Reklama

Čo dnes uvariť? Niečo RÝCHLE a dobré od Kristy.food!

KURACIE MÄSO
S BAZALKOVOU
OMÁČKOU

Zdroj: KRISTÍNA KUCKÁ

Reklama

Ak vám práve na také ide chuť, vyskúšajte skvelé recepty od foodblogerky Kristíny Kuckej. Nestrávite prípravou celú večnosť a zaručene sa najete do sýtosti.

Chutné recepty pre Dobré jedlo pripravila, krásne nastajlovala a odfotila Kristína Kucká. Viac zaujímavých receptov nájdete na jej Instagrame @kristy.food

Kuracie mäso s bazalkovou omáčkou

KURACIE MÄSO
S BAZALKOVOU
OMÁČKOU

Zdroj: KRISTÍNA KUCKÁ

KURACIE MÄSO S BAZALKOVOU OMÁČKOU

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE A PEČENIE 40 MINÚT

Na mäso:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica olivového oleja
  • pol lyžičky sušenej bazalky
  • soľ, mleté čierne korenie

Na omáčku:

  • 1 šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica masla
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na šľahanie (môžete použiť kokosovú)
  • 1 lyžica parmezánu
  • za 2 hrste čerstvej bazalky
  • mleté čierne korenie, soľ

Na zemiaky:

  • 15 baby zemiakov
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • soľ

POSTUP:

  1. Zemiaky umyte a urobte nožom zárezy do trištvrte zemiakov. Pozor, aby ste zemiak neprekrojili. Narezané zemiaky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ich rozpusteným maslom a posoľte. Vložte ich do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 40 minút.
  2. Pripravte omáčku: Na masle opečte nadrobno nakrájanú šalotku a cesnak. Pridajte vývar a chvíľku povarte. Následne pridajte smotanu, parmezán a dve hrste pokrájanej bazalky. Varte približne 8 až 10 minút. Tyčovým mixérom všetko spolu rozmixujte na omáčku. Podľa potreby dochuťte soľou a čiernym mletým korením. Ak bude omáčka riedka, pridajte ešte lyžicu parmezánu.
  3. Kuracie mäso umyte a narežte na plátky. Cez potravinársku fóliu ho jemne naklepte a preložte na tanier. Z oboch strán ho okoreňte mletým čiernym korením, posypte soľou a sušenou bazalkou. Do grilovacej panvice pridajte lyžicu masla a lyžicu oleja. Na rozpálenú panvicu pridajte kuracie plátky a grilujte dozlatista z oboch strán. Podávajte s omáčkou a upečenými zemiakmi.

Fantastické recepty od @kristy.food pokračujú na ďalšej strane >>>

Šampiňónová polievka

Zdroj: KRISTÍNA KUCKÁ

ŠAMPIŇÓNOVÁ POLIEVKA

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

Potrebujete:

  • 500 g čerstvých šampiňónov
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžica  masla
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 väčšie zemiaky 
  • 1 l zeleninového vývaru (prípadne biobujónu alebo vody)
  • 250 ml smotany na šľahanie alebo kokosového mlieka
  • soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. Šampiňóny očistite, nakrájajte na malé kúsky a opečte na rozpálenom oleji a masle. Keď zhnednú, pridajte najemno nakrájanú cibuľu, cesnak a ďalej opekajte.
  2. Pridajte na malé kúsky nakrájané zemiaky, zalejte vývarom a varte do zmäknutia zemiakov.
  3. Následne tyčovým mixérom polievku rozmixujte. Pridajte smotanu alebo kokosové mlieko a varte 5 minút. Ochuťte soľou, mletým čiernym korením a môžete podávať.

Fantastické recepty od @kristy.food pokračujú na ďalšej strane >>>

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Špaldové bryndzové halušky

    Zdroj: KRISTÍNA KUCKÁ

    ŠPALDOVÉ BRYNDZOVÉ HALUŠKY

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT,  VARENIE 10 MINÚT

    Potrebujete:

    • 100 g slaniny napríklad z mangalice
    • 500 g zemiakov
    • 250 g hladkej špaldovej múky
    • 1 vajce
    • soľ
    • 200 g bryndze
    • 200 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
    • mladá cibuľka alebo pažítka na podávanie

    POSTUP:

    1. Slaninu nakrájajte na malé kocky a dajte ju pomaly opekať do malého hrnca.
    2. Zemiaky očistite a nastrúhajte. Pridajte múku, pol lyžičky soli a poriadne premiešajte. Pridajte vajce a znova premiešajte. Podľa potreby pridajte ešte múku alebo vodu – cesto by nemalo byť ani príliš husté, ani príliš riedke.
    3. Keď osolená voda vo veľkom hrnci začne vrieť, pomocou haluškovača hádžte do vody halušky. Následne ich premiešajte a varte, kým nevyplávajú na povrch.
    4. Do väčšej misy dajte bryndzu, kyslú smotanu a poriadne premiešajte.
    5. Halušky sceďte a preložte do misy s bryndzovou zmesou a premiešajte.
    6. Bryndzové halušky posypte slaninou a na záver ich môžete posypať aj pažítkou alebo cibuľkou.

