Chutné DOBRÉ RÁNO, prajeme: Raňajky pre všetkých, ktorí majú radi niečo sladké
2. 11. 2022, 7:28 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Máte pred sebou dlhý deň? Oslaďte si ho, len čo otvoríte oči. Alebo ešte lepšie... odložte si tieto recepty na víkend a dobrôtky si vychutnávajte v posteli tak dlho, ako len chcete.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková /Jany Landl
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
30 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Pestrá paradajková šakšuka s vajčkami vám vráti letnú náladu. - TEASERCHRUMKAVÁ FRANCÚZSKA HRIANKA S OVOCÍM A MEDOM
3-4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 4-5 plátkov chleba
- 4 vajcia veľkosti L
- 80 ml mlieka
- pol lyžičky vanilkového extraktu
Na obalenie:
- 3 šálky nahrubo podrvených kukuričných lupienkov (raňajkových)
- 2 lyžice trstinového cukru
- štvrť lyžičky mletej škorice
- 2 lyžice rozpusteného masla ovocie a med na podávanie
POSTUP
- Rúru vyhrejte na 200 °C a na plech položte papier na pečenie. Pripravte zmes na obaľovanie: Do misy vsypte podrvené kukuričné lupienky, cukor, škoricu a premiešajte. Prilejte roztopené maslo a znovu premiešajte.
- V druhej mise zmiešajte vajcia, mlieko a vanilkový extrakt. Chlieb nakrájajte na 2,5 cm plátky a rozrežte ich na tyčinky. Dobre ich namočte do vaječnej zmesi a potom obaľte v zmesi kukuričných lupienkov. Tyčinky uložte na plech a dajte piecť na 10-12 minút.
- Upečené hriankové tyčinky servírujte ešte horúce s ovocím a poliate medom.

Video Player is loading.
Francúzsky mrkvový šalát - chutný a chrumkavý TEASEROVSENÁ KAŠA S MANDĽOVÝM MLIEKOM A MALINAMI
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 20-25 MINÚT
Potrebujete:
Na kašu:
- 1 šálku ovsených vločiek
- 2 šálky mandľového mlieka
- 1 šálku vody
- štipku mletej vanilky
- 2 lyžice strúhaného kokosu
- 200 g mrazených malín
- 2 lyžice chia semiačok
- 2-3 lyžice javorového sirupu alebo medu
- vodu
Na servírovanie:
- maliny
- granátové jablko
- strúhaný kokos
- banán
- sezamové semiačka
POSTUP
- Vločky, mlieko, vodu dajte do hrnca a za občasného miešania priveďte do varu. Varte do zmäknutia. Keď je kaša dostatočne hustá, pridajte vanilku, kokos a premiešajte.
- Do druhého hrnca dajte maliny, za lyžicu vody a duste, Potom pridajte chia semiačka, javorový sirup, premiešajte a odstavte. Nechajte zhustnúť a vychladnúť.
- Do servírovacej misky naložte peknú porciu kaše, ozdobte ju malinovým kompótom s chia semiačkami, pridajte banán, granátové jablko, čerstvé maliny a posypte kokosom a semiačkami. Hotovo.

Video Player is loading.
Chutná zapečená biela fazuľa s pancettou a olivami TEASERRYŽOVÝ PUDING S MANGOM A MÄTOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 25-30 MINÚT
Potrebujete:
- 2 šálky kokosového mlieka
- 1 šálka kravského mlieka
- 1 šálka ryže basmati
- 1 badián
- 2 lyžice krupicového cukru (alebo iného sladidla)
- 2 mangá
- 1 limetka
- zopár lístkov citrónovej bazalky (môžete použiť aj obyčajnú)
POSTUP
- Obe mlieka vlejte do hrnca a zohrejte do bodu varu. Pridajte ryžu, badián, znížte plameň a za stáleho miešania uvarte krémový puding – trvá to asi 25 minút.
- Odstavte a puding oslaďte cukrom podľa chuti. Naložte ho do servírovacích misiek alebo pohárikov a nechajte vychladnúť.

Video Player is loading.
Šťavnatý JABLKOVÝ KOLÁČ ktorý máte hotový raz dva! - TEASERČUČORIEDKOVÝ CHLEBÍK
15 KÚSKOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30-40 MINÚT
Potrebujete:
- 160 g hladkej múky (+ 1 lyžica)
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- štipku soli
- 3 vajcia L
- 150 g krupicového cukru
- 170 g kyslej smotany alebo hustého jogurtu
- 70 ml slnečnicového oleja
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- 1 lyžicu citrónovej kôry
- 200 g čučoriedok";i:10;s:32:"mandľové lupienky na posypanie
POSTUP
- Rúru vyhrejte na 175 °C a formu na chlebík vymažte a vysypte múkou alebo vyložte papierom na pečenie.V mise zmiešajte múku, kypriaci prášok a soľ.
- Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte kyslú smotanu, olej, citrónovú šťavu aj kôru a premiešajte. Už len ručne zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov a postupne pridávajte múku.
- Dve tretiny hmoty vylejte do pripravenej formy a posypte polovicou čučoriedok, ktoré ste vyváľali v lyžici hladkej múky (nepadnú tak na dno). Zalejte ich zvyšnou hmotou a posypte čučoriedkami. Nakoniec posypte mandľovými lupienkami a dajte piecť na 40-55 minút.Urobte test špajdľou.
- Chlebík vyberte a nechajte vychladnúť. Podávajte ho s dobrým čajom alebo kávou.
Viac receptov z Dobrého jedla: