Hriešne ZDRAVÉ dezerty: Maškrtiť môžete aj bez výčitiek
10. 3. 2022, 7:54 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Laura Witteková
Aj vy občas doma ňúrate niečo sladké, čím by ste však veľmi nezhrešili? Ste tu správne! Maškrtiť môžete aj bez výčitiek svedomia...
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
ČOKOLÁDOVÁ PENA
Zdroj: Laura Witteková
ČOKOLÁDOVÁ PENA
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, CHLADENIE
Potrebujete:
- 1 šálka slaného nálevu zo zaváraného cícera z konzervy
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 2 lyžice javorového sirupu
- 200 g kvalitnej 54-percentnej čokolády
- mrazené lesné ovocie
POSTUP:
- Do misy vlejte slaný nálev, zvaný inak aj akvafaba, pridajte citrónovú šťavu, javorový sirup a šľahajte do pevných špičiek. Bude to trvať približne 8-10 minút.
- Čokoládu roztopte v ohňovzdornej miske nad vodnou parou. Odstavte a nechajte trochu vychladnúť.
- Do vzniknutej peny z nálevu veľmi jemne zamiešajte čokoládu. Penou naplňte poháriky a vložte do chladničky na 2 hodiny.
- Nakoniec penu ozdobte drobným mrazeným ovocím.
BANÁNOVÝ CHEESECAKE
Zdroj: Laura Witteková
Banánový cheesecake je plný zdravých vecí. Ľanové semiačka obsahujú vlákninu, dôležitú pri trávení, a tvaroh je zase zdrojom bielkovín.
10 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT
Na korpus:
- 100 g mandľovej múky
- 100 g mletých lieskových orieškov
- 50 g ľanových semiačok
- 200 g rozpusteného masla ghí
Na náplň:
- 2 menšie zrelé banány
- šťava z jedného citróna
- 500 g jemného odtučneného tvarohu
- 200 g gréckeho jogurtu
- 4 vajcia L
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na podávanie:
- 2 banány
- agávový sirup
POSTUP:
- Rúru zapnite na 180 °C a dno formy s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie.
- Do mixéra vsypte mandľovú múku, lieskové oriešky, ľanové semiačka, maslo a rozmixujte. Zmes dajte do okrúhlej formy a pomocou lyžice dobre utlačte. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 10 minút.
- V mise rozmiešajte banány s citrónovou šťavou, pridajte tvaroh, jogurt, vajcia, vanilkový extrakt a dobre premiešajte. Zmes vylejte na predpečený korpus a vložte do rúry vyhriatej na 220 °C a pečte 10 minút. Potom teplotu znížte na 110 °C a pečte ďalších 20 minút. Teraz cheesecake vyberte z rúry, navrch položte dva prekrojené banány, vložte späť do rúry a pečte ďalších 20 minút. Rúru vypnite a nechajte v nej cheesecake voľne vychladnúť. Následne ho uložte do chladničky aspoň na 3-4 hodiny.
- Cheesecake vyberte z formy, položte na podnos, polejte agávovým sirupom a môžete podávať.
JABLKOVÉ COOKIES
Zdroj: Laura Witteková
JABLKOVÉ COOKIES
15-20 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + ODLEŽANIE, PEČENIE 15-18 MINÚT
Potrebujete:
- 100 g ovsených vločiek (bezlepkových)
- 45 g mandľovej múky
- 45 g kokosovej múky
- 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
- 1 a pol lyžičky mletej škorice
- štipka soli
- 28 g kokosového oleja
- 1 vajce L
- pol lyžičky mletej vanilky
- 150 g medu";i:10;s:24:"1 stredne veľké jablko
POSTUP:
- V mise zmiešajte spolu ovsené vločky, obe múky, kypriaci prášok, škoricu a soľ.
- Do druhej misy dajte rozpustený a schladnutý kokosový olej, vajce, vanilku, med a dobre premiešajte. Do mokrej zmesi pridajte suchú zmes a dobre premiešajte. Nakoniec vsypte jablko nakrájané na malé kocky a všetko ešte raz spojte. Nechajte 30 minút oddychovať. Vločky nasiaknu všetku vlhkosť a zmes zhustne.
- Rúru zapnite na 165 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Pomocou lyžice vytvarujte zo zmesi malé kopčeky a ukladajte ich na plech. Trochu ich po povrchu utlačte a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 13-15 minút. Nechajte vychladnúť na plechu, aby sušienky spevneli. A potom si už k nim iba urobte dobrý čaj.
CHIA REZY S MALINAMI
Zdroj: Laura Witteková
CHIA REZY S MALINAMI
12-15 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
Na základ:
- 90 g bezlepkových ovsených vločiek
- 80 g strúhaného kokosu
- 120 g mletých mandlí
- 120 g rozpusteného masla (môžete nahradiť kokosovým olejom)
- 150 g sušených datlí
- 25 g kakaa holandského typu
Na chia džem:
- 200 g mrazených malín
- 80 ml čakankového sirupu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 5 lyžíc chia semiačok
Na čokoládovú vrstvu:
- 200 g čokolády 70-percentnej
- 2 lyžice kokosového oleja
POSTUP:
- Pripravte džem: Do hrnca vsypte mrazené maliny, čakankový sirup, vanilkový extrakt a pomaly priveďte do varu. Varte približne 15 minút, aby sa voda odparila a zmes zhustla. Odstavte, vsypte chia semiačka, dobre premiešajte a nechajte vychladnúť.
- Vločky rozmixujte. Pridajte kokos, mandle, maslo, datle, kakao a mixujte, kým sa všetky suroviny nespoja. Zmes vysypte na plech s rozmermi 20 x 20 cm vyložený papierom na pečenie a povrch rovnomerne utlačte lyžicou. Vložte do rúry vyhriatej na 160 °C a pečte 25 minút. Nechajte vychladnúť.
- Na vychladnutý korpus rozotrite chia džem a vložte do chladničky. Zatiaľ nad vodnou parou v miske rozpustite čokoládu s kokosovým olejom. Odstavte a rozpustenou čokoládou rovnomerne polejte malinovú vrstvu. Znovu vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny, najlepšie však do druhého dňa.
- Koláč vyberte z formy a zohriatym nožom nakrájajte na obdĺžniky.
ORECHOVO-KOKOSOVÝ KOLÁČ
Zdroj: Laura Witteková
ORECHOVO- -KOKOSOVÝ KOLÁČ
10 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 30-35 MINÚT
Potrebujete:
- 2 vajcia
- 60 g agávového sirupu (môžete použiť aj čakankový, javorový alebo med)
- 65 g masla alebo kokosového oleja
- 1 hruška
- 80 g strúhaného kokosu
- 100 g mletých vlašských orechov + na posypanie
- štipka mletého kardamómu
- štipka mletých klinčekov
- hustý jogurt
POSTUP:
- Vajcia vyšľahajte so sirupom na peknú, svetlú penu. Pridajte roztopené maslo, na jemno nastrúhanú hrušku a jemne premiešajte. V druhej mise zmiešajte kokos, orechy, kardamóm a klinčeky. Túto zmes nasypte k vajíčkovej a jemne premiešajte.
- Hmotu vylejte do formy s priemerom 20 cm, ktorej dno vyložte papierom na pečenie. Povrch jemne uhlaďte a posypte nasekanými orechmi. Vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte približne 45-50 minút.
- Koláčik nechajte vychladnúť a podávajte s kopčekom hustého jogurtu.