    Fantastické recepty od @kristy.food pokračujú na ďalšej strane >>>

    Šošovicový dhal s ryžou

    Zdroj: KRISTÍNA KUCKÁ

    ŠOŠOVICOVÝ DHAL S RYŽOU

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 200 g červenej šošovice
    • 300 ml zeleninového vývaru
    • 200 ml pasírovaných paradajok
    • 300 ml kokosového mlieka
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 2 čili papričky (podľa chuti)
    • 1 lyžica čerstvého zázvoru
    • 1 a pol lyžičky garam masaly
    • 1 lyžička korenia karí
    • 1 lyžička mletej kurkumy";i:10;s:24:"1 lyžička mletej rasce";i:11;s:41:"1 lyžička mletého čili (podľa chuti)";i:12;s:30:"1 lyžička mletého koriandra";i:13;s:45:"2 lyžice masla ghee alebo rastlinného oleja";i:14;s:43:"soľ, mleté čierne korenie (podľa chuti)";i:15;s:27:"šťava z polovice citróna";i:16;s:19:"koriander na ozdobu

    Na ryžu:

    • 200 g ryže basmati
    • 1 lyžica masla
    • 1 lyžička soli

    POSTUP:

    1. Do misky pretlačte cesnak. K nemu pridajte nadrobno nakrájané čili papričky a očistený čerstvý zázvor, ktorý najemno nastrúhajte. V ďalšej miske zmiešajte koreniny garam masala, korenie karí, kurkumu, mletú rascu, mleté čili a mletý koriander.
    2. Do panvice pridajte maslo ghee alebo olej a opečte cesnak, čili papričky a zázvor. Po chvíli pridajte koreniny a opekajte približne tri minúty. Následne pridajte umytú šošovicu, vývar, paradajky a varte približne 15 minút, kým šošovica nezmäkne.
    3. Medzitým pripravte ryžu. Premytú ju chvíľu opečte na masle a zalejte dvojnásobným množstvom vody s lyžičkou soli.
    4. Do uvarenej šošovicovej zmesi pridajte kokosové mlieko, štipku soli, čierneho korenia a premiešajte. Nechajte prejsť varom približne 5 minút. Dochuťte soľou, mletým čiernym korením a šťavou z citróna. Pridajte čerstvý koriander a podávajte s uvarenou ryžou alebo s naan.

    Fantastické recepty od @kristy.food pokračujú na ďalšej strane >>>

    Tofu s rezancami

    Zdroj: KRISTÍNA KUCKÁ

    TOFU S REZANCAMI

    2 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT,  VARENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    • 180-200 g tofu
    • rastlinný olej
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 15 g čerstvého zázvoru
    • 2 mrkvy, 1 červená  paprika, hrsť zelených fazuliek  alebo 350 g mrazenej zeleniny na  wok
    • 150 g čínskych vaječných  rezancov
    • 1 lyžica sezamového  oleja (nemusí byť)
    • 1 lyžica sójovej omáčky
    • hrsť arašidov alebo  sezamu – na posýpku

    Na omáčku:

    • 200 ml zeleninového vývaru 
    • 2 lyžice hnedého cukru
    • 1-2 lyžice ryžového octu
    • 1 lyžica kukuričného škrobu

    POSTUP:

    1. Tofu nakrájajte na malé kocky a opečte na rozpálenej panvici s jednou lyžicou oleja. Tofu po opečení odložte do misky a do panvice prilejte ďalšiu lyžicu oleja.
    2. Cesnak a zázvor ošúpte. Cesnak nakrájajte nadrobno a zázvor nastrúhajte. Pridajte na rozpálenú panvicu a chvíľku opekajte.
    3. Pridajte čerstvú nakrájanú alebo mrazenú zeleninu, prilejte 100 ml vody a varte pod pokrievkou, kým zelenina nezmäkne.
    4. Medzitým pripravte rezance podľa návodu. Po uvarení ich polejte trochou sezamového oleja a pridajte do panvice k zelenine. Primiešajte tofu, sójovú omáčku a zľahka premiešajte.
    5. Pripravte omáčku: Všetky suroviny zmiešajte v miske.
    6. Zmes s rezancami zalejte omáčkou a na miernom ohni miešajte približne tri minúty do zhustnutia. Na záver rezance so zeleninou a s tofu posypte arašidmi alebo sezamom.

    Nenašli ste, čo ste hľadali? Vyskúšajte napríklad úžasne variabilný lavaš!