objednať časopis
všetky kategórie

Prirodzene bezlepková potravina bez alergénov, s obsahom vitamínov skupiny B, neobsahuje živočíšne zložky. Ak nekváskujete a radi pečiete, určite ho máte doma v chladničke alebo špajzi. A ak ste ešte nenabrali na kysnuté koláče odvahu, možno vás trocha posmelíme. Máme super recepty!

Nech kysne!

Tento triviálny potravinársky zázrak tvoria živé kultúry – jednobunkové huby, ktoré voľným okom neuvidíte. Kvasinková zmes bakteriálnych mikroorganizmov je nasýtená minerálnymi soľami, esenciálnymi aminokyselinami, vlákninou, enzýmami, horčíkom, vápnikom, železom, meďou i vitamínmi B a D. Približne polovicu tvoria bielkoviny. Aj keď kypriacu funkciu kvasiniek poznali už staré národy, pekárenské droždie sa v lisovanej forme využíva až od polovice 19. storočia. Ide o zlisované kvasinky s prímesou múky. Pôvodne boli vedľajším odpadovým produktom pri výrobe piva, teraz sa pestujú v špeciálnych roztokoch, čím je ich chuť trocha príjemnejšia.

Pekárenské droždie sa predáva ako čerstvé - balené v kockách (po 42 g), prípadne vážené, a v malých vreckách ako sušené zvyčajne po 7 gramov.

Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Kategórie