Reklama

Kúzelný LOSOS: Skvelá ryba na vítanie nového roka

SLÁVNOSTNÝ
LOSOS S KELOM
A GRANÁTOVÝM
JABLKOM

Zdroj: GURMET

Reklama

Skvelá ryba s jemnou chuťou a pekným ružovým mäsom môže mať stovky podôb. Celá fileta pečená na plechu sa stane ozdobou sviatočného stola, slaný koláč vítaným pohostením. Nechajte sa okúzliť...

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Marinovaný losos: Vynikajúca škandinávska lahôdka gravlax

    SLÁVNOSTNÝ LOSOS S KELOM A GRANÁTOVÝM JABLKOM

    Zdroj: GURMET

    SLÁVNOSTNÝ LOSOS S KELOM A GRANÁTOVÝM JABLKOM

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

    Potrebujete:

    • 800 g filety z lososa
    • 1-2 granátové jablká
    • 1 lyžica cukru
    • 500 g ružičkového kelu
    • 2 lyžice sladkej čili omáčky
    • 2 cm kúsok zázvoru
    • 2 strúčiky cesnaku
    • štvrť lyžičky čili vločiek
    • čerstvá bazalka (alebo petržlenová či koriandrová vňať)
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olivový olej

    POSTUP:

    1. Z granátového jablka vyberte zrnká. Časť odložte na ozdobu, zvyšok dajte do kastrólika, pridajte cukor, podlejte malým množstvom vody a varte 5-10 minút. Zrnká jemne popučte vareškou, aby pustili šťavu.
    2. Očistite ružičkový kel, väčšie hlávky môžete prekrojiť na polovicu, menšie nechajte v celku. Dajte ich na plech, osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte asi 15 minút.
    3. Medzitým v miske zmiešajte povarené granátové jablko s čili omáčkou, najemno nastrúhaným zázvorom, prelisovaným cesnakom a čili vločkami. Rybu osoľte a okoreňte. Plech vyberte z rúry, kel zhrňte nabok a do stredu vložte lososa.
    4. Potrite ho pripravenou marinádou a pečte 20 až 30 minút. Vnútri by mal zostať pekne ružový, ale nie surový. Pred podávaním ho obložte upečeným ružičkovým kelom, posypte zrnkami granátového jablka a nasekanou bazalkou.

    LOSOSOVÉ PLACKY

    Zdroj: GURMET

    LOSOSOVÉ PLACKY

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 fileta z lososa (500 g)
    • 1 vajce
    • 1 šalotka
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
    • 1 lyžička mletej papriky
    • 50 g strúhanky
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olivový olej

    Na aioli:

    • 1 čerstvý surový žĺtok
    • 1 lyžička dijonskej horčice
    • 2 strúčiky pečeného cesnaku
    • pár kvapiek citrónovej šťavy
    • 120 ml olivového oleja
    • soľ, mleté čierne korenie

    POSTUP:

    1. Pripravte aioli: Do misky dajte žĺtok, horčicu, pečený cesnak a citrónovú šťavu. Začnite šľahať metličkou a tenkým pra­mienkom prilievajte olej, kým zmes nezhustne. Podľa chuti osoľte, okoreňte a odložte do chladničky.
    2. Lososa rozmixujte alebo nasekajte. Dajte do misy, pridajte rozšľahané vajce, najemno nakrájanú šalotku, prelisovaný cesnak, citrónovú kôru, papriku, soľ a korenie. Dobre premiešajte a postupne pridajte aj strúhanku. Zmes niekoľkokrát premiešajte a nechajte krátko odstáť, aby strúhanka vstrebala vlhkosť. Musíte získať kompaktnú hmotu, ktorá sa dá ľahko tvarovať.
    3. Vytvarujte malé placky a z obidvoch strán ich pomaly opekajte na rozpálenom oleji. Môžete ich aj potrieť olejom a v rúre pri teplote 200 °C piecť 20 minút.
    4. Placky podávajte s cesnakovou omáčkou aioli, dobrým pečivom alebo zeleninovým šalátom.

    Pečený cesnak je skvelý, keď ho pridáte do dipu. Upečte si ho v predstihu. Zrežte hlávku cesnaku tak, aby ste videli strúčiky, pokvapkajte olejom a pri teplote 180 °C pečte 40 minút.

    LOSOSOVÝ KIŠ

    Zdroj: GURMET

    LOSOSOVÝ KIŠ

    4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT, ODLEŽANIE CESTA 1 HODINA

    Na cesto:

    • 240 g hladkej múky
    • 150 g studeného masla
    • 40-80 ml ľadovej vody
    • soľ
    • suchá fazuľa na pečenie

    Na plnku:

    • 200 g filety z lososa
    • 100 g baby špenátu
    • štvrť póru (biela časť)
    • 1 lyžica masla
    • 4 vajcia
    • 400 ml smotany na šľahanie
    • veľká štipka muškátového orieška
    • 2 lyžičky citrónovej kôry
    • 3 lyžice čerstvého kôpru
    • parmezán na posypanie
    • soľ, mleté čierne korenie

    POSTUP:

    1. Pripravte cesto: Múku zľahka osoľte, pridajte na kocky nakrájané maslo a prstami premieste, aby ste získali zmes podobnú mrveničke. Postupne prilievajte vodu a vypracujte hladké cesto. Pracujte rýchlo, aby sa cesto zbytočne nezohrievalo.2. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte hodinu odležať v chladničke.
    2. Potom ho vyvaľkajte na tenký plát, pomocou valčeka preneste do formy a pozatláčajte. Dno popichajte vidličkou, zakryte papierom na pečenie a zaťažte suchou fazuľou. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 15 minút.
    3. Špenát, ak ho nekúpite už umytý, dobre opláchnite a osušte. Pór prekrojte po dĺžke a nakrájajte na tenké plátky.
    4. V panici rozohrejte maslo a opečte na ňom pór. Pridajte špenát a nechajte ho zvädnúť. Krátko opečte aj lososa. Môžete ho napríklad dať na štvrť hodiny do rúry, keď sa pečie korpus na kiš, alebo ho uvarte na pare. Potom ho nakrájajte na kúsky.
    5. Na korpus uložte kúsky lososa a špenátovú zmes. Vajcia, smotanu, muškátový oriešok a citrónovú kôru premiešajte a podľa chuti osoľte a okoreňte. Touto zmesou prelejte plnku a posypte kôprom a parmezánom. Pečte v rúre pri 200 °C ďalších 20-25 minút. Cesto by malo byť zlatisté, plnka spevnená, ale v strede by sa mala ešte ľahko chvieť.

    LOSOS SO ŠTIPĽAVOU OMÁČKOU

    Zdroj: GURMET

    LOSOS SO ŠTIPĽAVOU OMÁČKOU

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

    Potrebujete:

    • 600 g filety z lososa
    • 2 cm kúsok zázvoru
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 stonka citrónovej trávy
    • 1 lyžica trstinového cukru
    • 1 lyžica korenia sriracha
    • 400 ml kokosového mlieka
    • 1 lyžica rybacej omáčky
    • 1 limeta
    • soľ, mleté čierne korenie
    • 4 lyžice sezamového oleja

    Na servírovanie:

    • čerstvý koriander
    • čili paprička alebo čili vločky
    • ryža basmati alebo ryžové rezance
    • • limeta

    POSTUP:

    1. Zázvor nastrúhajte najemno, cesnak prelisujte, citrónovú trávu najprv rukoväťou noža mierne naklepte a potom nasekajte najemno. Lososa nakrájajte na 4 porcie. Osoľte a okoreňte. V panvici rozohrejte polovicu oleja a rybu krátko sprudka opečte. Vnútri musí zostať surová, čaká ju ešte pobyt v omáčke.
    2. Rozohrejte zvyšný olej a orestujte na ňom cesnak, zázvor a citrónovú trávu. Pridajte cukor, nechajte ho ľahko skaramelizovať a pridajte srirachu. Množstvo upravte podľa toho, akú štipľavú omáčku chcete. Krátko orestujte a zmes zalejte kokosovým mliekom. Premiešajte, dochuťte rybacou omáčkou a varte 5 minút. Potom primiešajte kôru a šťavu z limety a podľa chuti ešte dolaďte cukrom a rybacou omáčkou.
    3. Do omáčky vložte lososa a nechajte ho krátko prehriať. Postačí 4-5 minút. Podávajte s ryžou alebo ryžovými rezancami, koriandrom, čili a mesiačikmi limety na dochutenie.

    Ak dávate prednosť menej ostrým chutiam, použite do základu zelenú pastu karí.

    Tip: Bleskový losos v aromatickej omáčke vám vytrhne tŕň z päty, keď budete potrebovať uvariť jedlo rýchle a na úrovní najlepších reštaurácií. Ideálny je na predvianočné dni, ale aj ako rýchly obed či večera pre návštevu presýtenú sladkosťami a chlebíčkami.