vyskúšajte ju na 5 spôsobov TU >>

    3. Špenát
    Listy špenátu sú vynikajúci zdroj vitamí- nov A, C, E a K, kyseliny listovej, pyridoxí- nu a riboflavínu, železa, mangánu, luteínu a zeaxantínu i mnohých ďalších živín. Pomáhajú predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam a rakovine hrubého čreva.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Tip Dobrého jedla: Chutí so syrom i cestovinami. A určite k nemu patrí cesnak. Recept na penne i ďalšie špenátové pochúťky nájdete TU>>

    4. Citróny
    Kyslé ovocie paradoxne zabraňuje prekysleniu organizmu. Výskumy po- tvrdili, že vírusy, baktérie ani rakovinové bunky nedokážu prežiť v nekyslom prostredí. Citrónová šťava pôsobí protizápalovo, udržiava zdravú pečeň a črevá.

    Zdroj: Laura Witteková

    Tip Dobrého jedla: Vynikajúce sú v dezertoch i osviežujúcich drinkoch. Upečte takéto citrónové kocky. Recept TU>>

    5. Maliny
    Aromatické ovocie je plné antioxidantov a vitamínu C, obsahuje aj veľa vitamínov E a K, železa, mangánu a medi. Maliny dodávajú energiu, znižujú riziko srdcových ochorení, pomáhajú pri udržiavaní hmotnosti i pri chudnutí.

    Zdroj: Dobré jedlo/Petra Esterling

    Tip Dobrého jedla: Úplne si vystačia samé, no ak chcete "bonus", tak upečte túto malinovo-makovú tortu. Recept TU>>

    6. Šošovica
    Nutričné bohatá šošovica má vysoký obsah vlákniny a bielkovín. Zasýti na dlhší čas a nerozkolíše hladinu cukru v krvi, preto pomáha predchádzať strate energie a rozvoju cukrovky. Skúste varenú pridať do zeleninových šalátov.

    Zdroj: KRISTÍNA KUCKÁ

    Tip Dobrého jedla: Namiesto klasickej polievky alebo prívarku vyskúšajte indický dhal z červenej šošovice. Recept TU>>

    7. Losos
    Skvelý zdroj bielkovín, vitamínu B12, selénu, draslíka a zdravých tukov, najmä mastných kyselín omega-3, ktoré znižujú riziko depresie, srdcových i nádorových ochorení. V 100-gramovej porcii sa nachádza takmer 50 percent dennej dávky niacínu, ktorý vyživuje mozog a chráni ho pred zhoršovaním pamäti.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Tip Dobrého jedla: Najlepšie chutí jemne ochutený soľou, korením, citrónovou šťavou a bylinkami a zľahka opečený. No skúste aj odvážnejšiu kombináciu pečeného lososa s granátovým jablkom a kelom. Recept TU>>

    8. Avokádo
    Je neuveriteľne výživné, má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, draslíka, kyseliny listovej, vitamínov C, E, K, B5 a B6 a vlákniny. Znižuje cholesterol, uľavuje pri artritíde, chráni zrak i srdce.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Tip Dobrého jedla: Pripravíte z neho jednoduchú a rýchlu nátierku s cesnakom, syrom a paradajkami, rozmixujete v smoothie, nakrájate do šalátu... Ale skúste aj lahodné TIRAMISU. Recept tu>>

    9. Vlašské orechy
    Oproti ostatným orechom sú bohatšie na antioxidanty a majú vysoký obsah vitamínu E a zdra-vých tukov. Štúdie naznačujú, že protizápalovými účinkami sa vyrovnajú olivovému oleju. Na podporu zdravia zjedzte denne maximálne 8 kúskov.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Tip Dobrého jedla: Orechmi stačí posypať jarný i letný šalát a hneď je deň chrumkavejší! No skúste ich v tejto zdravej verzii koláča s kokosom. Recept TU>>

    10. Horká čokoláda
    V grame horkej čokolády je viac antioxidantov ako v grame ovocia, preto jej striedma, ale pravidelná konzumácia chráni pred oxidačným stresom. Navyše podporuje zdravie srdca, zlepšuje náladu a upravuje cholesterol. Denne sa odporúča zjesť jednu, najviac dve kocôčky čokolády s obsahom kakaa najmenej 70 percent.

    Zdroj: Dobré jedlo/Anna Žilková

    Ak chcete zažiť naozajstné čokoládové nebo, upečte túto čokoládovú tortu s hruškovými chipsami. Recept TU>>