Natrite ich na chlieb: Zdravé, sýte a SUPER LAHODNÉ NÁTIERKY!
8. 11. 2022, 6:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Došla vám pri ich vymýšľaní fantázia? Ešteže nás máte... Ponúkame vám inšpirácie z našej bohatej zásoby. Vymiešajte ich na večeru, budete mať aj na raňajky a desiatu. Tá istá nátierka bude zakaždým trocha iná ak ju posypete alebo obložíte vždy inou zeleninou, bylinkami či semienkami.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Drožďová nátierka
Zdroj: Shutterstock
Drožďová nátierka
4 porcie, príprava 20 minút
Potrebujete:
- 1 biela cibuľa
- 1 lyžica olivového oleja
- štipka muškátového orieška
- trocha masla
- 1 kocka čerstvého droždia
- 3 vajcia
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- trocha mletej červenej papriky
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Cibuľu nakrájanú na drobno orestujte na oleji a masle. Ochuťte mletým muškátovým orieškom.
- Pridajte rozmrvené droždie. Na miernom ohni miešajte, kým sa nerozpustí.
- Primiešajte rozšľahané vajcia a miešajte kým sa vytvorí praženica. Odstavte, primiešajte horčicu a vidličkou trocha vymiešajte alebo roztlačte na jemnejšiu konzistenciu. Prifarbite paprikou, osoľte a okoreňte teplú nátierku a natrite na chlieb alebo na hrianku.
Krémová tuniaková nátierka
6 porcií, 15 minút príprava
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Tuniaková nátierka s mascarpone.
Potrebujete:
- 2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave
- 1 šalotka alebo červená cibuľa
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 lyžička dijonskej horčice (prípadne smotanového chrenu)
- 4 lyžice nátierkového masla
- soľ, mleté biele korenie
POSTUP:
- Tuniaka sceďte a roztlačte v miske a zmiešajte s nadrobno nakrájanou šalotkou. Pokvapkajte citrónovou šťavou.
- Horčicu alebo chren vyšľahajte s maslom, soľou a korením.
- Pridajte tuniaka a ešte dobre vymiešajte.

Nátierka zo sušených paradajok
6 porcií, príprava 15 minút
Potrebujete:
- 50 g masla
- 3 vajcia natvrdo
- pol lyžice horčice
- 2 lyžice nakrájaných sušených paradajok v oleji (scedených)
- 1 väčší strúčik cesnaku
- 100 g strúhaného údeného syra
- soľ, mleté čierne korenie alebo čili
POSTUP:
- Maslo vyšľahajte so soľou, nakrájanými vajcami natvrdo, horčicou a paradajkami.
- Pridajte pretlačený cesnak a syr a už len premiešajte. Podľa chuti okoreňte. Podávajte na chlebe alebo v prekrojenej žemli posypanú petržlenovou vňaťou alebo klíčkami.
Ponúkame aj tieto inšpirácie na raňajky či večeru: