Spravte si ÁZIJSKÝ TÝŽDEŇ: Máme pre vás chutný RECEPT na každý deň
19. 2. 2023, 18:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Laura Witteková
Pravdepodobne máte svoje obľúbené orientálne jedlo, ktoré si môžete pripraviť aj doma z bežne dostupných surovín. Veríme, že sme ázijské špeciality pripravili presne podľa vášho gusta.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Natália Jablonková
Galéria k článku

LEPKAVÉ PEČENÉ STEHNÁ S JARNOU CIBUĽKOU
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Lepkavé pečené stehná s jarnou cibuľkou.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 300 g kuracích stehien s kožou
- 2 lyžice citrónovej trávy (iba jej biela časť)
- 1 lyžička čili vločiek
- 55 g hnedého cukru
- 60 ml rybacej omáčky
- 60 ml sójovej omáčky
- 1 lyžica strúhaného zázvoru
Na podávanie:
- 2 viazaničky jarných cibuliek
- chlebové placky
POSTUP
- Rúru zapnite na 200 °C. Pripravte si plech alebo pekáč.
- Do väčšej misy vložte kuracie stehná, na drobno nasekanú citrónovú trávu, čili vločky, hnedý cukor, rybaciu i sójovú omáčku a zázvor. Všetko spolu dobre premiešajte, aby sa stehná dobre obalili.
- Stehná poukladajte do pekáča a vložte do rúry na 25-30 minút. Povrch 2- až 3-krát potrite zvyšnou marinádou. Po upečení by mal mať krásnu zlatistú farbu.
- Keď sú stehná takmer hotové, očistite jarné cibuľky a prekrojte ich na polovicu. Na panvicu dajte lyžičku sezamového oleja a cibuľky veľmi jemne opečte. Potom ich rozložte na servírovací tanier a na ne uložte upečené stehná. Polejte výpekom zo stehien a môžete podávať, trebárs s kúskami chlebovej placky.

MÄSOVÉ GUĽÔČKY S REZANCAMI
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Mäsové guľôčky s rezancami
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
Na omáčku:
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 80 ml sójovej omáčky
- 2 lyžice ryžového octu
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice sambal oelek (čili pasta)
- kôra a šťava z 1 limetky
Na mäsové guľôčky:
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 1 palec čerstvého zázvoru
- 2 strúčiky cesnaku
- mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice arašidového oleja
Na dokončenie:
- 2 stredne veľké šalotky
- 2 červené papriky
- 220 g tenkých ryžových rezancov
- sezamový olej
- za hrsť čerstvého koriandra a limetka na ozdobenie
POSTUP
- V sklenenej miske zmiešajte kukuričný škrob s 80 ml vody, pridajte sójovú omáčku, ryžový ocot, med, čili pastu, limetkovú kôru a šťavu.
- Do druhej misy dajte mleté bravčové mäso, na jemno nastrúhaný zázvor, cesnak a štipku čierneho korenia. Miešajte, kým sa všetko nespojí. Ruky si natrite troškou oleja a z mäsa tvarujte malé guľôčky.
- Zohrejte veľkú panvicu na stredne vysokú teplotu a pridajte 2 lyžice oleja. Mäsové guľky opekajte z každej strany do chrumkava 4 až 5 minút. Potom ich vyberte z panvice.
- Na tú istú panvicu dajte šalotku nakrájanú na drobno, papriku nakrájanú na menšie kúsky a restujte 2-3 minúty. Potom vráťte na panvicu k zelenine opečené guľôčky, zalejte zmesou s kukuričným škrobom a priveďte do varu. Varte, kým omáčka jemne nezhustne, a odstavte.
- Medzitým uvarte ryžové rezance podľa návodu na obale. Sceďte ich a pokvapkajte sezamovým olejom. Rezance naložte do misiek, pridajte mäsové guľôčky a všetko polejte omáčkou. Ozdobte koriandrom a limetkou.
POLIEVKA S ČERVENÝM KARÍ A RYBOU
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Polievka s červeným karí a rybou.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 1 lyžica prepusteného masla (ghee)
- 250 g filiet z tresky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 cibuľa
- 3 lyžice červenej karí pasty
- 1 lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru
- 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
- 400 g plechovka kokosového mlieka
- 1 šálka mrazeného hrášku";i:10;s:13:"150 g kreviet";i:11;s:26:"1 lyžica rybacej omáčky";i:12;s:26:"2 lyžičky hnedého cukru";i:13;s:28:"2 lyžice limetkovej šťavy";i:14;s:26:" 250 g ryžových rezancov";i:15;s:27:"hrsť čerstvého koriandra";i:16;s:21:"soľ, čierne korenie
POSTUP
- Do väčšieho hrnca dajte lyžicu prepusteného masla a nechajte rozpustiť a zohriať. Filety z tresky osušte, nakrájajte na menšie kusy, osoľte a okoreňte. Potom ich vložte do hrnca na zohriate maslo a opečte z oboch strán. Odložte na tanier.
- Pridajte na drobno nasekaný cesnak a cibuľu a na kocky nakrájanú papriku. Dobre restujte 3 až 4 minúty. Potom vmiešajte karí pastu, zázvor a opäť restujte približne minútu, aby sa rozvinula vôňa karí. Vlejte vývar alebo vodu, kokosové mlieko a priveďte do varu.
- Do vriacej polievky vsypte mrazený hrášok, krevety a znovu priveďte do varu. Varte 2 až 3 minúty. Pridajte rybaciu omáčku, cukor a opečené kúsky ryby. Keď polievka začne bublať, odstavte ju a pridajte limetkovú šťavu. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Do misky naložte ryžové rezance uvarené podľa návodu na obale, naberte si poriadnu dávku polievky, pridajte čerstvý koriander a prípadne dochuťte limetkou.
TIKKA MASALA S MORČACÍM MÄSOM
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Tikka masala s morčacím mäsom.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g morčacích pŕs
Na marinádu:
- 200 g hustého jogurtu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička kurkumy
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1 lyžička rímskej rasce
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- soľ a korenie
Na masala omáčku:
- 1 lyžica arašidového oleja
- 1 lyžica prepusteného masla (ghee)
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 lyžica korenia garam masala
- 400 g krájaných paradajok (z konzervy)
- 1 lyžička hnedého cukru
- 1 lyžička kurkumy
- soľ a korenie";i:10;s:27:"basmati ryža na podávanie
POSTUP
- Do misy nalejte jogurt a všetky ingrediencie na marinádu. Pridajte morčacie mäso nakrájané na väčšie kusy, dobre premiešajte, prikryte fóliou a nechajte aspoň 2 hodiny v chladničke, môžete aj cez noc.
- Rúru zohrejte na 210 °C. Z mäsových kúskov odstráňte čo najviac marinády a poukladajte ich na pekáč. Marinádu odložte. Vložte do rúry a pečte 20 minút, pričom mäso niekoľkokrát otočte.
- Pripravte omáčku: Na panvici zohrejte olej a maslo. Pridajte nastrúhaný zázvor, nasekaný cesnak a cibuľu nakrájanú na drobno. Premiešajte a restujte na strednom plameni 4-5 minút. Vsypte garam masala korenie a zohrievajte približne minútu, aby sa pekne rozvoňalo. Následne pridajte nakrájané paradajky, kurkumu, zvyšnú marinádu, cukor, soľ a korenie. Znížte plameň a prikryté varte 20 minút.
- Nakoniec vložte upečené kúsky mäsa a ešte pár minút spolu povarte. Podávajte s ryžou basmati alebo chlebovými plackami.
REZANCE S KARAMELOVÝMI ŠAMPIŇÓNMI
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Rezance s karamelovými šampiňónmi.
Potrebujete:
Na omáčku:
- 70 ml sójovej omáčky
- 40 g medu
- 2 lyžice ryžového octu
- 3 lyžice arašidového masla
- 1 lyžica melasy z granátového jablka
- 1 lyžica čerstvého strúhaného zázvoru
- 1 strúčik cesnaku
Na šampiňóny:
- 2 lyžice sezamového oleja
- 200 g šampiňónov
- 2 šalotky
- 1 lyžica čerstvého strúhaného zázvoru
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice sójovej omáčky
- štipka čierneho korenia
Na dokončenie:
- 2 lyžice sezamových semienok
- 2 nakrájané jarné cibuľky na servírovanie
- 250 g vaječných rezancov
- zelené čili podľa chuti
POSTUP
- Na prípravu omáčky zmiešajte v mise sójovú omáčku, med, ryžový ocot, arašidové maslo, melasu, zázvor, nasekaný cesnak a 60 ml vody.
- Zohrejte sezamový olej vo veľkej panvici na stredne vysokej teplote. Pridajte šampiňóny nakrájané na hrubšie plátky a osmažte ich do zlatista. Pridajte na drobno nakrájanú šalotku, zázvor, na drobno nesekaný cesnak a 4 až 5 minút restujte. Pridajte sójovú omáčku, korenie a varte ďalšie 2 minúty, aby šampiňóny skaramelizovali. Nakoniec pridajte sezamové semiačka a odložte z panvice.
- Na panvicu nalejte omáčku a na miernom ohni priveďte do varu. Pridajte rezance uvarené podľa návodu na obale, jemne premiešajte, aby omáčka obalila všetky rezance a odstavte. Naservírujte do misiek, navrch pridajte výborné šampiňóny, nasekanú jarnú cibuľku a podľa chuti môžete pridať aj zelené čili.
Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla: