Reklama

Chutné DOBRÉ RÁNO, prajeme: Raňajky pre všetkých, ktorí majú radi niečo sladké

Teplá kaša na raňajky s ovocím.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Máte pred sebou dlhý deň? Oslaďte si ho, len čo otvoríte oči. Alebo ešte lepšie... odložte si tieto recepty na víkend a dobrôtky si vychutnávajte v posteli tak dlho, ako len chcete.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Pestrá paradajková šakšuka s vajčkami vám vráti letnú náladu. - TEASER

    CHRUMKAVÁ FRANCÚZSKA HRIANKA S OVOCÍM A MEDOM

    3-4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

    Potrebujete:

    • 4-5 plátkov chleba
    • 4 vajcia veľkosti L
    • 80 ml mlieka
    • pol lyžičky vanilkového extraktu

    Na obalenie:

    • 3 šálky nahrubo podrvených kukuričných lupienkov (raňajkových)
    • 2 lyžice trstinového cukru
    • štvrť lyžičky mletej škorice
    • 2 lyžice rozpusteného masla ovocie a med na podávanie

    POSTUP

    1. Rúru vyhrejte na 200 °C a na plech položte papier na pečenie. Pripravte zmes na obaľovanie: Do misy vsypte podrvené kukuričné lupienky, cukor, škoricu a premiešajte. Prilejte roztopené maslo a znovu premiešajte.
    2. V druhej mise zmiešajte vajcia, mlieko a vanilkový extrakt. Chlieb nakrájajte na 2,5 cm plátky a rozrežte ich na tyčinky. Dobre ich namočte do vaječnej zmesi a potom obaľte v zmesi kukuričných lupienkov. Tyčinky uložte na plech a dajte piecť na 10-12 minút.
    3. Upečené hriankové tyčinky servírujte ešte horúce s ovocím a poliate medom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Francúzsky mrkvový šalát - chutný a chrumkavý TEASER

      OVSENÁ KAŠA S MANDĽOVÝM MLIEKOM A MALINAMI

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 20-25 MINÚT

      Potrebujete:

      Na kašu:

      • 1 šálku ovsených vločiek
      • 2 šálky mandľového mlieka
      • 1 šálku vody
      • štipku mletej vanilky
      • 2 lyžice strúhaného kokosu
      • 200 g mrazených malín
      • 2 lyžice chia semiačok
      • 2-3 lyžice javorového sirupu alebo medu
      • vodu 

      Na servírovanie:

      • maliny
      • granátové jablko
      • strúhaný kokos
      • banán
      • sezamové semiačka

      POSTUP

      1. Vločky, mlieko, vodu dajte do hrnca a za občasného miešania priveďte do varu. Varte do zmäknutia. Keď je kaša dostatočne hustá, pridajte vanilku, kokos a premiešajte.
      2. Do druhého hrnca dajte maliny, za lyžicu vody a duste, Potom pridajte chia semiačka, javorový sirup, premiešajte a odstavte. Nechajte zhustnúť a vychladnúť.
      3. Do servírovacej misky naložte peknú porciu kaše, ozdobte ju malinovým kompótom s chia semiačkami, pridajte banán, granátové jablko, čerstvé maliny a posypte kokosom a semiačkami. Hotovo.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Chutná zapečená biela fazuľa s pancettou a olivami TEASER

        RYŽOVÝ PUDING S MANGOM A MÄTOU

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 25-30 MINÚT
        Potrebujete:

        • 2 šálky kokosového mlieka
        • 1 šálka kravského mlieka
        • 1 šálka ryže basmati
        • 1 badián
        • 2 lyžice krupicového cukru (alebo iného sladidla)
        • 2 mangá
        • 1 limetka
        • zopár lístkov citrónovej bazalky (môžete použiť aj obyčajnú)

        POSTUP

        1. Obe mlieka vlejte do hrnca a zohrejte do bodu varu. Pridajte ryžu, badián, znížte plameň a za stáleho miešania uvarte krémový puding – trvá to asi 25 minút.
        2. Odstavte a puding oslaďte cukrom podľa chuti. Naložte ho do servírovacích misiek alebo pohárikov a nechajte vychladnúť.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Šťavnatý JABLKOVÝ KOLÁČ ktorý máte hotový raz dva! - TEASER

          ČUČORIEDKOVÝ CHLEBÍK

          15 KÚSKOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30-40 MINÚT

          Potrebujete:

          • 160 g hladkej múky (+ 1 lyžica)
          • 2 lyžičky kypriaceho prášku
          • štipku soli
          • 3 vajcia L
          • 150 g krupicového cukru
          • 170 g kyslej smotany alebo hustého jogurtu
          • 70 ml slnečnicového oleja
          • 1 lyžicu citrónovej šťavy
          • 1 lyžicu citrónovej kôry
          • 200 g čučoriedok";i:10;s:32:"mandľové lupienky na posypanie

          POSTUP

          1. Rúru vyhrejte na 175 °C a formu na chlebík vymažte a vysypte múkou alebo vyložte papierom na pečenie.V mise zmiešajte múku, kypriaci prášok a soľ.
          2. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte kyslú smotanu, olej, citrónovú šťavu aj kôru a premiešajte. Už len ručne zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov a postupne pridávajte múku.
          3. Dve tretiny hmoty vylejte do pripravenej formy a posypte polovicou čučoriedok, ktoré ste vyváľali v lyžici hladkej múky (nepadnú tak na dno). Zalejte ich zvyšnou hmotou a posypte čučoriedkami. Nakoniec posypte mandľovými lupienkami a dajte piecť na 40-55 minút.Urobte test špajdľou.
          4. Chlebík vyberte a nechajte vychladnúť. Podávajte ho s dobrým čajom alebo kávou. 

          Viac receptov z Dobrého jedla: