Nech kysne!
Tento triviálny potravinársky zázrak tvoria živé kultúry – jednobunkové huby, ktoré voľným okom neuvidíte. Kvasinková zmes bakteriálnych mikroorganizmov je nasýtená minerálnymi soľami, esenciálnymi aminokyselinami, vlákninou, enzýmami, horčíkom, vápnikom, železom, meďou i vitamínmi B a D. Približne polovicu tvoria bielkoviny. Aj keď kypriacu funkciu kvasiniek poznali už staré národy, pekárenské droždie sa v lisovanej forme využíva až od polovice 19. storočia. Ide o zlisované kvasinky s prímesou múky. Pôvodne boli vedľajším odpadovým produktom pri výrobe piva, teraz sa pestujú v špeciálnych roztokoch, čím je ich chuť trocha príjemnejšia.
Pekárenské droždie sa predáva ako čerstvé - balené v kockách (po 42 g), prípadne vážené, a v malých vreckách ako sušené zvyčajne po 7 gramov.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>