Nedeľný BRUNCH: Viac než raňajky a nahradí aj obed
30. 10. 2022, 6:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LÝDIA CZAKÓ
Odpustite si nedeľu strávenú pri hrncoch a potešte vašu rodinku stolom plným chutného jedla. A čo naň položiť? Čo chladnička dá! Inšpirujte sa našimi receptmi...
Zdroj: Laura Witteková /Jany Landl
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku

ORECHOVÁ PAŠTÉTA
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/NATÁLIA JABLONKOVÁ
ORECHOVÁ PAŠTÉTA
2 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT
POTREBUJETE:
- 2 plátky tmavého celozrnného chleba
- 80 g šunky
- 1 zrelé avokádo
- pol citróna
- 2 vajcia
- 50 ml octu
- petržlenová vňať na ozdobu
- soľ, mleté farebné korenie
- olivový olej
POSTUP:
- 1Tmavý chlieb opečte v hriankovači. Na malom množstve olivového oleja opečte plátky turčianskej šunky a položte ich na opečené chleby.
- Avokádo ošúpte, vyberte kôstku a dužinu nakrájajte na tenké plátky. Pokvapkajte citrónom a na každý chlieb uložte polovicu plátkov.
- Do hrnca s mierne vriacou vodou prilejte ocot. Vajce rozklepnite do šálky a vlejte ho do vody tak, že hrnček s vajcom ponoríte do vody, zároveň naberajte vodu aj vylievajte vajce. Voda nesmie vykypieť. Hneď vlejte aj druhé vajce. Prvé po chvíli vyberte, aby žĺtok ostal mierne tekutý. Vajcia po vybratí sformujte do batôžkov.
- Stratené vajcia položte navrch obložených chlebov a ozdobte petržlenovou vňaťou. Nakoniec posypte čerstvo pomletým farebným korením.

ZAPEKANÝ SENDVIČ SO ŠUNKOU A STRATENÝM VAJCOM
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LAURA WITTEKOVÁ
ZAPEKANÝ SENDVIČ SO ŠUNKOU A STRATENÝM VAJCOM
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE
POTREBUJETE:
- 1 cibuľa
- 1 stonka zeleru
- 1 strúčik cesnaku
- 150 g šampiňónov
- 125 g vlašských orechov
- 100 g kešu orechov
- 1 lyžička tymianových lístkov
- 50 g zmäknutého masla
- štvrť lyžičky mletej údenej papriky
- extra panenský olivový olej";i:10;s:36:"chlieb a zelenina na podávanie
POSTUP:
- Na panvici na strednom ohni rozohrejte olej. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu, zeler nakrájaný na malé kocky a poduste 3-4 minúty, kým nezmäknú.
- Pridajte prelisovaný cesnak a duste 1-2 minúty, kým nezačne voňať. Pridajte očistené a na veľmi tenké plátky nakrájané šampiňóny a opekajte 5 minút alebo do zmäknutia.
- Panvicu dajte preč z ohňa a nechajte vychladnúť. K zelenine primiešajte veľmi jemne nasekané alebo rozmixované vlašské a kešu orechy, tymian, zmäknuté maslo a údenú papriku.
- Dajte do misky a odložte do chladu. Paštétu podávajte s čerstvým chlebom a so zeleninou.

LIEVANCE S ORIEŠKAMI A JABLKAMI
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LÝDIA CZAKÓ
LIEVANCE S ORIEŠKAMI A JABLKAMI
2-3 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
Na lievance:
- 1 a štvrť šálky špaldovej hladkej múky
- 1 šálka mlieka
- 1 vajce
- 2 lyžice rozpusteného masla
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 balíček kypriaceho prášku
Na jablká:
- 2 stredne veľké jablká
- 1 lyžica masla
- 2 lyžice medu
- za hrsť opražených lieskových orieškov
- mletá škorica na poprášenie
POSTUP:
- Všetky suroviny na lievance vymiešajte do hladkého cesta. Rozpáľte panvicu a jemne ju potrite maslom. Opečte na nej lievance – kým neminiete všetko cesto.
- Zatiaľ na vedľajšej panvici roztopte lyžicu masla a pridajte očistené jablká nakrájané na menšie plátky. Nechajte ich pekne skaramelizovať a odstavte.
- Na tanier dajte lievance, priložte dve lyžice jabĺčok, posypte nasekanými lieskovými orieškami, poprášte škoricou a polejte medom. Môžete podávať.

FRITATA S KELOM A SO ŠAMPIŇÓNMI
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LÝDIA CZAKÓ
FRITATA S KELOM A SO ŠAMPIŇÓNMI
2 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT
POTREBUJETE:
- 2 šalotky
- 200 g šampiňónov
- sušený tymian
- 200 g kučeravého kelu spareného v slanej vode
- 4 veľké vajcia
- 100 g gorgonzoly
- olivový olej, maslo
POSTUP:
- Rozpáľte nepriľnavú panvicu s lyžicou olivového oleja a orestujte v nej šalotky nakrájané na plátky. Potom ich vyberte na tanier. Pridajte lyžicu masla a osmažte na ňom šampiňóny. Takisto ich vyberte na tanier.
- Kelové listy bez stredového hlúbika ponorte na 4-5 minút do vriacej osolenej vody, sceďte a prelejte ich studenou vodou. Potom ich nakrájajte na hrubšie prúžky.
- V rúre zapnite gril. Vajcia rozšľahajte so soľou, s korením a tymianom. Na panvicu vráťte cibuľu, šampiňóny a kel. Všetko zalejte vajcami a na miernom plameni varte 3-4 minúty, kým fritata nezačne tuhnúť. Vtedy ju posypte gorgonzolou a vložte do rúry na 3-4 minúty pod gril. Fritatu vyberte z rúry, nechajte minútku-dve vychladnúť a podávajte rovno z panvice.

FRANCÚZKA HRIANKA S PEČENÝMI PARADAJKAMI A SO SUŠENOU ŠUNKOU
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LÝDIA CZAKÓ
FRANCÚZKA HRIANKA S PEČENÝMI PARADAJKAMI A SO SUŠENOU ŠUNKOU
2 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT
POTREBUJETE:
- 2 vajcia
- 4 krajce staršieho chleba
- 2-4 plátky sušenej šunky
- strapec cherry paradajok
- bazalka
- soľ, korenie, čili
POSTUP:
- Vajcia rozšľahajte, osoľte, okoreňte, pridajte trochu čili. Do zmesi postupne ponorte krajce chleba.
- Medzi dva vajíčkové krajce uložte plátky šunky a spojte ich. Potom opečte na panvici s lyžicou masla z oboch strán. Keď ich budete pretáčať, pridajte do panvice aj paradajky a tiež opečte.
- Hrianky podávajte teplé, prekrojené na polovicu, s paradajkami a ozdobené bazalkou. Opečené paradajky môžete ešte posoliť a pokvapkať balzamovým octom.

ZAPEČENÁ POLENTA SO ŠPENÁTOM A S PARADAJKAMI
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LÝDIA CZAKÓ
ZAPEČENÁ POLENTA SO ŠPENÁTOM A S PARADAJKAMI
2 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
POTREBUJETE:
- 1 menšia cibuľa (nakrájaná na plátky)
- 1 strúčik cesnaku
- 80 g špenátových listov
- 10 cherry paradajok
- olivový olej
Na polentu:
- 400 ml mlieka
- 8 lyžíc polenty
- za hrsť syra pecorino
- 2 vajcia
- muškátový oriešok mletý
- soľ, korenie
- maslo
POSTUP:
- Do panvice dajte olivový olej a osmažte na ňom cibuľu nakrájanú na tenšie plátky. Pridajte cesnak nakrájaný na plátky, orestujte a odstavte. Teraz vložte listový špenát, aby sa trochu sparil.
- Zatiaľ dajte do hrnca mlieko a priveďte do varu. Pridajte polentu, osoľte, okoreňte a varte do zhustnutia. Potom pridajte lyžicu masla, syr, vajcia, štipku muškátového orieška a dobre premiešajte. Nakoniec do polenty vmiešajte polovicu cibuľky so špenátom a rozdeľte do zapekacích misiek. Navrch poukladajte paradajky, zvyšný špenát a dajte do rúry vyhriatej na 200 °C na 10 minút. Podávajte horúce.

OMELETA S PEČENÝMI PARADAJKAMI A BAZALKOU
Zdroj: foto Laura Witteková
Omeleta s pečenými paradajkami a bazalkou.
Na vašom brunchi nesmie chýbať lahodná omeleta!
Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla: