SUPERPOTRAVINY pre zdravie a chuť: Týchto 10 je ozaj výnimočných!
18. 3. 2022, 10:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Shutterstock
Tie najzdravšie potraviny bežne kúpite a mnohé prípadne aj vypestujete. V prvej desiatke sa ocitli preto, lebo obsahujú jedinečnú kombináciu vitamínov, minerálnych látok, bielkovín a zdravých tukov, ktoré denne potrebujete, aby vaše telo fungovalo čo najlepšie. Navyše sú veľmi chutné.
Inšpirovali sme sa článkom na zena.sk A my máme pre Vás skvelé recepty z nich!

1. Cvikla
Neprávom prehliadaná zelenina je bohatá najmä na vitamín C, kyselinu listovú, horčík, železo, mangán a meď. Znižuje krvný tlak a je skvelá pre mozog. Podľa najnovších štúdií je dobrou prevenciou demencie.
Zdroj: Dobré jedlo/DušanKŕístek
Tip Dobrého jedla: Okrem nátierok či polievok, je cvikla skvelá pečená so syrom, ale aj v palacinkovom ceste či koláči. Vyskúšajte BEZLEPKOVÝ CVIKLIAK vo videu!
2. Cesnak
Stovky rokov pomáha ľuďom bojovať s chorobami. Znižuje cholesterol aj krvný tlak, zabíja parazity, plesne, vírusy a baktérie a má silné protizápalové účinky. Ak vás po cesnaku páli žalúdok, skúste ho zľahka osmažiť na troche oleja.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Tip Dobrého jedla: Najmä v chladných dňoch dobre padne CESNAČKA. Vyskúšajte ju na 5 spôsobov TU >>
3. Špenát
Listy špenátu sú vynikajúci zdroj vitamí- nov A, C, E a K, kyseliny listovej, pyridoxí- nu a riboflavínu, železa, mangánu, luteínu a zeaxantínu i mnohých ďalších živín. Pomáhajú predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam a rakovine hrubého čreva.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Tip Dobrého jedla: Chutí so syrom i cestovinami. A určite k nemu patrí cesnak. Recept na penne i ďalšie špenátové pochúťky nájdete TU>>
4. Citróny
Kyslé ovocie paradoxne zabraňuje prekysleniu organizmu. Výskumy po- tvrdili, že vírusy, baktérie ani rakovinové bunky nedokážu prežiť v nekyslom prostredí. Citrónová šťava pôsobí protizápalovo, udržiava zdravú pečeň a črevá.
Zdroj: Laura Witteková
Tip Dobrého jedla: Vynikajúce sú v dezertoch i osviežujúcich drinkoch. Upečte takéto citrónové kocky. Recept TU>>
5. Maliny
Aromatické ovocie je plné antioxidantov a vitamínu C, obsahuje aj veľa vitamínov E a K, železa, mangánu a medi. Maliny dodávajú energiu, znižujú riziko srdcových ochorení, pomáhajú pri udržiavaní hmotnosti i pri chudnutí.
Zdroj: Dobré jedlo/Petra Esterling
Tip Dobrého jedla: Úplne si vystačia samé, no ak chcete "bonus", tak upečte túto malinovo-makovú tortu. Recept TU>>
6. Šošovica
Nutričné bohatá šošovica má vysoký obsah vlákniny a bielkovín. Zasýti na dlhší čas a nerozkolíše hladinu cukru v krvi, preto pomáha predchádzať strate energie a rozvoju cukrovky. Skúste varenú pridať do zeleninových šalátov.
Zdroj: KRISTÍNA KUCKÁ
Tip Dobrého jedla: Namiesto klasickej polievky alebo prívarku vyskúšajte indický dhal z červenej šošovice. Recept TU>>
7. Losos
Skvelý zdroj bielkovín, vitamínu B12, selénu, draslíka a zdravých tukov, najmä mastných kyselín omega-3, ktoré znižujú riziko depresie, srdcových i nádorových ochorení. V 100-gramovej porcii sa nachádza takmer 50 percent dennej dávky niacínu, ktorý vyživuje mozog a chráni ho pred zhoršovaním pamäti.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Tip Dobrého jedla: Najlepšie chutí jemne ochutený soľou, korením, citrónovou šťavou a bylinkami a zľahka opečený. No skúste aj odvážnejšiu kombináciu pečeného lososa s granátovým jablkom a kelom. Recept TU>>
8. Avokádo
Je neuveriteľne výživné, má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, draslíka, kyseliny listovej, vitamínov C, E, K, B5 a B6 a vlákniny. Znižuje cholesterol, uľavuje pri artritíde, chráni zrak i srdce.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Tip Dobrého jedla: Pripravíte z neho jednoduchú a rýchlu nátierku s cesnakom, syrom a paradajkami, rozmixujete v smoothie, nakrájate do šalátu... Ale skúste aj lahodné TIRAMISU. Recept tu>>
9. Vlašské orechy
Oproti ostatným orechom sú bohatšie na antioxidanty a majú vysoký obsah vitamínu E a zdra-vých tukov. Štúdie naznačujú, že protizápalovými účinkami sa vyrovnajú olivovému oleju. Na podporu zdravia zjedzte denne maximálne 8 kúskov.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Tip Dobrého jedla: Orechmi stačí posypať jarný i letný šalát a hneď je deň chrumkavejší! No skúste ich v tejto zdravej verzii koláča s kokosom. Recept TU>>
10. Horká čokoláda
V grame horkej čokolády je viac antioxidantov ako v grame ovocia, preto jej striedma, ale pravidelná konzumácia chráni pred oxidačným stresom. Navyše podporuje zdravie srdca, zlepšuje náladu a upravuje cholesterol. Denne sa odporúča zjesť jednu, najviac dve kocôčky čokolády s obsahom kakaa najmenej 70 percent.
Zdroj: Dobré jedlo/Anna Žilková
Ak chcete zažiť naozajstné čokoládové nebo, upečte túto čokoládovú tortu s hruškovými chipsami. Recept TU>>