Reklama

Nedeľný BRUNCH: Viac než raňajky a nahradí aj obed

LIEVANCE S ORIEŠKAMI A JABLKAMI

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LÝDIA CZAKÓ

Reklama

Odpustite si nedeľu strávenú pri hrncoch a potešte vašu rodinku stolom plným chutného jedla. A čo naň položiť? Čo chladnička dá! Inšpirujte sa našimi receptmi...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako upiecť DOMÁCI CHLIEB? Je to ľahšie, než by ste čakali! TEASER

    ORECHOVÁ PAŠTÉTA

    2 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT

    POTREBUJETE:

    • 2 plátky tmavého celozrnného chleba
    • 80 g šunky
    • 1 zrelé avokádo
    • pol citróna
    • 2 vajcia
    • 50 ml octu
    • petržlenová vňať na ozdobu
    • soľ, mleté farebné korenie
    • olivový olej

    POSTUP:

    1. 1Tmavý chlieb opečte v hriankovači. Na malom množstve olivového oleja opečte plátky turčianskej šunky a položte ich na opečené chleby.
    2. Avokádo ošúpte, vyberte kôstku a dužinu nakrájajte na tenké plátky. Pokvapkajte citrónom a na každý chlieb uložte polovicu plátkov.
    3. Do hrnca s mierne vriacou vodou prilejte ocot. Vajce rozklepnite do šálky a vlejte ho do vody tak, že hrnček s vajcom ponoríte do vody, zároveň naberajte vodu aj vylievajte vajce. Voda nesmie vykypieť. Hneď vlejte aj druhé vajce. Prvé po chvíli vyberte, aby žĺtok ostal mierne tekutý. Vajcia po vybratí sformujte do batôžkov.
    4. Stratené vajcia položte navrch obložených chlebov a ozdobte petržlenovou vňaťou. Nakoniec posypte čerstvo pomletým farebným korením.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Francúzsky mrkvový šalát - chutný a chrumkavý TEASER

      ZAPEKANÝ SENDVIČ SO ŠUNKOU A STRATENÝM VAJCOM

      Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LAURA WITTEKOVÁ

      ZAPEKANÝ SENDVIČ SO ŠUNKOU A STRATENÝM VAJCOM

      8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE

      POTREBUJETE:

      • 1 cibuľa
      • 1 stonka zeleru
      • 1 strúčik cesnaku
      • 150 g šampiňónov
      • 125 g vlašských orechov
      • 100 g kešu orechov
      • 1 lyžička tymianových lístkov
      • 50 g zmäknutého masla
      • štvrť lyžičky mletej údenej papriky
      • extra panenský olivový olej";i:10;s:36:"chlieb a zelenina na podávanie

      POSTUP:

      1. Na panvici na strednom ohni rozohrejte olej. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu, zeler nakrájaný na malé kocky a poduste 3-4 minúty, kým nezmäknú.
      2. Pridajte prelisovaný cesnak a duste 1-2 minúty, kým nezačne voňať. Pridajte očistené a na veľmi tenké plátky nakrájané šampiňóny a opekajte 5 minút alebo do zmäknutia.
      3. Panvicu dajte preč z ohňa a nechajte vychladnúť. K zelenine primiešajte veľmi jemne nasekané alebo rozmixované vlašské a kešu orechy, tymian, zmäknuté maslo a údenú papriku.
      4. Dajte do misky a odložte do chladu. Paštétu podávajte s čerstvým chlebom a so zeleninou.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Domáce MASLO - urobíte si ho rýchlo, ľahko a jednoducho

        LIEVANCE S ORIEŠKAMI A JABLKAMI

        Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LÝDIA CZAKÓ

        LIEVANCE S ORIEŠKAMI A JABLKAMI

        2-3 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

        POTREBUJETE:

        Na lievance:

        • 1 a štvrť šálky špaldovej hladkej múky
        • 1 šálka mlieka
        • 1 vajce
        • 2 lyžice rozpusteného masla
        • 2 lyžice trstinového cukru
        • 1 balíček kypriaceho prášku

        Na jablká:

        • 2 stredne veľké jablká
        • 1 lyžica masla
        • 2 lyžice medu
        • za hrsť opražených lieskových orieškov
        • mletá škorica na poprášenie

        POSTUP:

        1. Všetky suroviny na lievance vymiešajte do hladkého cesta. Rozpáľte panvicu a jemne ju potrite maslom. Opečte na nej lievance – kým neminiete všetko cesto.
        2. Zatiaľ na vedľajšej panvici roztopte lyžicu masla a pridajte očistené jablká nakrájané na menšie plátky. Nechajte ich pekne skaramelizovať a odstavte.
        3. Na tanier dajte lievance, priložte dve lyžice jabĺčok, posypte nasekanými lieskovými orieškami, poprášte škoricou a polejte medom. Môžete podávať.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Nela Pocisková listuje v Dobrom jedle: Náš časopis miluje!

          FRITATA S KELOM A SO ŠAMPIŇÓNMI

          Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LÝDIA CZAKÓ

          FRITATA S KELOM A SO ŠAMPIŇÓNMI

          2 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT

          POTREBUJETE:

          • 2 šalotky
          • 200 g šampiňónov
          • sušený tymian
          • 200 g kučeravého kelu spareného v slanej vode
          • 4 veľké vajcia
          • 100 g gorgonzoly
          • olivový olej, maslo

          POSTUP:

          1. Rozpáľte nepriľnavú panvicu s lyžicou olivového oleja a orestujte v nej šalotky nakrájané na plátky. Potom ich vyberte na tanier. Pridajte lyžicu masla a osmažte na ňom šampiňóny. Takisto ich vyberte na tanier.
          2. Kelové listy bez stredového hlúbika ponorte na 4-5 minút do vriacej osolenej vody, sceďte a prelejte ich studenou vodou. Potom ich nakrájajte na hrubšie prúžky.
          3. V rúre zapnite gril. Vajcia rozšľahajte so soľou, s korením a tymianom. Na panvicu vráťte cibuľu, šampiňóny a kel. Všetko zalejte vajcami a na miernom plameni varte 3-4 minúty, kým fritata nezačne tuhnúť. Vtedy ju posypte gorgonzolou a vložte do rúry na 3-4 minúty pod gril. Fritatu vyberte z rúry, nechajte minútku-dve vychladnúť a podávajte rovno z panvice.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Zuzana Vačková varí zdravo a rýchlo: Súste jej šalát s quinoou!

            FRANCÚZKA HRIANKA S PEČENÝMI PARADAJKAMI A SO SUŠENOU ŠUNKOU

            Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LÝDIA CZAKÓ

            FRANCÚZKA HRIANKA S PEČENÝMI PARADAJKAMI A SO SUŠENOU ŠUNKOU

            2 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT

            POTREBUJETE:

            • 2 vajcia
            • 4 krajce staršieho chleba
            • 2-4 plátky sušenej šunky
            • strapec cherry paradajok
            • bazalka
            • soľ, korenie, čili

            POSTUP:

            1. Vajcia rozšľahajte, osoľte, okoreňte, pridajte trochu čili. Do zmesi postupne ponorte krajce chleba.
            2. Medzi dva vajíčkové krajce uložte plátky šunky a spojte ich. Potom opečte na panvici s lyžicou masla z oboch strán. Keď ich budete pretáčať, pridajte do panvice aj paradajky a tiež opečte.
            3. Hrianky podávajte teplé, prekrojené na polovicu, s paradajkami a ozdobené bazalkou. Opečené paradajky môžete ešte posoliť a pokvapkať balzamovým octom.
            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              ROMAN JURAŠKO v kuchyni: Prezradil nám svoj najväčší trapas

              ZAPEČENÁ POLENTA SO ŠPENÁTOM A S PARADAJKAMI

              Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LÝDIA CZAKÓ

              ZAPEČENÁ POLENTA SO ŠPENÁTOM A S PARADAJKAMI

              2 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

              POTREBUJETE:

              • 1 menšia cibuľa (nakrájaná na plátky)
              • 1 strúčik cesnaku
              • 80 g špenátových listov
              • 10 cherry paradajok
              • olivový olej

              Na polentu:

              • 400 ml mlieka
              • 8 lyžíc polenty
              • za hrsť syra pecorino
              • 2 vajcia
              • muškátový oriešok mletý
              • soľ, korenie
              • maslo

              POSTUP:

              1. Do panvice dajte olivový olej a osmažte na ňom cibuľu nakrájanú na tenšie plátky. Pridajte cesnak nakrájaný na plátky, orestujte a odstavte. Teraz vložte listový špenát, aby sa trochu sparil.
              2. Zatiaľ dajte do hrnca mlieko a priveďte do varu. Pridajte polentu, osoľte, okoreňte a varte do zhustnutia. Potom pridajte lyžicu masla, syr, vajcia, štipku muškátového orieška a dobre premiešajte. Nakoniec do polenty vmiešajte polovicu cibuľky so špenátom a rozdeľte do zapekacích misiek. Navrch poukladajte paradajky, zvyšný špenát a dajte do rúry vyhriatej na 200 °C na 10 minút. Podávajte horúce.
              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:00
              Remaining Time 0:00
              Loaded: 0%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                Sezóna ešte nekončí! Pripravte si BEDLE tak ako sú najlepšie! TEASER

                OMELETA S PEČENÝMI PARADAJKAMI A BAZALKOU

                Zdroj: foto Laura Witteková

                Omeleta s pečenými paradajkami a bazalkou.

                Na vašom brunchi nesmie chýbať lahodná omeleta!

                Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla: