Čo dnes uvariť? Niečo RÝCHLE a dobré od Kristy.food!
10. 2. 2022, 14:23 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: KRISTÍNA KUCKÁ
Ak vám práve na také ide chuť, vyskúšajte skvelé recepty od foodblogerky Kristíny Kuckej. Nestrávite prípravou celú večnosť a zaručene sa najete do sýtosti.
Chutné recepty pre Dobré jedlo pripravila, krásne nastajlovala a odfotila Kristína Kucká. Viac zaujímavých receptov nájdete na jej Instagrame @kristy.food
Kuracie mäso s bazalkovou omáčkou

Zdroj: KRISTÍNA KUCKÁ
KURACIE MÄSO S BAZALKOVOU OMÁČKOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE A PEČENIE 40 MINÚT
Na mäso:
- 500 g kuracích pŕs
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica olivového oleja
- pol lyžičky sušenej bazalky
- soľ, mleté čierne korenie
Na omáčku:
- 1 šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica masla
- 100 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na šľahanie (môžete použiť kokosovú)
- 1 lyžica parmezánu
- za 2 hrste čerstvej bazalky
- mleté čierne korenie, soľ
Na zemiaky:
- 15 baby zemiakov
- 2 lyžice rozpusteného masla
- soľ
POSTUP:
- Zemiaky umyte a urobte nožom zárezy do trištvrte zemiakov. Pozor, aby ste zemiak neprekrojili. Narezané zemiaky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ich rozpusteným maslom a posoľte. Vložte ich do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 40 minút.
- Pripravte omáčku: Na masle opečte nadrobno nakrájanú šalotku a cesnak. Pridajte vývar a chvíľku povarte. Následne pridajte smotanu, parmezán a dve hrste pokrájanej bazalky. Varte približne 8 až 10 minút. Tyčovým mixérom všetko spolu rozmixujte na omáčku. Podľa potreby dochuťte soľou a čiernym mletým korením. Ak bude omáčka riedka, pridajte ešte lyžicu parmezánu.
- Kuracie mäso umyte a narežte na plátky. Cez potravinársku fóliu ho jemne naklepte a preložte na tanier. Z oboch strán ho okoreňte mletým čiernym korením, posypte soľou a sušenou bazalkou. Do grilovacej panvice pridajte lyžicu masla a lyžicu oleja. Na rozpálenú panvicu pridajte kuracie plátky a grilujte dozlatista z oboch strán. Podávajte s omáčkou a upečenými zemiakmi.
Fantastické recepty od @kristy.food pokračujú na ďalšej strane >>>
Šampiňónová polievka
Zdroj: KRISTÍNA KUCKÁ
ŠAMPIŇÓNOVÁ POLIEVKA
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g čerstvých šampiňónov
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžica masla
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 väčšie zemiaky
- 1 l zeleninového vývaru (prípadne biobujónu alebo vody)
- 250 ml smotany na šľahanie alebo kokosového mlieka
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Šampiňóny očistite, nakrájajte na malé kúsky a opečte na rozpálenom oleji a masle. Keď zhnednú, pridajte najemno nakrájanú cibuľu, cesnak a ďalej opekajte.
- Pridajte na malé kúsky nakrájané zemiaky, zalejte vývarom a varte do zmäknutia zemiakov.
- Následne tyčovým mixérom polievku rozmixujte. Pridajte smotanu alebo kokosové mlieko a varte 5 minút. Ochuťte soľou, mletým čiernym korením a môžete podávať.
Fantastické recepty od @kristy.food pokračujú na ďalšej strane >>>
Špaldové bryndzové halušky
Zdroj: KRISTÍNA KUCKÁ
ŠPALDOVÉ BRYNDZOVÉ HALUŠKY
4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 100 g slaniny napríklad z mangalice
- 500 g zemiakov
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 1 vajce
- soľ
- 200 g bryndze
- 200 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
- mladá cibuľka alebo pažítka na podávanie
POSTUP:
- Slaninu nakrájajte na malé kocky a dajte ju pomaly opekať do malého hrnca.
- Zemiaky očistite a nastrúhajte. Pridajte múku, pol lyžičky soli a poriadne premiešajte. Pridajte vajce a znova premiešajte. Podľa potreby pridajte ešte múku alebo vodu – cesto by nemalo byť ani príliš husté, ani príliš riedke.
- Keď osolená voda vo veľkom hrnci začne vrieť, pomocou haluškovača hádžte do vody halušky. Následne ich premiešajte a varte, kým nevyplávajú na povrch.
- Do väčšej misy dajte bryndzu, kyslú smotanu a poriadne premiešajte.
- Halušky sceďte a preložte do misy s bryndzovou zmesou a premiešajte.
- Bryndzové halušky posypte slaninou a na záver ich môžete posypať aj pažítkou alebo cibuľkou.
Fantastické recepty od @kristy.food pokračujú na ďalšej strane >>>
Šošovicový dhal s ryžou
Zdroj: KRISTÍNA KUCKÁ
ŠOŠOVICOVÝ DHAL S RYŽOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 200 g červenej šošovice
- 300 ml zeleninového vývaru
- 200 ml pasírovaných paradajok
- 300 ml kokosového mlieka
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 čili papričky (podľa chuti)
- 1 lyžica čerstvého zázvoru
- 1 a pol lyžičky garam masaly
- 1 lyžička korenia karí
- 1 lyžička mletej kurkumy";i:10;s:24:"1 lyžička mletej rasce";i:11;s:41:"1 lyžička mletého čili (podľa chuti)";i:12;s:30:"1 lyžička mletého koriandra";i:13;s:45:"2 lyžice masla ghee alebo rastlinného oleja";i:14;s:43:"soľ, mleté čierne korenie (podľa chuti)";i:15;s:27:"šťava z polovice citróna";i:16;s:19:"koriander na ozdobu
Na ryžu:
- 200 g ryže basmati
- 1 lyžica masla
- 1 lyžička soli
POSTUP:
- Do misky pretlačte cesnak. K nemu pridajte nadrobno nakrájané čili papričky a očistený čerstvý zázvor, ktorý najemno nastrúhajte. V ďalšej miske zmiešajte koreniny garam masala, korenie karí, kurkumu, mletú rascu, mleté čili a mletý koriander.
- Do panvice pridajte maslo ghee alebo olej a opečte cesnak, čili papričky a zázvor. Po chvíli pridajte koreniny a opekajte približne tri minúty. Následne pridajte umytú šošovicu, vývar, paradajky a varte približne 15 minút, kým šošovica nezmäkne.
- Medzitým pripravte ryžu. Premytú ju chvíľu opečte na masle a zalejte dvojnásobným množstvom vody s lyžičkou soli.
- Do uvarenej šošovicovej zmesi pridajte kokosové mlieko, štipku soli, čierneho korenia a premiešajte. Nechajte prejsť varom približne 5 minút. Dochuťte soľou, mletým čiernym korením a šťavou z citróna. Pridajte čerstvý koriander a podávajte s uvarenou ryžou alebo s naan.
Fantastické recepty od @kristy.food pokračujú na ďalšej strane >>>
Tofu s rezancami
Zdroj: KRISTÍNA KUCKÁ
TOFU S REZANCAMI
2 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 180-200 g tofu
- rastlinný olej
- 3 strúčiky cesnaku
- 15 g čerstvého zázvoru
- 2 mrkvy, 1 červená paprika, hrsť zelených fazuliek alebo 350 g mrazenej zeleniny na wok
- 150 g čínskych vaječných rezancov
- 1 lyžica sezamového oleja (nemusí byť)
- 1 lyžica sójovej omáčky
- hrsť arašidov alebo sezamu – na posýpku
Na omáčku:
- 200 ml zeleninového vývaru
- 2 lyžice hnedého cukru
- 1-2 lyžice ryžového octu
- 1 lyžica kukuričného škrobu
POSTUP:
- Tofu nakrájajte na malé kocky a opečte na rozpálenej panvici s jednou lyžicou oleja. Tofu po opečení odložte do misky a do panvice prilejte ďalšiu lyžicu oleja.
- Cesnak a zázvor ošúpte. Cesnak nakrájajte nadrobno a zázvor nastrúhajte. Pridajte na rozpálenú panvicu a chvíľku opekajte.
- Pridajte čerstvú nakrájanú alebo mrazenú zeleninu, prilejte 100 ml vody a varte pod pokrievkou, kým zelenina nezmäkne.
- Medzitým pripravte rezance podľa návodu. Po uvarení ich polejte trochou sezamového oleja a pridajte do panvice k zelenine. Primiešajte tofu, sójovú omáčku a zľahka premiešajte.
- Pripravte omáčku: Všetky suroviny zmiešajte v miske.
- Zmes s rezancami zalejte omáčkou a na miernom ohni miešajte približne tri minúty do zhustnutia. Na záver rezance so zeleninou a s tofu posypte arašidmi alebo sezamom.
Nenašli ste, čo ste hľadali? Vyskúšajte napríklad úžasne variabilný lavaš!