Reklama

Hriešne ZDRAVÉ dezerty: Maškrtiť môžete aj bez výčitiek

CHIA REZY
S MALINAMI

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Aj vy občas doma ňúrate niečo sladké, čím by ste však veľmi nezhrešili? Ste tu správne! Maškrtiť môžete aj bez výčitiek svedomia...

ČOKOLÁDOVÁ PENA

Zdroj: Laura Witteková

ČOKOLÁDOVÁ PENA

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, CHLADENIE

Potrebujete:

  • 1 šálka slaného nálevu zo zaváraného cícera z konzervy
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 2 lyžice javorového sirupu 
  • 200 g kvalitnej 54-percentnej čokolády
  • mrazené lesné ovocie

POSTUP:

  1. Do misy vlejte slaný nálev, zvaný inak aj akvafaba, pridajte citrónovú šťavu, javorový sirup a šľahajte do pevných špičiek. Bude to trvať približne 8-10 minút.
  2. Čokoládu roztopte v ohňovzdornej miske nad vodnou parou. Odstavte a nechajte trochu vychladnúť.
  3. Do vzniknutej peny z nálevu veľmi jemne zamiešajte čokoládu. Penou naplňte poháriky a vložte do chladničky na 2 hodiny.
  4. Nakoniec penu ozdobte drobným mrazeným ovocím.

BANÁNOVÝ CHEESECAKE

Zdroj: Laura Witteková

Banánový cheesecake je plný zdravých vecí. Ľanové semiačka obsahujú vlákninu, dôležitú pri trávení, a tvaroh je zase zdrojom bielkovín.

10 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT,  PEČENIE 50 MINÚT

Na korpus:

  • 100 g mandľovej múky
  • 100 g mletých lieskových orieškov
  • 50 g ľanových semiačok
  • 200 g rozpusteného masla ghí

Na náplň:

  • 2 menšie zrelé banány
  • šťava z jedného citróna
  • 500 g jemného odtučneného tvarohu
  • 200 g gréckeho jogurtu
  • 4 vajcia L
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Na podávanie:

  • 2 banány
  • agávový sirup

POSTUP:

  1. Rúru zapnite na 180 °C a dno formy s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie.
  2. Do mixéra vsypte mandľovú múku, lieskové oriešky, ľanové semiačka, maslo a rozmixujte. Zmes dajte do okrúhlej formy a pomocou lyžice dobre utlačte. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 10 minút.
  3.  V mise rozmiešajte banány s citrónovou šťavou, pridajte tvaroh, jogurt, vajcia, vanilkový extrakt a dobre premiešajte. Zmes vylejte na predpečený korpus a vložte do rúry vyhriatej na 220 °C a pečte 10 minút. Potom teplotu znížte na 110 °C a pečte ďalších 20 minút. Teraz cheesecake vyberte z rúry, navrch položte dva prekrojené banány, vložte späť do rúry a pečte ďalších 20 minút. Rúru vypnite a nechajte v nej cheesecake voľne vychladnúť. Následne ho uložte do chladničky aspoň na 3-4 hodiny.
  4. Cheesecake vyberte z formy, položte na podnos, polejte agávovým sirupom a môžete podávať.

JABLKOVÉ COOKIES

Zdroj: Laura Witteková

JABLKOVÉ COOKIES

15-20 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT  + ODLEŽANIE, PEČENIE 15-18 MINÚT

Potrebujete:

  • 100 g ovsených vločiek (bezlepkových)
  • 45 g mandľovej múky
  • 45 g kokosovej múky
  • 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 a pol lyžičky mletej škorice
  • štipka soli
  • 28 g kokosového oleja
  • 1 vajce L 
  • pol lyžičky mletej vanilky
  • 150 g medu";i:10;s:24:"1 stredne veľké jablko

POSTUP:

  1.  V mise zmiešajte spolu ovsené vločky, obe múky, kypriaci prášok, škoricu a soľ.
  2.  Do druhej misy dajte rozpustený a schladnutý kokosový olej, vajce, vanilku, med a dobre premiešajte. Do mokrej zmesi pridajte suchú zmes a dobre premiešajte. Nakoniec vsypte jablko nakrájané na malé kocky a všetko ešte raz spojte. Nechajte 30 minút oddychovať. Vločky nasiaknu všetku vlhkosť a zmes zhustne.
  3. Rúru zapnite na 165 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
  4. Pomocou lyžice vytvarujte zo zmesi malé kopčeky a ukladajte ich na plech. Trochu ich po povrchu utlačte a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 13-15 minút. Nechajte vychladnúť na plechu, aby sušienky spevneli. A potom si už k nim iba urobte dobrý čaj.

CHIA REZY S MALINAMI

Zdroj: Laura Witteková

CHIA REZY S MALINAMI

12-15 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT,  PEČENIE 25 MINÚT

Na základ:

  • 90 g bezlepkových ovsených vločiek
  • 80 g strúhaného kokosu
  • 120 g mletých mandlí
  • 120 g rozpusteného masla (môžete nahradiť kokosovým olejom)
  • 150 g sušených datlí
  • 25 g kakaa holandského typu

Na chia džem:

  • 200 g mrazených malín
  • 80 ml čakankového sirupu
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 5 lyžíc chia semiačok

Na čokoládovú vrstvu:

  • 200 g čokolády 70-percentnej
  • 2 lyžice kokosového oleja

POSTUP:

  1. Pripravte džem: Do hrnca vsypte mrazené maliny, čakankový sirup, vanilkový extrakt a pomaly priveďte do varu. Varte približne 15 minút, aby sa voda odparila a zmes zhustla. Odstavte, vsypte chia semiačka, dobre premiešajte a nechajte vychladnúť.
  2. Vločky rozmixujte. Pridajte kokos, mandle, maslo, datle, kakao a mixujte, kým sa všetky suroviny nespoja. Zmes vysypte na plech s rozmermi 20 x 20 cm vyložený papierom na pečenie a povrch rovnomerne utlačte lyžicou. Vložte do rúry vyhriatej na 160 °C a pečte 25 minút. Nechajte vychladnúť.
  3. Na vychladnutý korpus rozotrite chia džem a vložte do chladničky. Zatiaľ nad vodnou parou v miske rozpustite čokoládu s kokosovým olejom. Odstavte a rozpustenou čokoládou rovnomerne polejte malinovú vrstvu. Znovu vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny, najlepšie však do druhého dňa.
  4. Koláč vyberte z formy a zohriatym nožom nakrájajte na obdĺžniky.

ORECHOVO-KOKOSOVÝ KOLÁČ

Zdroj: Laura Witteková

ORECHOVO- -KOKOSOVÝ KOLÁČ

10 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT,  PEČENIE 30-35 MINÚT

Potrebujete:

  • 2 vajcia
  • 60 g agávového sirupu (môžete použiť aj čakankový, javorový alebo med)
  • 65 g masla alebo kokosového oleja
  • 1 hruška
  • 80 g strúhaného kokosu
  • 100 g mletých vlašských orechov + na posypanie
  • štipka mletého kardamómu
  • štipka mletých klinčekov
  • hustý jogurt

POSTUP:

  1. Vajcia vyšľahajte so sirupom na peknú, svetlú penu. Pridajte roztopené maslo, na jemno nastrúhanú hrušku a jemne premiešajte. V druhej mise zmiešajte kokos, orechy, kardamóm a klinčeky. Túto zmes nasypte k vajíčkovej a jemne premiešajte.
  2. Hmotu vylejte do formy s priemerom 20 cm, ktorej dno vyložte papierom na pečenie. Povrch jemne uhlaďte a posypte nasekanými orechmi. Vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte približne 45-50 minút.
  3. Koláčik nechajte vychladnúť a podávajte s kopčekom hustého jogurtu.