Reklama

Nadpozmesky ŠŤAVNATÉ koláčiky s kyseľkavým ovocím

PANNA COTTA
S ČERVENÝM
GREPOM

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Citrón, limetka, pomaranč i grep majú svoju nezameniteľnú vôňu a chuť. Ich kyselkavú slasť preniesla Veronika do svojich koláčikov. Vyčarujú vám sladký úsmev na tvári!

LIMETKOVÝ CHEESECAKE

LIMETKOVÝ
CHEESECAKE

Zdroj: Laura Witteková

LIMETKOVÝ CHEESECAKE

10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, CHLADENIE 4 HODINY

Na základ:

  • 200 g maslových sušienok
  • 60 g roztopeného masla

Na limetkovú náplň:

  • 4 plátky želatíny
  • 500 g jemného tučného tvarohu
  • 150 g mascarpone
  • 150 g šľahačkovej smotany + 2 lyžice
  • 145 g práškového cukru
  • šťava a kôra z 2 limetiek

Na ozdobenie:

  • lístky mäty
  • limetka

POSTUP:

  1. Sušienky rozmixujte, pridajte maslo a dobre premiešajte. Dno formy s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie a vysypte do nej sušienkovú zmes. Pomocou lyžice utlačte na dno aj boky formy. Vložte do chladničky a zatiaľ pripravte náplň.
  2. Do misky so studenou vodou vložte plátky želatíny a nechajte približne 10 minút napučať.
  3. Do misy dajte tvaroh, mascarpone, šľahačkovú smotanu, cukor a všetko spolu dobre vyšľahajte. Prilejte limetkovú šťavu, pridajte kôru a znovu premiešajte. Do malého kastrólika vlejte dve lyžice smotany, pridajte napučanú želatínu a za stáleho miešania mierne zohrievajte, ale len dovtedy, pokým sa želatína nerozpustí.
  4. Teraz ju odstavte a pridajte 1 lyžicu tvarohovej náplne. Tým sa vyrovnajú teploty a želatína sa nezrazí. Vmiešajte hneď do tvarohovo-limetkovej zmesi a hladký krém vylejte na vychladený sušienkový korpus. Vložte do chladničky a nechajte tuhnúť aspoň 4-5 hodín, ideálne do druhého dňa.
  5. Cheesecake vyberte z formy, ozdobte lístkami mäty a rozkrájanou limetkou.
×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VIDEOrecept: Citrónový chlebík s čučoriedkami. Nadýchaný a plný chuti!
    Zdroj: Instagram/howtofoodprep

    CITRUSOVÝ TART

    8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT,  PEČENIE 60 MINÚT

    Na korpus:

    • 60 g mandľovej múky
    • 80 g kokosovej múky
    • 45 g kukuričnej múky
    • 12 g tapioky alebo kukuričného škrobu
    • 50 g trstinového práškového cukru
    • štipka soli
    • pol lyžičky mletej vanilky
    • 85 g studeného masla

    Na náplň:

    • 455 g ricotty
    • kôra z polovice citróna
    • kôra z polovice mandarínky
    • 2 vajcia L
    • 100 ml medu
    • 1 lyžička kukuričného škrobu
    • štipka soli
    • 5 rôznych citrusov  (biely aj červený grapefruit, červený  aj klasický pomaranč, mandarínka)

    POSTUP:

    1. Do misy mixéra vsypte všetky múky, cukor, škrob, soľ, pridajte vanilkový extrakt a nakrájané maslo. Zapnite mixér na strednú rýchlosť a vypracujte cesto, ktoré sa trochu podobá na hrubú mrveničku. Dajte ho do formy vymastenej maslom a rovnomerne roztlačte po celom povrchu aj bokoch. Formu s cestom vložte do mrazničky a nechajte v nej 15-20 minút.
    2. Po uplynutí tohto času vložte cesto do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte 18-20 minút do zlatista. Formu vyberte, a keďže sa cesto trochu nafúkne, ešte horúce ho lyžicou zatlačte späť na dno.
    3. Teplotu v rúre znížte na 160 °C. V mise zmiešajte ricottu, citrónovú a mandarínkovú kôru, vajcia, med, škrob a soľ. Zmes vylejte, rovnomerne uhlaďte na predpečený korpus a vložte do rúry na 30-40 minút. Po upečení nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a následne vložte do chladničky aspoň na dve hodiny alebo do druhého dňa.
    4. Citrusy očistite a rozdeľte na dokonale olúpané mesiačiky – aj od blaniek. Podľa farby ich poukladajte na vychladený tart.

    CITRÓNOVÉ KOCKY

    Zdroj: Laura Witteková

    CITRÓNOVÉ KOCKY

    16-20 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT,  PEČENIE 35 MINÚT

    Na cesto:

    • 175 g hladkej múky
    • 95 g krupicového cukru
    • 115 g masla izbovej teploty

    Na citrónovú vrstvu:

    • 2 lyžice citrónovej kôry
    • 120 g krupicového cukru
    • 3 vajcia L izbovej teploty
    • 30 g roztopeného masla 
    • 80 ml citrónovej šťavy
    • 10 g hladkej múky
    • práškový cukor na posypanie

    POSTUP:

    1. V mise zmiešajte múku s cukrom. Pridajte maslo nakrájané na kocky a vypracujte mrveničku. Zmes nasypte do formy s rozmerom 20 x 20 cm, ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie. Prstami zmes rovnomerne utlačte na dno formy a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 20 minút.
    2. Pripravte náplň na citrónovú vrstvu: Do misy dajte nastrúhanú kôru, krupicový cukor a prstami dobre premiešajte, aby sa uvoľnila citrónová vôňa. Pridajte vajcia a dobre premiešajte. Vlejte schladnuté roztopené maslo, citrónovú šťavu, múku a znovu rozmiešajte, aby sa všetko spojilo a nevznikli hrudky.
    3. Citrónovú zmes nalejte na korpus, ktorý ste vytiahli z rúry. Vložte späť a pečte ešte 12-15 minút, aby náplň stuhla.
    4. Po upečení nechajte vychladnúť. Potom koláč nakrájajte na štvorce, posypte práškovým cukrom a môžete podávať.

    PAVLOVKY S MANDARÍNKAMI

    Zdroj: Laura Witteková

    PAVLOVKY S MANDARÍNKAMI

    10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT,  PEČENIE 60-75 MINÚT

    Na korpusy:

    • 4 bielky
    • štipka soli
    • 250 g cukru
    • 2 lyžičky kukuričného škrobu
    • 1 lyžička limetkovej alebo citrónovej šťavy
    • 1 lyžička vanilkového extraktu

    Na mandarínkový krém:

    • 4 žĺtky
    • 55 g cukru
    • 75 ml mandarínkovej šťavy
    • 1 lyžička kukuričného škrobu
    • 55 g masla 
    • nstrúhaná kôra z dvoch biomandarínok
    • 50 ml šľahačkovej smotany
    • mäta a mandarínky na ozdobenie

    POSTUP:

    1. Rúru zapnite na 110 °C a plech vysteľte papierom na pečenie.
    2. Bielky so štipkou soli vyšľahajte na strednej rýchlosti na jemnú penu. Postupne po lyžiciach začnite pridávať cukor a šľahajte, kým nebude v snehu celkom rozpustený. Nakoniec pridajte škrob, limetkovú šťavu, vanilku a už len ručne zamiešajte.
    3. Sneh pomocou lyžice klaďte na plech vyložený papierom na pečenie do tvaru malých kôpok, ktoré jemne obtrite dookola lyžičkou, aby získali upravenejší tvar. Uprostred každej kôpky urobte priehlbinu, aby ste do nej následne mohli dať krém. Ten pripravíte, kým sa koláčiky budú piecť.
    4. Pusinky vložte do rúry a pečte približne 60-75 minút. Upečené pavlovky by mali byť pekne suché a budú sa dať ľahko odlepiť od papiera. Rúru vypnite a pusinky v nej nechajte vychladnúť.
    5. Na krém dajte do ohňovzdornej misy všetky suroviny (okrem smotany) a položte nad hrniec s vriacou vodou. Za stáleho miešania pripravte hustejšiu hmotu, misu odložte, povrch krému prikryte fóliou a nechajte celkom vychladnúť.
    6. Vyšľahajte smotanu na mäkké špičky, pridajte mandarínkový krém a premiešajte. Lyžičkou krém pekne uložte do stredu každej pavlovky, ozdobte mesiačikmi mandarínky a lístkami mäty.

    PANNA COTTA S ČERVENÝM GREPOM

    Zdroj: Laura Witteková

    PANNA COTTA S ČERVENÝM GREPOM

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT,  CHLADENIE 4 HODINY

    Na panna cottu:

    • pol balíčka práškovej želatíny
    • 250 g mascarpone
    • 80 ml šťavy z červeného grepu
    • 250 ml šľahačkovej smotany
    • 65 g krupicového cukru
    • pol lyžičky vanilkového extraktu
    • kokosový alebo slnečnicový olej na potretie

    Omáčka z červeného grepu:

    • 180 ml šťavy z červeného grepu
    • 50 g krupicového cukru
    • 2 lyžičky kukuričného škrobu
    • červený grep  na ozdobu

    POSTUP:

    1. Pripravte 4 nádobky (misky) na panna cottu a jemne ich znútra vytrite kokosovým alebo slnečnicovým olejom.
    2. V malej miske rozmiešajte želatínový prášok s troma lyžicami studenej vody a nechajte približne 10 minút napučať.
    3. V malom hrnčeku na malom plameni zohrejte mascarpone, šťavu z červeného grepu, šľahačkovú smotanu, cukor a vanilkový extrakt pod bod varu. Pridajte napučanú želatínu a miešajte, kým sa želatína úplne nerozpustí. Nenechajte tekutinu zovrieť, zničilo by to želatínu.
    4. Zmes preceďte cez sitko a nalejte do pripravených misiek. Vložte do chladničky aspoň na 4 hodiny.
    5. V malom hrnčeku priveďte grepovú šťavu rozmiešanú s cukrom a so škrobom do varu. Varte približne minútu a odstavte. Jemnou omáčkou polejte vyklopenú panna cottu a už stačí len pridať plátok čerstvého grepu.