10x chýrne ORECHOVÉ KOLÁČE tety Vilmy: Toto sú fakt TOPKY!
17. 2. 2022, 8:59 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Vilma bola majsterka v pečení! Rožteky, žerbó, bábovku, závin či mrežovník piekla každú sobotu. Ostali nám skvelé recepty.
Kysnuté aj nekysnuté celkom jednoduché koláče na každú príležitosť.
KYSNUTÁ ORECHOVÁ BÁBOVKA
1 KUS/ PRÍPRAVA 40 MINÚT + KYSNUTIE / PEČENIE 45 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Potrebujete:
- 250 ml vlažného mlieka
- 20 g droždia
- 2 lyžice krupicového cukru
- 500 g hladkej múky (+ na pomúčenie dosky)
- 1 lyžička soli
- 2 žĺtky
- 3 lyžice rozpusteného masla
- 1 lyžička masla +1 lyžica medu na potretie
Na orechovú plnku:
- 250 g mlieka
- 3-4 lyžice cukru (podľa chuti)
- 200 g mletých vlašských orechov
- 2 lyžice mletých mandlí
- pol lyžičky mletej škorice
- 2-3 lyžice mletých piškót alebo perníkaa na zahustenie (ak treba)
POSTUP na ďalšej strane>>
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
POSTUP:
- Najprv pripravte kvások: Do misky dajte 100 ml vlažného mlieka, pridajte droždie, 1 lyžicu cukru a 1 lyžicu múky. Zamiešajte, prikryte a nechajte vzísť kvások.
- Do misy dajte preosiatu múku, zvyšný cukor, soľ, žĺtky, zvyšné mlieko. Prilejte kvások a vypracujte pevnejšie hladké cesto. Zakryte ho a nechajte hodinu kysnúť.
- Zatiaľ pripravte orechovú plnku: Do hrnca dajte zovrieť mlieko s cukrom. Vsypte orechy, mandle, škoricu a dobre rozmiešajte. Ak je plnka riedka, prisypte zomleté piškóty (perník). Nechajte vychladnúť.
- Vykysnuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Okraje cesta potrite vodou, aby sa pri rolovaní zlepili. Potom na cesto rozotrite plnku a zrolujte ho do rolády.
- Roládu opatrne preneste do vymastenej a pomúčenej formy. Jej konce zatočte do seba. Prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť 20-30 minút.
- Potom dajte piecť na 45 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Upečenú bábovku nechajte trochu vychladnúť a vyklopte na mriežku. Ešte teplú ju potrite zmesou roztopeného masla a medu. Počkajte, kým vychladne, a môžete krájať.
ORECHOVÉ ROŽTEKY
32 KUSOV, PRÍPRAVA 90 MINÚT, PEČENIE 15-20 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Na cesto:
- 330 g polohrubej múky
- 330 g hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 1 kocka droždia (42 g)
- 2 lyžice cukru
- 1 vajce
- 1 lyžička soli
Na maslovú hrudku:
- 250 g masla
- 100 g hladkej múky
Na náplň:
- 300 g mletých vlašských orechov
- 140 g práškového cukru
- 80 ml mlieka
POSTUP na ďalšej strane>>
Vyskúšajte šťavnaté PITÉ s orechmi:
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
POSTUP:
- Do vlažného mlieka dajte droždie, 2 lyžice cukru, rozmiešajte a nechajte vzísť kvások.
- Kvások dajte do väčšej misy, pridajte obe múky, vajce, soľ a vymieste hladké cesto. Nechajte na teplom mieste kysnúť aspoň 30-40 minút.
- Zatiaľ pripravte náplň: Iba zmiešajte všetky ingrediencie a odložte bokom. Urobte aj maslovú hrudku: Zmiešajte maslo s múkou a odložte do chladu.
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte a do stredu položte maslovú hrudku. Okraje cesta preložte cez hrudku do tvaru obálky a vyvaľkajte. Cesto takto preložte ešte dvakrát a vždy ho nechajte aspoň 10 minút oddýchnuť, aby sa spojilo. Po tom cesto rozdeľte na 4 časti a každú z nich ešte na ďalšie dve. Z týchto bochníčkov vyvaľkajte kruhy a tie rozkrájajte na 4 časti.
- Na kraj každej časti dajte za lyžičku orechovej zmesi a zviňte do rožteka. Rožteky poukladajte na plech a nechajte ešte 10 minút podkysnúť. Potrite rozšľahaným vajcom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 °C do zlatista. Upečené rožteky poprášte cukrom a ihneď podávajte.
KARAMELOVO-ORECHOVÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU
10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE , PEČENIE 30-35 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 30 g práškového cukru
- 180 g masla
- štipka soli
- 4-6 lyžíc studenej vody
Na náplň:
- 140 g krupicového cukru
- 4 lyžice vody
- 300 ml smotany na šľahanie
- 300 g nasekaných vlašských orechov (alebo po zmesi orechov)
- 20 g masla
Na polevu:
- 100 g smotany na šľahanie
- 100 g horkej čokolády
- 100 g cukru na karamelové "črepy"
POSTUP na ďalšej strane>>
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
POSTUP:
- Všetky suroviny na cesto dajte do mixéra a vymieste hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte vychladiť aspoň na pol hodiny.
- Do hrnca s hrubším dnom dajte cukor a vodu. Keď sa cukor celkom rozpustí, znížte plameň a varte ešte niekoľko minút, kým sirup nezíska zlatohnedú farbu. Nesmie sa však pripáliť.
- Hrniec odstavte a veľmi opatrne za stáleho miešania prilejte zohriatu smotanu. Vráťte na oheň a nechajte ešte niekoľko minút variť, aby zmes trochu zhustla. Keď bude voňať po karameli a slabo bublať, odstavte ju. Pridajte maslo, nasekané orechy a dobre zamiešajte. Nechajte trochu vychladnúť.
- Dve tretiny cesta vyvaľkajte na hrúbku 3 mm a preneste do formy s priemerom 20 cm. Cesto vtlačte na dno aj do bokov formy. Potom naň dajte trochu vychladnutú karamelovo-orechovú náplň a uhlaďte ju. Zo zvyšného cesta vyvaľkajte placku a položte ju na náplň.
- Pritlačte, aby ste spod cesta vyhnali vzduchové bubliny, a trčiace okraje orežte. Prstami jemne popriláčajte horné a spodné cesto po okraji, aby sa spojili a náplň nevytiekla. Vrchné cesto jemne popichajte vidličkou, aby para pri pečení mohla unikať von.
- Dajte piecť na 30-35 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Koláč nechajte celkom vychladnúť, až potom ho vyberte z formy.
- Zatiaľ urobte polevu: Zohrejte smotanu pod bod varu a zalejte ňou nasekanú čokoládu. Dobre premiešajte, aby sa čokoláda celkom rozpustila, a polevu vylejte na koláč.
- Urobte karamelové črepy: Do hrnca s hrubým dnom dajte cukor, nechajte ho celkom rozpustiť a skaramelizovať. Keď je krásne zlatý a tekutý, vylejte ho na papier na pečenie alebo silikónovú podložku a nechajte stuhnúť. Polámte ho na črepy a ozdobte nimi koláč.
Dobrý tip cukrárky Veroniky Kollárovej
Tento koláč neskladujte v chladničke, lebo karamelová náplň vnútri ľahko stuhne. Ťažko by sa vám krájal. Radšej ho nechajte povoliť.
Vilmine rezy
Zdroj: Dobré jedlo
Potrebujete:
- 100 g masla
- 100 g práškového cukru
- 4 žĺtky
- nastrúhaná citrónová kôra
- 210 g hrubej múky
- domáci džem (najlepšie ríbezľový)
Na sneh:
- 4 bielky
- 200 g práškového cukru
- 140 g mletých orechov
POSTUP:
- Zmäknuté maslo vymiešajte s práškovým cukrom a žĺtkami do peny. Primiešajte postrúhanú citrónovú kôru a múku. Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a vlote do stredne teplej rúry 170 °C na 20 minút. Cestoasi na polovicu predpečte.
- Medzitým z bielkov a preosiateho cukru vyšľahajte sneh, do ktorého zľahka zapracujete pomleté orechy. Predpečené vychladnuté cesto potrite džemom, rozotrite naň sneh a vložte späť do rúry. Teplotu v rúre znížte na 160 ° C a dopečte.
Závin s orechovou plnkou
Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 250 g masla
- soľ
- 2-3 žĺtky (podľa veľkosti)
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- vajce na potretie
Na plnku:
- trochu mlieka
- 300 g pomletých orechov
- 220 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- sneh z 2 bielkov
- 1 balíček vanilínového cukru
- Hladkú múku zmiešajte so zmäknutým maslom, štipkou soli, žĺtkami a kypriacim práškom.
- Do malého množstva vrelého mlieka prisypte pomleté orechy s práškovým cukrom. Po vychladnutí pridajte žĺtky vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a spolu premiešajte.
- Vypracované cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske, natrite plnkou a zviňte.
- Povrch potrite rozšľahaným vajcom, uložte na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečte. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.
Orechový mrežovník s lekvárom
Zdroj: Dobré jedlo
Orechový mrežovník s lekvárm je úplná klasika.
Potrebujete:
- 100 g polohrubej múky
- 150 g hladkej múky
- 50 g mletých vlašských orechov
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 150 g práškového cukru
- 1 lyžička škoricového cukru
- 100 g uvarených zemiakov
- 100 g masla
- 1 vajce
- 1 lyžička postrúhanej citrónovej kôry";i:10;s:26:"200 g slivkového lekváru";i:11;s:30:"práškový cukor na posypanie";i:12;s:12:"štipku soli
POSTUP pokračuje na ďalšej strane >>
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Podľa rovnakého postupu môžete upiecť aj tvarohový mrežovník.
POSTUP:
- Preosiatu polohrubú a hladkú múku zmiešajte vo väčšej nádobe. Priajte kypriaci prášok, pomleté orechy, práškový a škoricový cukor. V šupe uvarené zemiakošúpte, najemno postrúhajte a pridajte spolu s pokrájaným maslom, vajcom, soľou, citrónovou kôrou k ostatným ingredienciám. Vypracujte hladké cesto.
- Z cesta odoberte 2/3 a rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm. Pomocou valčeka cesto preneste na plech a natrite lekvárom.
- Zo zvyšného cesta urobte tenké valčeky a na koláči z nich vytvorte mriežky. Posypte posekanými orechmi a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 20 minút pri teplote 175 °C. Vychladnutý koláč posypte práškovým cukrom.
Rybárske rezy
bez múky
Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Rybárske orechové rezy si zamilujete.
Na cesto:
- 8 vajec
- 280 g práškového cukru
- 2 lyžice strúhanky
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku
- 1/2 balíčka hrozienok
- 280 g mletých orechov
Na krém:
- 50 g čokolády na varenie
- 30 g kakaa
- 6 lyžíc vody
- 8 lyžíc kryštálového cukru
- 1 žĺtok
- 1 balíček vanilínového cukru
- 200 g masla
Na ozdobenie:
- jadrá vlašských orechov
- šľahačka
POSTUP:
- Pripravte cesto: Žĺtky s cukrom vymiešajte dopenista. Postupne pridajte strúhanku, kypriaci prášok, umyté a posekané hrozienka, orechy a nakoniec sneh z bielkov. Vymiešané cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 180 °C pečte asi 15 až 25 minút.
- Pripravte krém: Polámanú čokoládu rozpustite nad parou. Pridajte kakao, vodu a cukor a miešajte do zhustnutia. Čokoládovú hmotu vychlaďte, potom vmiešajte žĺtok, vanilínový cukor a maslo. Dôkladne vyšľahajte.
- Upečené cesto po dĺžke prekrojte. Jednu polovicu cesta natrite časťou čokoládového krému a prikryte druhou polovicou upečeného cesta. Natrite ďalšiu vrstvu krému. Zákusok nechajte v chlade stuhnúť. Krájjte na úhľadné rezy. Každý ozdobíme orechom a kôpkou šľahačky.
Orechovo-žĺtkové rezy
Vynikajúci zákusok, ktorý sa pečie najmä na sviatky.
Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Žerbó rezy
Obľúbený koláč z kysnutého cesta s čokoládovou polevou.
Zdroj: Dušan Křistek
Dvojitý závin s hrozienkami
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Skoro ako od babičky: dvojitý orechový závin.
Na kvások:
- 100 ml vlažného mlieka
- 30 g droždia
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička hladkej múky
Na cesto:
- 300 g polohrubej múky + na pomúčenie dosky
- 45 g kryštálového cukru
- 2 lyžičky vanilínového cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 70 g rozpusteného masla
- 1 žĺtok
- 100 ml vlažného mlieka
- 1 lyžička postrúhanej citrónovej kôry
- tuk na vymastenie a múku na vysypanie formy
- práškový cukor na posypanie
Na plnku:
- 50 g hrozienok
- 1 lyžica rumu
- 100 ml vody
- 125 g kryštálového cukru
- 250 g mletých orechov
- 2 lyžičky škoricového cukru
Na potretie:
- 1 žĺtok
- 1 lyžička práškového cukru + na posypanie
- 1 lyžička vody
POSTUP na ďalšej strane >>
- Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme cukor, múku, premiešame a necháme asi 10 minút vykysnúť. Preosiatu múku zmiešame s kryštálovým a vanilínovým cukrom. Osolíme a premiešame. Pridáme rozpustené maslo, žĺtok rozmiešaný v mlieku, nastrúhanú citrónovú kôru, vykysnutý kvások a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi 40 minút nakysnúť.
- Pripravíme plnku: Hrozienka umyjeme, osušíme, pokrájame na menšie kúsky a zalejeme rumom. Z vody a cukru uvaríme sirup. Horúci sirup zmiešame s mletými orechmi, škoricovým cukrom a hrozienkami s rumom.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3/4 cm. Natrieme plnkou a stočíme z jednej aj druhej strany, aby sa okraje stretli v strede cesta. Závin vložíme do vymasteného pekáča a potrieme žĺtkom rozmiešaným s cukrom a vodou. V rúre vyhriatej na 175 °C a pečieme asi 30 minút. Vlažný závin vyklopíme z formy. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.