Reklama

10x chýrne ORECHOVÉ KOLÁČE tety Vilmy: Toto sú fakt TOPKY!

Orechové rožteky

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Vilma bola majsterka v pečení! Rožteky, žerbó, bábovku, závin či mrežovník piekla každú sobotu. Ostali nám skvelé recepty.

Kysnuté aj nekysnuté celkom jednoduché koláče na každú príležitosť.

KYSNUTÁ ORECHOVÁ BÁBOVKA

1 KUS/ PRÍPRAVA 40 MINÚT + KYSNUTIE / PEČENIE 45 MINÚT

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Potrebujete:

  • 250 ml vlažného mlieka
  • 20 g droždia
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 500 g hladkej múky (+ na pomúčenie dosky)
  • 1 lyžička soli
  • 2 žĺtky
  • 3 lyžice rozpusteného masla
  • 1 lyžička masla +1 lyžica medu na potretie

Na orechovú plnku:

  • 250 g mlieka
  • 3-4 lyžice cukru (podľa chuti)
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 2 lyžice mletých mandlí
  • pol lyžičky mletej škorice
  • 2-3 lyžice mletých piškót alebo perníkaa na zahustenie (ak treba)

POSTUP na ďalšej strane>>

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

POSTUP:

  1. Najprv pripravte kvások: Do misky dajte 100 ml vlažného mlieka, pridajte droždie, 1 lyžicu cukru a 1 lyžicu múky. Zamiešajte, prikryte a nechajte vzísť kvások.
  2. Do misy dajte preosiatu múku, zvyšný cukor, soľ, žĺtky, zvyšné mlieko. Prilejte kvások a vypracujte pevnejšie hladké cesto. Zakryte ho a nechajte hodinu kysnúť.
  3. Zatiaľ pripravte orechovú plnku: Do hrnca dajte zovrieť mlieko s cukrom. Vsypte orechy, mandle, škoricu a dobre rozmiešajte. Ak je plnka riedka, prisypte zomleté piškóty (perník). Nechajte vychladnúť.
  4. Vykysnuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Okraje cesta potrite vodou, aby sa pri rolovaní zlepili. Potom na cesto rozotrite plnku a zrolujte ho do rolády.
  5. Roládu opatrne preneste do vymastenej a pomúčenej formy. Jej konce zatočte do seba. Prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť 20-30 minút.
  6. Potom dajte piecť na 45 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Upečenú bábovku nechajte trochu vychladnúť a vyklopte na mriežku. Ešte teplú ju potrite zmesou roztopeného masla a medu. Počkajte, kým vychladne, a môžete krájať.

ORECHOVÉ ROŽTEKY

32 KUSOV, PRÍPRAVA 90 MINÚT, PEČENIE 15-20 MINÚT

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Na cesto:

  • 330 g polohrubej múky
  • 330 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 2 lyžice cukru
  • 1 vajce
  • 1 lyžička soli

Na maslovú hrudku:

  • 250 g masla
  • 100 g hladkej múky

Na náplň:

  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 140 g práškového cukru
  • 80 ml mlieka

POSTUP na ďalšej strane>>

Vyskúšajte šťavnaté PITÉ s orechmi:

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Šťavnaté jablkovo-hruškové pité: Koláč pre celú rodinu

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    POSTUP:

    1. Do vlažného mlieka dajte droždie, 2 lyžice cukru, rozmiešajte a nechajte vzísť kvások.
    2. Kvások dajte do väčšej misy, pridajte obe múky, vajce, soľ a vymieste hladké cesto. Nechajte na teplom mieste kysnúť aspoň 30-40 minút.
    3. Zatiaľ pripravte náplň: Iba zmiešajte všetky ingrediencie a odložte bokom. Urobte aj maslovú hrudku: Zmiešajte maslo s múkou a odložte do chladu.
    4. Vykysnuté cesto rozvaľkajte a do stredu položte maslovú hrudku. Okraje cesta preložte cez hrudku do tvaru obálky a vyvaľkajte. Cesto takto preložte ešte dvakrát a vždy ho nechajte aspoň 10 minút oddýchnuť, aby sa spojilo. Po tom cesto rozdeľte na 4 časti a každú z nich ešte na ďalšie dve. Z týchto bochníčkov vyvaľkajte kruhy a tie rozkrájajte na 4 časti.
    5. Na kraj každej časti dajte za lyžičku orechovej zmesi a zviňte do rožteka. Rožteky poukladajte na plech a nechajte ešte 10 minút podkysnúť. Potrite rozšľahaným vajcom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 °C do zlatista. Upečené rožteky poprášte cukrom a ihneď podávajte.

    KARAMELOVO-ORECHOVÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

    10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE , PEČENIE 30-35 MINÚT

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Na cesto:

    • 300 g hladkej múky
    • 30 g práškového cukru
    • 180 g masla
    • štipka soli
    • 4-6 lyžíc studenej vody

    Na náplň:

    • 140 g krupicového cukru
    • 4 lyžice vody
    • 300 ml smotany na šľahanie
    • 300 g nasekaných vlašských orechov (alebo po zmesi orechov)
    • 20 g masla

    Na polevu:

    • 100 g  smotany na šľahanie
    • 100 g horkej čokolády
    • 100  g cukru na karamelové "črepy"

    POSTUP na ďalšej strane>>

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    POSTUP:

    1. Všetky suroviny na cesto dajte do mixéra a vymieste hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte vychladiť aspoň na pol hodiny.
    2. Do hrnca s hrubším dnom dajte cukor a vodu. Keď sa cukor celkom rozpustí, znížte plameň a varte ešte niekoľko minút, kým sirup nezíska zlatohnedú farbu. Nesmie sa však pripáliť.
    3. Hrniec odstavte a veľmi opatrne za stáleho miešania prilejte zohriatu smotanu. Vráťte na oheň a nechajte ešte niekoľko minút variť, aby zmes trochu zhustla. Keď bude voňať po karameli a slabo bublať, odstavte ju. Pridajte maslo, nasekané orechy a dobre zamiešajte. Nechajte trochu vychladnúť.
    4. Dve tretiny cesta vyvaľkajte na hrúbku 3 mm a preneste do formy s priemerom 20 cm. Cesto vtlačte na dno aj do bokov formy. Potom naň dajte trochu vychladnutú karamelovo-orechovú náplň a uhlaďte ju. Zo zvyšného cesta vyvaľkajte placku a položte ju na náplň.
    5. Pritlačte, aby ste spod cesta vyhnali vzduchové bubliny, a trčiace okraje orežte. Prstami jemne popriláčajte horné a spodné cesto po okraji, aby sa spojili a náplň nevytiekla. Vrchné cesto jemne popichajte vidličkou, aby para pri pečení mohla unikať von.
    6. Dajte piecť na 30-35 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Koláč nechajte celkom vychladnúť, až potom ho vyberte z formy.
    7. Zatiaľ urobte polevu: Zohrejte smotanu pod bod varu a zalejte ňou nasekanú čokoládu. Dobre premiešajte, aby sa čokoláda celkom rozpustila, a polevu vylejte na koláč.
    8. Urobte karamelové črepy: Do hrnca s hrubým dnom dajte cukor, nechajte ho celkom rozpustiť a skaramelizovať. Keď je krásne zlatý a tekutý, vylejte ho na papier na pečenie alebo silikónovú podložku a nechajte stuhnúť. Polámte ho na črepy a ozdobte nimi koláč.

    Dobrý tip cukrárky Veroniky Kollárovej

    Tento koláč neskladujte v chladničke, lebo karamelová náplň vnútri ľahko stuhne. Ťažko by sa vám krájal. Radšej ho nechajte povoliť.

    Vilmine rezy

    Zdroj: Dobré jedlo

    Potrebujete:

    • 100 g masla
    • 100 g práškového cukru
    • 4 žĺtky
    • nastrúhaná citrónová kôra
    • 210 g hrubej múky
    • domáci džem (najlepšie ríbezľový)

    Na sneh:

    • 4 bielky
    • 200 g práškového cukru
    • 140 g mletých orechov

    POSTUP:

    1. Zmäknuté maslo vymiešajte s práškovým cukrom a žĺtkami do peny. Primiešajte postrúhanú citrónovú kôru a múku. Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a vlote do stredne teplej rúry 170 °C  na 20 minút. Cestoasi na polovicu predpečte.
    2. Medzitým z bielkov a preosiateho cukru vyšľahajte sneh, do ktorého zľahka zapracujete pomleté orechy. Predpečené vychladnuté cesto  potrite džemom, rozotrite naň sneh a vložte späť do rúry. Teplotu v rúre znížte na 160 ° C a dopečte.

    Závin s orechovou plnkou

    Zdroj: DOBRÉ JEDLO

    Na cesto:

    • 350 g hladkej múky
    • 250 g masla
    • soľ
    • 2-3 žĺtky (podľa veľkosti)
    • 1 lyžička kypriaceho prášku
    • vajce na potretie

    Na plnku:

    • trochu mlieka
    • 300 g pomletých orechov
    • 220 g práškového cukru
    • 2 žĺtky
    • sneh z 2 bielkov
    • 1 balíček vanilínového cukru
    • Hladkú múku zmiešajte so zmäknutým maslom, štipkou soli, žĺtkami a kypriacim práškom.
    • Do malého množstva vrelého mlieka prisypte pomleté orechy s práškovým cukrom. Po vychladnutí pridajte žĺtky vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a spolu premiešajte.    
    • Vypracované cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske, natrite plnkou a zviňte.
    • Povrch potrite rozšľahaným vajcom, uložte na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečte. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.

    Orechový mrežovník s lekvárom

    Zdroj: Dobré jedlo

    Orechový mrežovník s lekvárm je úplná klasika.

    Potrebujete:

    • 100 g polohrubej múky
    • 150 g hladkej múky
    • 50 g mletých vlašských orechov
    • 2 lyžičky kypriaceho prášku
    • 150 g práškového cukru
    • 1 lyžička škoricového cukru
    • 100 g uvarených zemiakov
    • 100 g masla
    • 1 vajce
    • 1 lyžička postrúhanej citrónovej kôry";i:10;s:26:"200 g slivkového lekváru";i:11;s:30:"práškový cukor na posypanie";i:12;s:12:"štipku soli

    POSTUP pokračuje na ďalšej strane >>

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Podľa rovnakého postupu môžete upiecť aj tvarohový mrežovník.

    POSTUP:

    1. Preosiatu polohrubú a hladkú múku zmiešajte vo väčšej nádobe. Priajte kypriaci prášok, pomleté orechy, práškový a škoricový cukor. V šupe uvarené zemiakošúpte, najemno postrúhajte a pridajte spolu s pokrájaným maslom, vajcom, soľou, citrónovou kôrou k ostatným ingredienciám. Vypracujte hladké cesto.
    2. Z cesta odoberte 2/3 a rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm. Pomocou valčeka cesto preneste na plech a natrite lekvárom.
    3. Zo zvyšného cesta urobte tenké valčeky a na koláči z nich vytvorte mriežky. Posypte posekanými orechmi a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 20 minút pri teplote 175 °C. Vychladnutý koláč posypte práškovým cukrom. 

    Rybárske rezy

    bez múky

    Zdroj: DOBRÉ JEDLO

    Rybárske orechové rezy si zamilujete.

    Na cesto:

    • 8 vajec
    • 280 g práškového cukru
    • 2 lyžice strúhanky
    • 1/2 balíčka kypriaceho prášku
    • 1/2 balíčka hrozienok
    • 280 g mletých orechov

    Na krém:

    • 50 g čokolády na varenie
    • 30 g kakaa
    • 6 lyžíc vody
    • 8 lyžíc kryštálového cukru
    • 1 žĺtok
    • 1 balíček vanilínového cukru
    • 200 g masla

    Na ozdobenie:

    • jadrá vlašských orechov
    • šľahačka

    POSTUP:

    1. Pripravte cesto: Žĺtky s cukrom vymiešajte dopenista. Postupne pridajte strúhanku, kypriaci prášok, umyté a posekané hrozienka, orechy a nakoniec sneh z bielkov. Vymiešané cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 180 °C pečte asi 15 až 25 minút.
    2. Pripravte krém: Polámanú čokoládu rozpustite nad parou. Pridajte kakao, vodu a cukor a miešajte do zhustnutia. Čokoládovú hmotu vychlaďte, potom vmiešajte žĺtok, vanilínový cukor a maslo. Dôkladne vyšľahajte.
    3. Upečené cesto po dĺžke prekrojte. Jednu polovicu cesta natrite časťou čokoládového krému a prikryte druhou polovicou upečeného cesta. Natrite ďalšiu vrstvu krému. Zákusok nechajte v chlade stuhnúť. Krájjte na úhľadné rezy. Každý ozdobíme orechom a kôpkou šľahačky.

    Orechovo-žĺtkové rezy

    Vynikajúci zákusok, ktorý sa pečie najmä na sviatky. 

    Zdroj: DOBRÉ JEDLO

    Žerbó rezy

    Obľúbený koláč  z kysnutého cesta s čokoládovou polevou.

    Zdroj: Dušan Křistek

    Dvojitý závin s hrozienkami

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Skoro ako od babičky: dvojitý orechový závin.

    Na kvások:

    • 100 ml vlažného mlieka
    • 30 g droždia
    • 1 lyžička cukru
    • 1 lyžička hladkej múky

    Na cesto:

    • 300 g polohrubej múky + na pomúčenie dosky
    • 45 g kryštálového cukru
    • 2 lyžičky vanilínového cukru
    • 1/2 lyžičky soli
    • 70 g rozpusteného masla
    • 1 žĺtok
    • 100 ml vlažného mlieka
    • 1 lyžička postrúhanej citrónovej kôry
    • tuk na vymastenie a múku na vysypanie formy
    • práškový cukor na posypanie

    Na plnku:

    • 50 g hrozienok
    • 1 lyžica rumu
    • 100 ml vody
    • 125 g kryštálového cukru
    • 250 g mletých orechov
    • 2 lyžičky škoricového cukru

    Na potretie:

    • 1 žĺtok
    • 1 lyžička práškového cukru + na posypanie
    • 1 lyžička vody

    POSTUP na ďalšej strane >>

    1. Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme cukor, múku, premiešame a necháme asi 10  minút vykysnúť. Preosiatu múku zmiešame s kryštálovým a vanilínovým cukrom. Osolíme a premiešame. Pridáme rozpustené maslo, žĺtok rozmiešaný v mlieku, nastrúhanú citrónovú kôru, vykysnutý kvások a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi 40 minút nakysnúť.
    2. Pripravíme plnku: Hrozienka umyjeme, osušíme, pokrájame na menšie kúsky a zalejeme rumom. Z vody a cukru uvaríme sirup. Horúci sirup zmiešame s mletými orechmi, škoricovým cukrom a hrozienkami s rumom.
    3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3/4 cm. Natrieme plnkou a stočíme z jednej aj druhej strany, aby sa okraje stretli v strede cesta. Závin vložíme do vymasteného pekáča a potrieme žĺtkom rozmiešaným s cukrom a vodou. V rúre vyhriatej na 175 °C a pečieme asi 30 minút. Vlažný závin vyklopíme z formy. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.